Bulgaristan yolsuzluk, ırkçı söylemler ve yabancı düşmanlığının yanı sıra Türkiye’den gelmek isteyen çifte vatandaşların engellenmesi tartışmaları gölgesinde sandığa gitti. DOST partisi çatısında birleşen Türkler, Parlamentonun aldığı sandık sınırlaması ve Kiril alfebesi kararını AİHM’e götüreceklerini açıkladı.
Türkiye’nin sınır komşusu Bulgaristan, Ankara ile AB ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde milletvekilleri seçimleri için sandığa erken gitti. Ülkede oy verme işlemi yerel saatle 7:00’de başladı. Ülkede 21’i bağımsız 13 siyasi parti ve 9 ittifak, 240 sandalye için yarışıyor. Merkez Seçim Komisyonu’na göre (ZİK), ülkede 6 milyon 500 bin kayıtlı seçmen var. Katılım oranının yüzde 65’i bulması beklenen seçimde 12 binden fazla noktada oy verilebilecek. Cezaevlerinde oy kullanma hakkı bulunan bin 222 tutuklu için de sandıklar kurulmuş durumda. Seçimde yurt dışında da 400 merkezde oy kullanılabiliyor. Bulgaristan vatandaşları için 35’i Türkiye’de olmak üzere 70 ülkede 371 noktada sandık bulunuyor. Oy verme işlemi akşam saat 20:00’de sona erdi. Seçimde herhangi bir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması öngörülmüyor. ZİK’in sonuçları resmi olarak açıklamasının ardından hükümet kurma görüşmeleri başlayacak. Cumhurbaşkanı, parlamentoda temsil edilen siyasi güçlerle istişarelerde bulunacak. Seçim yasasına göre, cumhurbaşkanı ilk önce en çok oy alan siyasi güce hükümet kurma görevi veriyor. Bu ilk girişimin başarısız olması durumunda, cumhurbaşkanı ikinci siyasi büyük güce, onun da başarısız olması halinde, kendi tercihine göre üçünü parti veya bir koalisyonu hükümeti kurmakla görevlendiriyor. Kurulacak hükümetin yeni parlamentodan güvenoyu alabilmesi için 240 milletvekilinin en az 121’inin desteğini alması gerekiyor.
Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları da Bulgaristan’daki genel seçimler için Tekirdağ’da 6, İzmir’de 5, İstanbul’da 7, Ankara’da 2, Kocaeli’de 2, Edirne’de 1, Yalova’da 1, Lüleburgaz’da 1, Kırklareli’de 1, Bursa’da 8 olmak üzere toplam 35 sandık kuruldu. Bulgaristan’daki seçimler Türkiye’de daha önce kulunan 140 sandığın 35’e düşürülmesi ve ZİK’in AB üyesi olmayan ülkelerde yaşayan Bulgar vatandaşlarına Kiril alfebesiyle dilekçe zorunluluğunun getirilmesi nedeniyle sandık başında uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Bir çok kişi ise Bulgaristan’ın sırınırları kapatmasından dolayı oyunu Türkiye’de kullanmak zorunda kaldı. Bu durum Türkiye’de kurulan sandıklardan daha az oy çıkmasına neden olacak. Konuyla ilgili konuşan Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, sandık kısıtlaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını belirterek, “İnsanlar demokratik haklarını kullanamıyorlar” diyerek şöyle devam etti: Bu 250 bin kişinin daha da az oy kullanması ve Bulgaristan seçmenleri arasında ayrım yapıldığı anlamına geliyor. Demokratik bir tavır değil. İnsanlar demokratik haklarını kullanamıyorlar.”
Öte yandan Bulgaristan, önceki gün anayasa referandumu için ülkeye gimek isteyen AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu’yu ve elçilik görevlisi Din Ataşesi Ulvi Ata’yı istenmeyen adam ilan ederek ülkeye almamıştı.
‘OY KULLANMAMIZ ENGELLENİYOR’
Bulgaristan’daki parlamento seçimleri için İzmir’de kurulan sandıklarda, seçmenlere Kiril alfabesiyle beyanname doldurma zorunluluğu getirilmesi ve sandık sayısının 6’dan 5’e düşürülmesi nedeniyle uzun kuyruklar oluştu. Durumu değerlendiren DOST Partisi MKYK Üyesi Abdurrahim Nursoy, İzmir’de önceki seçimlerde 9 bin civarında gerçekleşen oy kullanma işleminin bu yıl çıkarılan zorluklar nedeniyle 5 bine düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Nursoy, “Bu işlem, kanunda yeri olmadığı halde iç genelge ile sadece Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türkler’in oy kullanmasını engellemeye dönük olarak başlatıldı. Bu uygulamayı şiddetle kınıyoruz. İnsan hakları ihlali olduğunu düşünüyoruz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğiz, hakkımızı arayacağız’’ dedi.
BULGARİSTAN’DA İKİNCİ BORİSOV DÖNEMİ
Bulgaristan’da sandık çıkış anketine göre eski Başbakan Boyko Borisov’un merkez sağ partisi GERB, sandıktan birinci çıktı. Ankete göre GERB’in oy oranı yüzde 32,2 ile 32,8 bandında olacak. Onu, Kornelia Ninova liderliğindeki Sosyalist Parti izliyor. Sosyalistlerin oy oranı ise yüzde 28 ile 28,5 arasında. Irkçı Ataka Partisi’nin de içinde yer aldığı Birleşik Vatanseverler’in oy oranı ise anketlerde yüzde 8,8 olarak görünüyor. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan Bulgaristan Türkleri, bu seçimde ilk kez iki partiyle temsil edildi. Anketler, önceki seçimde 33 milletvekili çıkaran Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin, yüzde 8,2 oy oranıyla yeniden parlamentoya girdi. Bu seçimde ilk kez yarışan Dost Birliği’nin ise yüzde 4’lük seçim barajının altında kaldığı belirtiliyor. İlk sonuçlara göre en az altı partinin parlamentoda temsil edileceğini gösterdi.