Türk toplumunda en çok rastlanan sıkıntıların başınd kansızlık geliyor. Günlük işleri yaparken bile zorlanmaya neden olan kansızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Kansızlık unutkanlık başta olmak üzere pek çok olumsuzluğa neden olurken en çok da bitmeyen bir yorgunluk hissi yaratır. İşte yorgunluğunuzu anında çözecek besinler yer yemez vücudunuzdaki değişiklikleri hissedeceksiniz....
Yorgunluk, aneminin en belirgin semptomlarından biridir . Anemiye kronik bir hastalık neden oluyorsa, anemi belirtilerini maskeleyerek tespit edilmesini zorlaştırabilir. Aneminin nedenine bağlı olarak semptomlar olabilir veya olmayabilir. Varsa, olacaklar:
GIDALAR KANSIZLIĞI TEDAVİ EDER Mİ?
Demir açısından zengin besinler içeren bir diyet planı, anemiyi tamamen tedavi etmezse bile kontrolüne yardımcı olabilir. Yeterli demir olmadan vücudumuz yeterli hemoglobin üretemez. Bu büyük bir sorun haline gelir çünkü hemoglobin, oksijeni kalpten vücut dokularına taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki maddedir. Hamile kadınların yaklaşık yüzde 50'si, kadınların yüzde 20'si ve erkeklerin yüzde 3'ü kansızlık yaşarlar.
KANSIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Zayıflık
Düzensiz kalp atışları
Baş dönmesi veya baş dönmesi
Soğuk eller ve ayaklar
Soluk veya sarımsı cilt
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı
Baş ağrısı
KANSIZLIĞA KARŞI HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİYİZ?
Çoğu anemiden şikayet eden hastaya her gün 150 ila 200 miligram demir almaları tavsiye edilir. Anemi ile savaşmak için bu yiyecekleri aldığınızdan emin olun:
ANEMİ İLE SAVAŞAN MEYVELER VE SEBZELER
Kıvırcık lahana ve diğer çeşitleri
Kara lahana
Nar
Pazı
Kırmızı ve sarı biber
Su teresi
Ispanak
Karahindiba
Portakal
Çilekler
Limon
Tatlı patatesler
Pancar yaprağı
Ispanak
Yani koyu yapraklı yeşillikler, vücuttaki olmayan demir için harika bir kaynaktır. Turunçgillerden elde edilen C vitamini, midenin demiri emmesine yardımcı olur.
DEMİR DEPOSU OLAN KURUYEMİŞLER VE TOHUMLAR
Fıstığı
Kenevir tohumu
Ay çekirdeği
Kabak çekirdeği
Antep fıstığı
Çam fıstığı
Ceviz
Yer fıstığı
Badem
Fındık
BALIK VE ET ÜRÜNLERİ DE KANSIZLIK İÇİN BİREBİRDİR
Kuzu
Karaciğer
İstiridyeler
Somon
Levrek
Biftek
Kabuklu deniz ürünleri
Karides
Mezgit balığı
Tavuk
Et ve balıkta hem demir bulunur hem de protein bulunur. Tavuk gibi beyaz et, harika bir protein kaynağıdır.
PROTEİN ZENGİNİ YUMURTA DEMİR AÇSINDAN DA ZENGİNDİR
Yumurtalar proteinleriyle tanınırlar, ancak aynı zamanda yüksek düzeyde demir içerirler. Yumurtalar, tam tahıllı tost, hafif kavrulmuş domates ve kinoa ile kahvaltıda birlikte sunularak güne harika bir başlangıç yapabilirsiniz.
ANEMİ HASTALARA FASULYE VE BAKLİYAT ÖNERİSİ
Nohut
Börülce
Kuru fasulye
Yeşil fasulye
Manş fasulyesi
Soya fasulyesi
Mercimek anemi hastaları için süper bir besindir. Yarım fincan mercimek, vücudunuzun gün boyunca ihtiyaç duyduğunun yaklaşık %20'si olan yaklaşık 3,3 miligram demir içerir. Fasulye ve bakliyat hem vejetaryenler hem de et yiyenler için iyi bir demir kaynağıdır.
KANSIZLIĞIN ÇARESİ PEKMEZ
Pekmezi demir yüklüdür. Kalsiyum, B6 Vitamini, selenyum ve magnezyum nedeniyle tam bir beslenme gücüdürler. Anemik hastalar için mükemmeldirler çünkü çok ihtiyaç duydukları demiri sağlamanın yanı sıra, pekmez, diğer tamamlayıcı besinlerin varlığından dolayı onları sağlıklı tutar.