Balanit nedir, neden olur? Balanit belirtisi, nedenleri ve evde bitkisel tedavi yolları

Balanit nedir, neden olur? Balanit belirtisi, nedenleri ve evde bitkisel tedavi yolları

Balanit belirtilerinin nedeninin ne olduğu merak edilmeye başlandı. Sünnet olmayan erkeklerde sıklıkla rastlanılan bu hastalığın belirtileri ve neden olduğu araştırılmaya başlandı. İşte balanit hakkında bilinmesi gerekenler...

Balanit, penisin ucunda ağrı ve iltihaplanmadır. Genel olarak sünnet olmamış erkeklerde görülür. Balanit özellikle bir mantar enfeksiyonunun olmasından kaynaklanmakta, fakat bakteriyel ya da viral bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Balanit, durum nedenine bağlı olarak antibiyotik ve mantar ilaçlarıyla tedavi edilebilir.

BALANİT

Balanit, penis üzerinden kızarmalar, şişme ve ağrı gibi semptomlardan oluşan penisinin iltihaplanması olarak bilinir. Her yaşta olabilmesinin yanı sıra, 0 yaş üstündekilerde daha sık görülmektedir. Mantar ve virüslerden kaynaklanıyorsa bulaşıcı olabilmektedir. Balanit kendi kendine kaybolmaz, tedavi edilmesi gerekmektedir.

Balanit Belirtileri Neler?

• Penis başında ağrıyla beraber tahriş

• Penis üzerinde kırmızı benekler.

• Sünnet derisi altının kaşınması.

• Penisin şişmesi.

• Sünnet derisi çevresinde tahriş, ağrı, iltihaplan ya da kaşıntı

• Sünnet derisi altından kalın, pütürlü akıntı

• Peniste parlak ya da beyaz alanlar.

• Peniste yaralar

• Sünnet derisi çevresinde kanama

• Sünnet derisine geriye çekme de zorluk

• Sünnet derisi altından beyaz akıntı

• Penis bölgesinden gelen kötü koku.

• Ağrılı idrar yapma.

BALANİT TEDAVİSİ

Balanitin Olmasının Nedeni Nedir?

Balanit'in en bilindik nedenleri arasında, sünnet olmamış erkeklerin iyi hijyen sağlamamasıdır. Sünnetsiz erkeklerde, yanlış idrara çıkma, penis hijyenine dikkat edilmemesi ölü deri, bakteri, ter ve penis iltihabına neden olabilecek kalıntının sünnet derisi üzerinde birikmesine neden olabilmektedir.

Bir mantar enfeksiyonu olan Candida albicans, balanitin diğer yaygın nedenlerdendir. Buna neden olansa mantar olmaktadır.

Diğer olası balanit nedenleri şunlardır:

Bakteri: Sünnet derisi altında, sıcak ve nemli şartlarda bakteri hızla çoğalabilir ve balanite neden olabilmektedir. Cinsel yol ile bulaşabilen enfeksiyonlar örneklerden bazıları herpes simpleks virüsleri, klamidya ve frengidir.

Cilt rahatsızlığı: Bazı hususlarda liken planus, egzama, sedef hastalığı ya da dermatit gibi cilt rahatsızlığı balanite yol açabilir.

Tahriş Edici Maddeler: kimyasal, deterjan ve parfümler, deri iltihabına ve sünnet derisinin iltihaplanmasına neden olan tahriş edici maddeler olarak işlev görebilir.

balanit teşhisi

Balanit Teşhisi Nasıl Yapılır?

Pek çok zamanda, doktorun belirtilerine ve fizik muayenenize dayanarak balanit teşhisi koyabilir. Kesinleştirmek için aşağıdaki testleri yaptırabilirsiniz:

Kan şekeri testi

Penis akıntısı testi

Cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık olup olmadığının testi

Balaniti ortaya çıkaran tıbbi durumların testi

Balanit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Balanit tedavisi nedene bağlıdır. Tedaviler şu şekilde olabilir:

Mantar önleyici krem: Bir mantar enfeksiyonu balaniti ortaya çıkarıyorsa, doktor tarafından mantar önleyici krem verilebilir. Kremi sünnet derisine uygulayacaksınız.

Antibiyotikler: Belirtileriniz cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, doktorunuz enfeksiyon için antibiyotikle tedaviye başlayabilir. Antibiyotikler enfeksiyon tipine göre değişir.

Hijyen: Sünnet derisinin yeniden iltihaplanmasını önlemek için doktorunuz sünnet derisinin altını düzenli olarak yıkayıp kurutmanızı önerebilir.

Şeker hastalığının kontrolü: Şeker hastasıysanız yani şeker hastalığınız balanite neden oluyorsa doktorunuz gerekli ilacı verecektir.

Sünnet: Balanitiniz varsa ve kendiliğinden geçmiyorsa, sünnetli değilseniz doktorunuz sünnet önerebilir.

Balanitten şikayetçi olan erkeklerin çoğu tedaviyle çabucak iyileşebilir. Sünnetsiz erkeklerde balanit tedavi sonrasında sıklıkla tekrarlar.

Balanit Türleri Nelerdir?

Zoon Balanit: Bu tip balanitte glans ve sünnet derileri iltihaba neden olur. Bu balanit genel olarak sünnet olunmamış penisi olan erkeklerde görülmektedir.

Sirkinat Balanit: Bu balanit genel olarak reaktif artritli kişilerde görülür. Penis ucunda küçük ağrısız lezyona rastlanılır.

Psödoepitelyomatöz keratotik ve mikalı balanit: Bu balanitte penisin glansında siğile benzer pullu lezyona rastlanır.

Evde Balanit Tedavisi

Balanit sorunu bulunuyorsa devamlı olarak yoğurt, sarımsak, zencefil, elma sirkesi gibi besinler yemelisiniz. Bir bardak su içerisinde 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip tüketebilirsiniz. Aloe vera jelini iltihaplı cilde günde 2 - 3 defa uygulayabilirsiniz. Her gün 2-3 diş sarımsak yiyebilirsiniz. Hindistancevizi yağını ev içerisinde balanit tedavisi açısından çok etkili kılar. Belirtilerinizi hafifletmek ve enfeksiyonlarla başa çıkmak için günde 3 – 4 defa penis üzerine hindistancevizi yağı sürün. Bu uygulamaları doktorunuza sormadan yapmamanızı öneririz.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN