Dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, yapay zekanın neurodejeneratif hastalıkların çözümünde devrim yaratacak keşiflere imza attığını açıkladı. "Tüm hastalıkların ve yaşlanmanın çözümü için yol açıldı" diyen Unutmaz, klinik çalışmalara uzanan bu sürecin tıp dünyasında yeni bir dönemin kapısını araladığını vurguladı.
ABD'de görev yapan dünyaca ünlü Biyomedikal ve İmmünoloji uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, yapay zeka teknolojilerinin sağlık alanındaki potansiyeline dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Unutmaz, özellikle neurodejeneratif hastalıkların patogenezini açıklayacak teorilerin geliştirilmesinde yapay zekanın devrim niteliğinde katkılar sağladığını belirtti.
Prof. Dr. Derya Unutmaz, İsviçreli bilim insanı Adriano Aguzzi'nin ekibi tarafından keşfedilen yüzlerce yeni geni analiz etmek için yapay zeka modelinden faydalandıklarını açıkladı. "O1-Pro" isimli modelin, bu genler arasındaki bağlantıları çözerek hastalığın gelişim mekanizmasını ortaya koyduğunu ifade eden Unutmaz, yapay zekanın ardından potansiyel ilaç hedeflerini de belirlediğini söyledi.
"KLİNİK ÇALIŞMALAR İÇİN YOL HARİTASI HAZIR"
Unutmaz'ın belirttiğine göre, Aguzzi'nin laboratuvarı, yapay zekanın belirlediği hedefler doğrultusunda yeni çalışmalara başlamaya hazırlanıyor. Bu hedefler, klinik çalışmalara kadar uzanabilecek bir araştırma sürecinin başlangıcını oluşturuyor.
Bu büyük keşfin yalnızca neurodejeneratif hastalıklarla sınırlı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Unutmaz, aynı yaklaşımı bağışıklık sistemi ile ilişkili genlere de uygulayacağını belirtti. Unutmaz, bu yöntemlerin kanser, kronik yorgunluk sendromu (ME/CFS) gibi immünolojik hastalıklarda ve hatta yaşlanma süreçlerinde de çığır açabilecek potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Derya Unutmaz
"TÜM HASTALIKLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN YOL AÇILDI"
Unutmaz, "Yapay zeka ile hastalıkların temel mekanizmalarını çözebileceğimiz bir dönemin başlangıcındayız. Bu teknolojiler sayesinde tüm hastalıkların ve hatta yaşlanmanın çözüm yolunu bulacağız. Bu artık bir hayal değil; gerçek bir yol haritası." dedi.
Biyoloji ve tıp alanında 40 yıllık tecrübesi ile konuştuğunu belirten Prof. Dr. Unutmaz, yapay zekanın sunduğu bu yeni perspektiflerin, bilim dünyası için umut ışığı olduğunu vurguladı. Ancak, bu yolculuğun laboratuvar çalışmaları, ilaç geliştirme süreçleri ve klinik denemelerle zaman alacağını ifade eden Unutmaz, "Tünelin sonundaki ışığı görmek için vizyon sahibi olmak gerekiyor." diyerek açıklamalarını noktaladı.
I don’t think most people realize how insanely good this model is!
— Derya Unutmaz, MD (@DeryaTR_) December 17, 2024
I recently had o1-pro develop a shockingly insightful unified theory for the pathogenesis of a major neurodegenerative disease, based on dozens of newly identified genes by @AdrianoAguzzi’s team.
Even more… https://t.co/3fRMunAqYy