Sıcaklıklar yükselmeye başladığında ve güneş yeniden doğduğunda, bahçemizde oturup havanın tadını çıkarmaktan başka hiçbir şeyi sevmiyoruz. Bununla birlikte, saman nezlesi hastaları için bunun genellikle ciddi bir dezavantajı vardır: bazı çiçekler ve bitkiler saman nezlesi semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Bu ipuçlarıyla bahçeniz kısa sürede saman nezlesine karşı dayanıklı olacak!
Bahçeniz biraz renklendirebilir mi? O halde size iyi haberlerimiz var! Çiçek ne kadar renkli olursa, saman nezlesi belirtilerinin görülme olasılığı o kadar azalır. Tabii ki bahçenizdeki tüm bitkileri atmak zorunda değilsiniz ama bahçenizi saman nezlesine karşı dayanıklı hale getirebilirsiniz. Bu şekilde, yanınızda bir aile mendil paketi bulundurmak zorunda kalmadan güneşin tadını çıkarabileceksiniz. Rengarenk çiçeklerin polenleri zar zor havada kalıyor, bu da sizi fazla rahatsız etmeyecekleri anlamına geliyor. Bu çiçekler böcekler tarafından tozlaştırılır ve parlak renkler onların dikkatlerini çekmek içindir. Ayrıca, hava yoluyla tozlaşan bitkilerin aksine, hangi çiçeklerin böcekler tarafından tozlaştığını görebileceğiniz anlamına gelir. Bu sonuncular, kaçınmak istediklerinizdir; her zaman böcekler tarafından tozlanan bitki ve çiçekleri tercih edin. Bu sayede sorunsuz bir şekilde güneşin tadını çıkarabileceksiniz.
ÇİÇEKLER VE BİTKİLER
Aşağıdaki bitkiler saman nezlesi olan kişiler için uygundur ve herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz:
- Açelya,
- Farklı zambak türleri
- çiçek soğanları
- Süpürge
- yasemin
- Ortanca
- Lavanta
- Kadife çiçeği
- Lobelia ada çayı
PEYZAJ İPUÇLARI
Bahçenizi tasarlarken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey daha var. Örneğin, su bitkileri içeren bir gölet eklemek iyi bir fikirdir. Bu bitkiler nadiren saman nezlesi semptomlarına neden olur. Bir gölet için yeriniz yok mu? Ayrıca su bitkileri içeren bir su fıçısına da gidebilirsiniz. Bu da çok sevimli görünecek! Bahçenizdeki yabani otların büyümesini mümkün olduğunca sınırlamak da önemlidir. Yabani otlar çok yaygın bir polen kaynağıdır. Bunun olmasını mümkün olduğunca önlemek için sağır otu, yer sarmaşığı ve/veya deniz salyangozu gibi yer örtücüleri kullanmayı tercih edebilirsiniz.
NE YAPMAMALI?
Çok fazla polen yayan ağaçlardan kaçınmak en iyisidir. Diğerlerinin yanı sıra, bu tür ağaçların listesi meşe, kızılağaç, deniz iğdesi, huş ağacı, dişbudak, kestane, ela, porsuk, mürver ve gürgen içerir. Ayrıca bahçenizde kurtçuk bulundurmamalısınız. Privet çiçek açar ve düzenli olarak kırpılması gerekir. Bunun yerine alıç veya defne ağacı dikebilirsiniz.