Sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinde var! Hastalıklara şifa oluyor: O canlı Dünya literatürüne girdi

Sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinde var! Hastalıklara şifa oluyor: O canlı Dünya literatürüne girdi

Türk tıp dünyasında yeni keşfedilen bu tür sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinde var. Dünya literatürüne girmeyi başaran o tür, hastalıklara şifa oluyor tıp dünyası için büyük önem taşıyor…

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam, Türk tıp sülüğü olarak bilinen yeni bir sülük türünü dünya literatürüne kazandırdı. 2016 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılan araştırmalar sonucu keşfedilen bu yeni tür, ‘Hirudo Sulukii’ adıyla tanıtıldı ve dünya bilim camiasına tanıtıldı.

YENİ BİR TÜRK SÜLÜĞÜ TÜRÜ

‘Hirudo Sulukii’ türü, Türkiye’ye ait ve genetik olarak saf kan taşıma özelliği gösteren bir tıp sülüğü türü olarak dikkat çekiyor. Prof. Dr. Sağlam, bu sülüğün diğer türlerden yaklaşık 10 milyon yıl önce ayrıştığını ve bu sebeple kendine özgü bir genetik yapıya sahip olduğunu vurguladı. Genetik özellikleri sayesinde, ‘Hirudo Sulukii’, diğer tıp sülüklerinden %10 ile %15 oranında ayrılıyor.

Bu sülüğün, özellikle enzim ve hormonlarının daha aktif biyolojik maddeler taşıma potansiyeli bulunduğu, ancak bu konuda daha ileri araştırmalar yapılması gerektiği ifade ediliyor. Prof. Dr. Sağlam, bu sülüğün ticaretinin mümkün olduğunu ancak bölgesel endemik bir tür olduğu için korunması gerektiğini belirtti.

hirudo-sulukii-1.jpg

SADECE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BULUNUYOR

‘Hirudo Sulukii’ türü, Türkiye’de sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerde bulunuyor. Prof. Dr. Sağlam, Adıyaman, Diyarbakır, Batman ve Gaziantep gibi illerde bulunan bu türün, bölgesel endemik bir özellik taşıdığını ve yalnızca bu bölgedeki doğada bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Sağlam, türün keşfinin ve tanımlanmasının ardından bu sülüğün genetik özellikleri ile ilgili moleküler çalışmaların yapıldığını, bu sülüğün diğer türlerle kıyaslandığında daha farklı bir genetik yapıya sahip olduğunu vurguladı.

TİCARETİ MÜMKÜN ANCAK KORUNMASI GEREKEN BİR TÜR

Prof. Dr. Sağlam, ‘Hirudo Sulukii’ türünün ticaretinin mümkün olduğunu ancak bu sülüğün korunması gereken bir endemik tür olduğunu açıkladı. “Sadece bu bölgedeki doğada var olan bir tür olduğu için korunmalıdır” diyen Sağlam, bu sülüğün dünyada başka hiçbir yerde bulunmadığını belirtti. Ayrıca, bu türün diğer sülüklerin atası olduğu için de korunmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

hirudo-sulukii-2.jpg

Türün genetik yapısındaki farklılıklar ve biyoaktif maddeler taşıma potansiyeli, sülüğün önemli bir araştırma konusu olmasına yol açtı. Prof. Dr. Sağlam, bu alanda yapılacak bilimsel çalışmalarla, sülüğün biyolojik etkinliklerinin daha ayrıntılı bir şekilde incelenebileceğini ve bu türün potansiyel faydalarının keşfedilebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Sağlam, ‘Hirudo Sulukii’ türünün biyolojik özelliklerinin daha iyi anlaşılabilmesi için ileri düzeyde araştırmaların yapılması gerektiğini ifade etti. Özellikle sülüğün hormon ve enzimlerinin potansiyeli üzerinde daha fazla çalışma yapılmasının, bu türün sağladığı biyolojik faydaları ortaya koymada önemli olacağını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN