Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonlamasının ardından iş dünyası ibrenin ekonomiye çevrilmesi gerektiğini ifade etti. Seçimsiz dönem ekonomik, sosyal ve siyasal reform gündemi için önemli bir fırsat olduğu değerlendirilirken, çıkış yolunun katma değerli üretim ve ihracat olduğu dile getirildi.
Türkiye’de gerçekleşen yerel seçimlerin ardından, iş dünyası ülke için istikrarlı ve reform içinde 4.5 yıllık sürecin fırsat olduğunu dile getirdi. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) “Yerel seçim sonuçları ülkemiz için hayırlı olsun. Göreve gelecek belediye başkanlarımızı kutluyor, yaşam kalitesi, akıllı kent teknolojileri ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri odaklı başarılı bir görev dönemi diliyoruz” ifadelerine yer verildi. Yerel seçimlerin de geride kalmasıyla, bundan sonraki seçimsiz dönemin ekonomik, sosyal ve siyasal reform gündemi için önemli bir fırsat olduğu vurgulanan açıklamada “Bu çerçevede hükümetimizin 20 Eylül 2018 tarihinde açıkladığı Yeni Ekonomik Program doğrultusunda sıkı para ve bütçe politikaları ekonomik güven ortamı için öncelik olacaktır. Eş zamanlı olarak yatırım ortamı, eğitim, dijital dönüşüm ve iş piyasası başta olmak üzere tüm temel alanlardaki yapısal reformlarda hızla ilerlenmesini temenni ediyoruz. Yeni reform döneminde öncelikli hedefimiz ekonomik sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmek olmalıdır” değerlendirmelerine yer verildi. Serbest piyasa ilkelerinden taviz vermeden, düzenleyici kurulların bağımsızlık ve saydamlığını güçlendiren, dünyada rekabet gücümüzü artırıcı yapısal reformları içeren ve ekonomik kırılganlıkları giderecek bütüncül bir ekonomik yaklaşımın son derece etkili olacağı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu bütüncül yaklaşım çerçevesinde, hukuk devletinin, özgürlüklerin ve bağımsız düzenleyici kurulları ile piyasa ekonomisinin güçlenmesi yönündeki tüm atılımlar Türkiye’nin demokrasisi, milli birlik ortamı ve küresel rekabet gücü açısından belirleyici önemdedir. Hızla değişen uluslararası ekonomik ortamda, Avrupa Birliği üyelik hedefini sorgulatmaksızın, hizmetler, tarım, dijital tek pazar ve kamu ihaleleri gibi önemli alanlara genişlemiş bir gümrük birliğinin gerçekleşmesi de Türkiye’nin milli menfaatleri açısından son derece faydalı olacaktır.”
TEK GÜNDEM EKONOMİ OLMALI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonuçlarının ülkeye ve millete hayırlar getirmesini diledi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Bazı münferit olaylar dışında ülke genelinde seçimler kayda değer bir huzur ortamı içinde ve yüksek katılımla gerçekleşti. Seçimler artık geride kaldı. 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bundan sonra Türkiye’nin ilk gündem maddesi ekonomi olmalı. Zira ekonomide atılacak çok adım, yapılacak daha çok işimiz var. Bu dönemi, kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz. Ekonomiye odaklanabileceğimiz, böylece ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirebileceğimiz bu dönem, ülkemiz için çok büyük bir önem taşıyor.”
İŞ VE YATIRIMA ODAKLANMALI
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ise yeni dönem için şu açıklamaları yaptı: “31 Mart yerel seçimleri yüksek katılım ve demokratik olgunluk içinde gerçekleştirilmiştir. Süreç geride kalırken, YASED olarak dileğimiz, ülkemizin önümüzdeki dönemde öncelikli olarak ekonomiye, iş ve yatırım ortamının ilerlemesine odaklanması ve bunu sağlayacak yapısal reformların hızla hayata geçirilmesidir. Bu doğrultuda da yerel yöneticilerimizin seçildikleri bölgelerde, ülkemizin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak yatırımların arttırılması hedefi ile önemli çalışmalara imza atmalarını diliyoruz. Seçime katılan tüm siyasi partileri ve adayları, demokrasinin bu en temel gereğinin yerine getirilmesine yaptıkları katkılardan dolayı kutluyoruz.”
BÖLGELER ARASI GELİR ADALETSİZLİĞİ GİDERİLMELİ
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Orhan Turan, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde başarı gösteren yerel yöneticileri tebrik etti. Turan “Ekonomik güvenin tesis edilmesi için kural bazlı politikalar, dengeleyici bir çıpadır. Çıkış yolumuz ise katma değerli üretim ve katma değerli ihracattır. Kaynağımızı altyapı yatırımlarının yanı sıra, tarım ve sanayide yüksek teknolojiye ve markalaşmaya ayırmalıyız” değerlendirmesinde bulundu. Yerel yönetimlerin, kalkınmanın kilit aktörlerinden biri olduğunu belirten Turan, şunları kaydetti: “TÜRKONFED olarak, bölgeler arası gelir adaletsizliğinin giderilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın yerelden başlayacağına inanıyoruz.”