Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi yaptığı çalışmalar sonucu fabkin hormonunu bloke ederek diyabet hastalığını yok edecek bir keşfe imza attı. Yaşanan gelişmeyi iş insanı Murat Ülker, 'Başka keşif haberleri almak dileğiyle' ifadesiyle duyurdu.
Toplum arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığına yönelik Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi yaptığı çalışmalarda fabkin ismini verdikleri hormonu bloke ederek hem Tip-1 hem de Tip-2'li hastalara umut olabilecek bir keşfe imza attı.
Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi, ‘fabkin’ adını verdikleri hormonu bloke ederek, hem Tip-1 hem de Tip-2 diyabetli farelerde hastalığı ortadan kaldırmayı başardı.
'BAŞKA KEŞİF HABERLERİ ALMAK DİLEĞİYLE'
Ekibin çalışmasını duyuran iş insanı Murat Ülker, "Beni çok mutlu eden önemli bir haberi sizlerle paylaşmak isterim. Ne kadar iftihar etsek az! Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından Harvard Sabri Ülker Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil önderliğinde yürütülen araştırma, devrim niteliğinde bir keşfe ulaştı. Endokrinoloji ve metabolizma alanında yepyeni bir bakış açısı doğuran ve diyabet hastaları için çok umut verici olan bu keşif sayesinde, hızla uygulamaya geçebilecek bir tedavi ve korunma yöntemi geliştirilebilecek. Başta Sayın Hotamışlıgil olmak üzere, bu çalışmaya katkı sunan tüm değerli bilim insanlarını tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Hotamışlıgil Hoca ve ekibinin benzer konulardaki araştırmaları devam ediyor. Başka keşif haberleri almak dileğiyle" ifadelerini kullandı.
Hotamışlıgil ve ekibinin Nature dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, Tip 1 veya Tip 2 diyabetli farelerde kandaki fabkin hormonu seviyelerinin anormal derecede yüksek olduğu görüldü. Bu tamamen aynı şekilde insanlarda da gözlenen bir değişiklik. Araştırmacılar, Fabkin aktivitesinin bloke edilmesinin hayvanlarda her iki diyabet formunun da gelişmesini engellediğini belirtiyor. Araştırmacılara göre fabkin hormon kompleksi insanlarda da benzer bir rol oynadığı ve insan beta hücreleri üzerinde de aynı etkiyi gösterdiği için, diyabet için çok umut verici ve hızla uygulamaya geçebilecek bir tedavi korunma ve yöntemi hedefi olabileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil yeni keşfe ilişkin, "Yağların yıkılımı sırasında yağ hücrelerinin kendisinin bir hormon ürettiği ortaya çıktı. Bu hormon pankreasın fonksiyonlarını etkiliyor. Karaciğerde şeker üretimini kontrol ediyor. Hem tip 1 hem tip 2 diyabet yağları tutamıyor. Bu hormonun yükselmesine engel olursak ki hayvanlarda yaptığımız bu. Engel olduğumuzda hastalık meydana gelmiyor. Tip 2 diyabette hastalık etkili olduktan sonra etkili olacağını biliyoruz fakat tip 1 diyabette bu çalışma henüz yapılmadı. Tip 1 diyabette daha çok koruyucu nitelikte bir girişim vereceği Tip 2 diyabette ise hem koruyucu hem tedavi edici bir profile sahip olacak.”