Bel bölgesinde kademeli olarak kalsiyum birikmesinden kaynaklanan bel kireçlenmesi; hareketlerde kısıtlanma, ağrı ve şişkinliğe neden olur. Vücudun farklı bölgelerinde de oluşabilen kireçlenme, bir organın işlevini engellerse sorun olur. İşte, bel kireçlenmesinin tedavisi...
Vücuttaki kalsiyum en çok dişlerde ve kemiklerde kullanılır ve fazla gelen kalsiyum vücuttan atılamazsa belirli bölgelerde toplanarak kireçlenme oluşturur. Az miktarda olduğunda belirti ve rahatsızlık vermeyen bu durum ilerleyen durumlarda yaşam şartlarını olumsuz yönde etkileyebilir.
KİREÇLENME NEDİR?
Kireçlenme, vücut dokunuzun bir bölgesinde kademeli olarak kalsiyum birikmesidir. Vücudunuz tarafından emilen kalsiyumun çoğu, en çok ihtiyaç duyulan yerde kemiklerinize ve dişlerinize gider. Fazla kalsiyum genellikle idrarla atılmak üzere kan dolaşımında çözülür, ancak vücut dokularının bir bölgesinde belirli bir miktarın toplanması normaldir; bu kalsiyum toplanması dokuyu sertleştirir.
Kireçlenme, vücudun yaralanmaya karşı koruyucu tepkisi olabileceği gibi enfeksiyona, travmaya veya otoimmün bozukluklara karşı doğal enflamatuar reaksiyonun bir parçası olabilir. Ayrıca, tümörler (kanserli veya kanserli olmayan), tümör dokusu içinde kireçlenmeye neden olabilir.
Kireçlenme, yeri, şekli veya boyutu, kalp, beyin ve böbrekteki kan damarlarını sertleştiren ve bloke eden kireçlenmeler gibi organ işlevini engellediğinde bir sorun haline gelir.
Örneğin, ilerleyen yaşla birlikte hem aort hem de mitral kapaklar kalınlaşabilir ve kireçlenme birikintileri geliştirebilir. Bu, kalbin pompalama kabiliyetinde verimliliğin azalmasına neden olabilir. Mamogramlarda görülen kalsifikasyonlar meme kanserinin varlığına işaret edebilir veya iyi huylu meme hastalığı ile ortaya çıkabilir.
Bazen kan kalsiyum seviyeleri anormal hale gelir ve vücudunuzun kalsiyum seviyesini kullanma veya düzenleme yeteneğinin tehlikeye atıldığı metabolik bir bozukluğun varlığına işaret eder.
BEL KİREÇLENMESİNİN BELİRTİLERİ
Kireçlenme genellikle hiçbir belirti vermez. Bunun yerine, kireçlenme en sık X ışınlarında, örneğin mamogramlarda keşfedilir. Bazı kireçlenme normaldir, ancak hastalığa bağlı kireçlenme bile tespit edeceğiniz semptomlara neden olmayabilir.
Bununla birlikte, kireçlenmeye neden olan altta yatan bozukluğun veya sürecin etkilerini hissedebilirsiniz. Bu semptomlar, etkilenen organ sistemine ve belirli bozukluğa bağlı olacaktır. Kireçlenmeyle ilişkili en yaygın semptomlardan bazıları kemik çıkıntıları, kalluslar ve dişlerdeki tartarı içerir. Tedavi edilmeden bırakıldığında, bir mineral metabolizması bozukluğu (vücudunuzun kalsiyum kullanma yeteneğiyle ilgili sorunlar) dokularda kireçlenmeye neden olabilir.
KİREÇLENME BELİRTİLERİ NELER?
Mineral metabolizması bozukluğuyla ilişkili olabilecek veya olmayabilecek kireçlenme semptomları yaşayabilirsiniz. Bazen bu semptomlardan herhangi biri şiddetli olabilir:
* Kemik ağrısı
* Kemik mahmuzları (bazen cildinizin altında yumrular olarak görülebilir)
* Göğüs kitlesi veya yumru
* Göz tahrişi veya azalmış görme
* Artmış kemik kırıkları
* Kas zayıflığı veya krampları
* Bacak eğriliği veya omurga eğriliği gibi yeni deformiteler
* Aşamalı zayıflık
* Dişlerdeki tartar
CİDDİ BİR DURUMU GÖSTEREBİLECEK KİREÇLENME BELİRTİLERİ
* İşitme kaybı
* Kas seğirmesi, spazmlar veya nöbetler
* Kusmalı veya kusmasız bulantı
* Şiddetli kemik ağrısı
* Şiddetli baş ağrısı
* Şiddetli olabilen ani karın, pelvik veya bel ağrısı
BEL KİREÇLENMESİ NEDENLERİ
Kireçlenmeler, iltihaplanma veya hiperkalsemi olarak bilinen yüksek kan kalsiyum seviyelerinden kaynaklanabilir. Kireçlenme, kas-iskelet sistemi yaralanmalarına normal iyileşme yanıtının bir parçası olabilir. Kalsifikasyonlar genellikle arteriyosklerozdan (arterlerin sertleşmesi) etkilenen arterlerde, iyi huylu ve kötü huylu göğüs süreçlerinde, kemik veya kıkırdak yaralanma bölgelerinde ve bazen kanserlerde bulunur. Diğer dokular, kronik enflamasyonu takiben veya ölü dokunun mineralleşmesi (distrofik kireçlenme) yoluyla kireçlenebilir.
RİSK FAKTÖRLERİ NELER?
Birkaç faktör anormal kireçlenme gelişme riskini artırır. Risk faktörleri olan her insan kireçlenmeyecektir. Kireçlenme için risk faktörleri şunları içerir:
* Alkolizm
* Otoimmün bozukluklar
* Kalsiyum metabolizması bozukluğunun genetik geçmişi
* İnflamatuar reaksiyonlara neden olan iç doku yaralanmaları
* Tedaviler
KİREÇLENME NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kireçlenme genellikle tedavi edilemez ve geri döndürülemez. Bununla birlikte, gözün korneasının bir kireçlenmesi olan kalsifik bant keratopatisi tedavi edilebilir. Ek olarak, kireçlenmenin komplikasyonları olan veya bununla ilişkili bozukluklar genellikle tedavi edilebilir. Tedaviler, kalsiyum metabolizması bozukluğunun kendisine bağlı olarak değişir.