Kış aylarında daha çok hasta oluyoruz. Dünyada her yıl on milyonlarca insanın kabusu olan bu durumun ilginç sebebi ortaya çıktı.
Genelde kış mevsiminde mücadele ettiğimiz grip, bazı durumlarda öldürücü olabiliyor. Yılda on binlerce kişinin hayatını kaybetme sebebi olan bu hastalığa karşı uzmanlar uyarıyor.
Türkiye’de yılda yaklaşık bir milyon kişinin yakalandığı grip, hastalık sürecinde her yaştan insanın okuldan ve işinden uzakta kalmasına neden oluyor. Semptomları arasında ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı kas ve baş ağrıları bulunan griple ilgili bilim insanları çalışmalarına devam ederken, yeni bir araştırma, hastalığın sebebini gözler önüne serdi.
BURUNDAKİ MUCİZE
Bilim insanları, tıp camiasının bir buluş olarak karşıladığı araştırmalarda insanların neden kış aylarında daha fazla soğuk algınlığına yakalandığını keşfetti. Allergy and Clinical Immunology dergisinde yayınlanan araştırma, soğuk havanın vücudun bağışıklık tepkisini zayıflattığını buldu. Özellikle, solunum virüsleri için ilk temas bölgelerinden biri olan ve vücudun bağışıklık tepkisinin önemli bir parçası olan burunda meydana geliyor.
Araştırma, burun içindeki sıcaklığın düşmesinin, burun deliklerindeki milyarlarca virüs ve bakteri ile savaşan hücrelerin yaklaşık yüzde 50'sini öldürdüğünü buldu.
BOŞUNA ‘GRİP MEVSİMİ’ DEMİYORUZ
Araştırmanın yazarlarından KBB uzmanı Dr. Benjamin Bleier, "Soğuk hava, artan viral enfeksiyonla ilişkilidir, çünkü yalnızca sıcaklıktaki küçük düşüşle bağışıklığınızın yarısını kaybedersiniz" dedi.
Bulgular, aşırı soğuk geçen kış aylarında vücudumuzun bağışıklık sisteminin yarısını dondurabildiğinden, yılın daha soğuk aylarının neden grip mevsimi olarak adlandırıldığını açıklıyor.
Bleier ve ekibi, dört katılımcıyı 15 dakika 4 derecelik sıcaklığa maruz bıraktı ve ardından laboratuvarda burunlarının içindeki durumu ölçtü. Araştırmacılar, çok az miktardaki derece düşüklüğünde bile istilacı mikropların içeri alındığını belirtti.
Ancak Bleier ve ekibi, soğuk havaya maruz kalmanın, vücudun sıcak bir ortamda doğal olarak oluşturduğu bağışıklık avantajlarını "ortadan kaldırdığını" keşfetti. Bulgular, faydalı hücrelerdeki azalma ve üretilenlerde meydana gelen değişikliklerin, bağışıklık sisteminin solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşma yeteneğini yarı yarıya azalttığını gösterdi.