Dünya Otizm Farkındalık Günü, bu yıl 18. kez otizmli bireylerin sesini duyurmak, farkındalık oluşturmak ve toplumda daha fazla anlayış sağlamak için dünya çapında etkinlikler düzenleniyor. Mavi giyinerek bu özel günde otizmli bireylere destek olunuyor ve otizm hakkında daha fazla konuşulması teşvik ediliyor.
SÜLEYMAN DABAN
Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, bu yıl otizm spektrum bozukluğu hakkında farkındalık oluşturmak ve toplumda kabulü artırmak amacıyla Otizmli bireylerin sesini duyurmak amacıyla 18.kez farkındalık ve kabul mesajlarıyla kutlanıyor.
OTİZM NEDİR?
National Health Service verilerine göre otizmli olmak bir hastalığınız veya rahatsızlığınız olduğu anlamına gelmez. Otizmli bireylerin beyinlerinin farklı çalıştığını gösterir. Otizm bir spektrumdur. Bu, otizmi olan herkesin farklı olduğu anlamına gelir. Bazı otistik kişilerin zekası ortalama veya ortalamanın üstünde olabilir. Bazı otistik bireylerin ise öğrenme güçlüğü vardır. Öğrenme güçlüğü yaşayan otistik bireyler ise günlük yaşamlarında yardıma ihtiyaç duyabilecekleri anlamına gelir.
OTİZMLİ KİŞİLERDE GÖRÜLEBİLECEK RAHATSIZLIKLAR
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
- Disleksi
- Endişe
- Depresyon
- Epilepsi
OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ NASIL BAŞLADI?
Dünya Otizm Farkındalık Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında otizm konusunda bilinç oluşturmak, erken teşhis ve müdahaleyi teşvik etmek amacıyla ilan edilen küresel bir etkinliktir. İlk kez 2008 yılında kutlanan bu özel gün, her yıl 2 Nisan’da dünya çapında toplumun her kesiminde otizmli bireylerin kabul edilmesini ve sosyal hayata tam katılımını teşvik etmeyi amaçlıyor.
OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ'NDE NEDEN MAVİ GİYMELİYİZ?
2 Nisan 2007 yılında Otizm spektrumu konusunda uluslararası bir motivasyon konuşmacısı olan Kerry Magro'ya konuşmasını mavi renkli giyinerek yapmıştı. Ayrıca Kerry Magro, duygusal sorunlarla büyüdüğünü, her zaman okula giderken mavi gömlek giydiğini belirtmişti. Kerry Magro, mavi rengi barış ve dürüstlük ile ilişkilendiriyor.
Dünya çapında insanlar, 2 Nisan günü mavi renkli kıyafetler giyinerek otizm hakkında konuşmayı sürdürmeyi hedeflerken aynı zaman da otizmli bireylerin ve ailelerinin yanında olduklarını göstermeye çalışıyorlar.
OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ'NDE DESTEK OL
Mavi giyinerek farkındalık yapın: 2 Nisan'da mavi renk giyerek otizmli bireylerin ve ailelerin yanında olduğunuzu gösterebilirsiniz.
Sosyal medyalarda paylaşımlar yapın: Sosyal medyada paylaşımlar yaparak, çevrenize bu özel günü duyurabilir, eğitimler verebilir ve etkinliklere katılabilirsiniz.
Bağış yapın: Otizmli bireylere ve ailelerine destek olmak amacıyla bağış yapabilirsiniz.
Eğitimler alın: Otizmli bireyler ile daha iyi bir iletişim kurabilmek için eğitimler alabilirsiniz.