14 saatte pişiyor, ne iftar ne sahur ayırt ediliyor! Sivas’ın asırlık geleneği: Bulan löp löp götürüyor

14 saatte pişiyor, ne iftar ne sahur ayırt ediliyor! Sivas’ın asırlık geleneği: Bulan löp löp götürüyor

Sivas'ın en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor 14 saatte pişirilen bu lezzet saniyeler içerisinde tüketiliyor. Ne İftar ne de sahur diye ayırt ediliyor, iki asırdır sürdürülen gelenek yerli halkın favorisi oluyor. İşte tüm detaylar…

Sivas’ta yaklaşık iki asırdır sofralardan eksik olmayan pişmiş kelle, ramazan ayında da büyük ilgi görüyor. Normalde kahvaltılarda tüketilen kelle, iftar ve sahur sofralarının da gözdesi haline gelmiş durumda. Uzun süren zahmetli pişirme sürecine rağmen, kelle severler bu lezzetten vazgeçmiyor.

UZUN SÜREN PİŞİRME TEKNİĞİYLE ÖZEL BİR LEZZET

Kelle yapımı için genellikle kuzu ve koyun başları tercih ediliyor. Mezbahalardan temin edilen kelleler, özenle temizlenip derilerinden arındırıldıktan sonra özel kapalı tavaların içine yerleştiriliyor. Taş fırınlarda, odun ateşinin közünde hava almadan 12-14 saat boyunca ağır ağır pişirilen kelleler, eşsiz bir kıvama ulaşıyor.

Sivas'ın lezzeti "fırın kelle" tescil yolunda

Normal günlerde sabah namazına yakın hazır hale gelen kelleler, kahvaltılarda tüketilirken, ramazan ayında ise geceden fırına verilen kelleler iftar saatine yakın satışa sunuluyor. Sivaslılar, iftar alışverişi için kelle fırınlarına akın ederek bu lezzeti sofralarına taşıyor.

KELLE KIRDIRMA GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

Fırından çıkan kelleler, baltayla ortadan ikiye bölünerek servis ediliyor. İsteyenler için etleri kemikten ayrılıp porsiyon halinde sunulurken, bazıları da kelleyi bütün halde almayı tercih ediyor. Kentte bu alışkanlık “kelle kırdırmak” olarak adlandırılıyor. Fiyatları 250 ile 300 TL arasında değişen kelleler, kısa sürede tükeniyor.

Sivas'ın lezzeti "fırın kelle" tescil yolunda

RAMAZANDA DA İLGİ GÖRÜYOR

Sivas’ta 25 yıldır kelle fırını işleten Eren Sönmez, kelleye olan ilginin ramazanda da azalmadığını belirterek, “Bu lezzet, atalarımızdan miras kalan bir gelenek. Özellikle sabah kahvaltılarında çok tüketiliyor ama ramazanda da iftar ve sahur sofralarından eksik olmuyor. Normalde kelleyi sabah saatlerine yetiştiriyoruz, ancak ramazan nedeniyle akşam iftardan sonra fırına atıyor, ertesi gün öğleden sonra satışa sunuyoruz” dedi.

UZUN SÜRE TOK TUTUYOR

İftar için kelle alan Emre Ege, çocukluğundan beri bu lezzete alışkın olduğunu belirterek, “Sivas’ta kelle her zaman tüketilir. Sabah, iftar, sahur fark etmiyor. Ben de iftar için aldım, lezzeti değişmez” diye konuştu.

Sivas'ta 'Kelle' tutkusu iftar sofrasında - Abone Haber

Kellenin müdavimlerinden Hasan Heper ise bu yemeğin hem doyurucu hem de sağlıklı olduğunu ifade ederek, “İftar ve sahurda mutlaka kelle yeriz. Çok tok tutar ve lezzeti eşsizdir. Kellenin dili, yanak eti, gözü, boğazı farklı tatlar sunar. Sivas’ta büyüyen herkes bu lezzeti bilir ve sever” dedi.

Sivas’ın asırlık geleneği olan pişmiş kelle, ramazan ayında da yoğun talep görmeye devam ediyor. Uzun pişirme süresi ve özel fırın tekniğiyle hazırlanan bu eşsiz lezzet, kentin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN