Hayıt otu tohumunun faydaları saymakla bitmiyor. Peki, hayıt otu tohumu nasıl kullanılır, çayı nasıl demlenir, yemeklerde kullanılır mı? İşte, hayıt otu tohumuna dair bilgiler ve hayıt tohumu çayı tarifi...
Hayıt otu, mine çiçek türüne ait bir ottur. Hayıt otunun diğer adı ise 'ruhban biberi'dir. Yunanca'da 'namus' ismiyle bilinir. Kadın hastalıklarında alternatif tedavi yöntemlerinde kullanılan hayıt otunun depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Hayıt otunun anne sütünü artırıcı faydası da bulunmaktadır. Hayıt otu tohumunun yararları, yan etkileri ve kullanım biçimlerinden bahsetmeden önce bir hatırlatmada bulunmakta fayda görüyoruz. Herhangi bir bitkisel kür, çay ya da karışım tarifi uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı, kullandığınız ürün hakkında bilgi vermelisiniz.
HAYIT OTU TOHUMU NEDİR?
Hayıt tohumu, mor renkli çiçek açan ve Güney Anadolu'da sıkça yetişen bir bitkinin tohumudur. Eski Yunan'da ve Orta Çağ'da çeşitli hastalıkları iyileştirmek için tercih edilen bitkilerden biri olan bu bitkinin kendine özgü bir aroması vardır. Koklandığında ise nefesi açan rahatlatıcı bir koku duyulur.
Ruhban biberi olarak da bilinen hayıt otu, ruhbanlar tarafından karabiber niyetine kullanılan ve son yıllarda revaçta olan bir bitki.
Sosyal medyada kadınlar için faydalarıyla paylaşılan hayıt tohumunun erkekler için de birçok faydası bulunmaktadır.
HAYIT OTU TOHUMUNUN FAYDALARI
Hayıt tohumu, anne sütü azlığı yaşayan kadınlara destek olup anne sütünü artırıcı bir etki oluşturuyor. Aynı zamanda anne sütünün kalitesini de artırdığı, bu sayede bebeklerin daha iyi beslenmesine olanak sağladığı da hayıt otunun bilinin faydalarından.
Regl dönemi çok ağrılı geçen kadınlara da destek olan hayıt tohumu, bu dönemin çok daha rahat, ağrısız ve kolay geçmesine destek oluyor.
Östrojen hormonunun salgılanmasını artırıyor.
Hormonların düzenlenmesine yardımcı olduğu için hormonal bozukluklara bağlı olarak oluşan depresyon ve stresi en az seviyeye indiriyor.
Kadınlarda çok yaygın görülen çikolata kistlerinin oluşumunun önüne geçiyor, var olanların ise kısa sürede küçülmesine yardımcı oluyor.
Rahim duvarlarını güçlendiriyor, bu özelliği sayesinde doğurganlığı artırmaya destek oluyor.
Tıpkı regl dönemindeki kadınlara yardımcı olduğu gibi hayıt tohumu, menopoz döneminin de çok daha huzurlu ve hafif geçmesine yardım ediyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda, hayıt otunun erkeklerde prostat kanserine neden olabilen hormonların denge ve düzene kavuşmasını sağlıyor. Geçmiş dönemlerde bu amaçla kullanıldığı biliniyor.
Hayıt tohumu, ter bezlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olarak aşırı terlemenin, kötü kokuların önüne geçiyor.
Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek vererek hazımsızlık problemini ortadan kaldırıyor.
Sivilce ve akneleri de ortadan kaldıran hayıt tohumu, özellikle yağlı cilt sorunu yaşayanlara yardımcı oluyor.
İshal ve gaz problemi yaşayanlara da yardımcı oluyor, bu sorunları kısa sürede ortadan kaldırıyor.
Sinek, böcek gibi çeşitli haşerelerin ısırmasına, sokmasına karşı adeta bir panzehir etkisi gösterdiği biliniyor.
Kanı temizleyen, ödemi alan, stresi yok eden hayıt tohumu ile her açıdan arınmış bir bedene sahip olabilirsiniz.
HAYIT OTU TOHUMU ÇAYI NASIL DEMLENİR, NASIL TÜKETİLİR?
Hayıt tohumu çayı demlemek isterseniz, 1 su bardağı kaynatıp dinlendirdiğiniz suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar hayıt tohumunu bırakın.
5-8 dakika kadar demlenmesini bekleyip süzün ve elde ettiğiniz çayı afiyetle için.
HAYIT OTU TOHUMU TOZU, BAL VE LİMON KARIŞIMI
Malzemeler:
* 3 tatlı kaşığı hayıt tohumu tozu
* 2-3 yemek kaşığı bal
* Çeyrek adet limonun taze sıkılmış suyu
Tarifi:
Bu malzemeleri küçük bir kasenin içinde iyice karıştırın ve karışımı her sabah günde 1 yemek kaşığı kadar yiyin.