Sarraf: Çin ve Hindistan izin vermedi

Sarraf: Çin ve Hindistan izin vermedi

İtirafçı olan iş adamı Rıza Sarraf, mahkemede Çin ve Hindistan üzerinden İran’a yönelik yaptırımları delmeye çalıştığını söyledi. Bu iki ülkede şirketler kurduğunu belirten Sarraf, yetkililerin İran’la ilgili faaliyetlerini belirlemesinin ardından para transferini durdurduklarını ifade etti.

ABD’de İran’a yönelik ekonomik yaptırımları delme suçlamasıyla açılan davada itirafçı olan ve tanık sıfatıyla ifade veren iş adamı Rıza Sarraf’ın mahkemesinde ikinci duruşma dün yapıldı. Sarraf, dünkü duruşmada Türkiye’de kurulduğunu iddia ettiği yaptırımları delmeye yönelik sistemi, Çin ve Hindistan’da da denediklerini söyledi.

Konu, Sarraf’ın e-posta yazışmalarında Çin’le ilgili mesajlar bulunması üzerine gündeme geldi. İran asıllı iş adamı, yaptırımları delmek üzere Çin’de bir şirket kurduğunu açıkladı. Sarraf, Çin bankalarına referans mektubu yazılması için dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’den yardım istediğini söyledi. Sarraf’ın, bu mektup karşılığında 100 bin dolar verdiğini söylediği Barış Güler, o dönemde Sarraf’a ait şirkette danışman olarak çalışıyordu.

Ancak Sarraf, Çin makamlarının, İran’a yaptırımları delme uygulamasını fark ettikten sonra faaliyetlerini engellediğini kaydetti. Sarraf, “Para transferlerinin İran’la ilgili olduğunu anlar anlamaz bunu durdurdular” diye konuştu. Çin, ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımlara katılmıyordu.

Sarraf, ifadesinin ilerleyen bölümlerinde Hindistan’da da benzer bir sistem kurmayı denediklerini, ancak bunda da yetkililerin engellemesitle karşılaştıklarını ifade etti.

ABD’nin New York kentinde görülen davada Sarraf, bugün üçüncü ve son kez hakim karşısına çıkacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN