Yaşam konforunu bozan ağız içinde ‘aft’ olarak bilinen yaralar; yeme içmeyi ve konuşmayı zorlaştırarak ağrılı bir sürecin başlamasına neden oluyor. Canımızı yakan ve bizi oldukça kötü etkileyen bu ağız yaralarından evde hangi doğal malzemeleri kullanarak kurtulabiliriz?
Ağız yarası yaşayan kişiler, bu durumun neden olabileceği rahatsızlığı ve acıyı bilirler. Yemek yemek neredeyse imkansız hale gelir ve ne kadar az yemeye çalışırsanız çalışın çok acı verici bir şekilde aşağı iner. Kötü beslenme ile birlikte ağız içinde oluşan bu yaralarda stresin büyük rolü vardır. Ağız yaralarının kesin nedenleri kişiden kişiye değişir. Ağız yaralarının yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Vücutta gerekli vitamin ve minerallerin (B12, çinko, demir ve folat) eksikliği.
- Ağızdaki bakterilere tepki olarak.
- Limon, ananas, çilek veya diğer asitli yiyecekler gibi asit içeren yiyeceklere duyarlılık.
- Gluten intoleransı ağız ülseri oluşumunu tetikleyebilir.
- Sodyum lauril sülfat içeren diş macunu veya gargaralar ülser oluşumuna neden olabilir.
Piyasada, durumdan geçici olarak kurtulmayı sağlayabilecek birkaç ilaç ve ilaç bulunmaktadır. Bununla birlikte, bu geleneksel ilaçların hiçbiri ağız yaraları için kalıcı bir tedavi sağlamaz. Basit ev ilaçları bu konuda en iyi sonucu verir. İşte ağız yaraları için tedavi işlevi görebilecek ve aynı zamanda hastalığın tamamen önlenmesine yardımcı olabilecek 12 ev ilacının bir listesi.
1. BAL
Balın birçok faydalı özelliği vardır. Bununla birlikte, ağız ülseri için de etkili bir tedavi olabileceğinin farkında olmayabilirsiniz. Yaraların üzerine bal sürün ve kalmasına izin verin. Yaralar ağız içinde olduğu için yanlışlıkla uygulanan balı tükürüğünüzle birlikte yutabilirsiniz. Bununla birlikte, birkaç saatte bir yaralara bal sürmeye devam etmeniz önemlidir.
Balın antimikrobiyal özellikleri vardır ve herhangi bir açık yarayı hızla onarmaya yardımcı olabilir. Bal, yarayı azaltmanın yanı sıra bölgeyi enfeksiyonlardan da korur.
2. KABARTMA TOZU
Eşit miktarda kabartma tozu ve su alın. Kalın bir macun oluşturmak için karıştırın. Bu macunu ağız yarasına uygulayın ve kurumasını bekleyin. Karışım kuruduktan sonra ağzınızı suyla çalkalayın ve gargara yapın. Bu günde üç kez yapılmalıdır.
Kabartma tozu aslında sodyum bikarbonat adlı kimyasal bir bileşiktir. Bu bileşik birçok ev temizleme solüsyonunda kullanılır. Ağrıyı önemli ölçüde azaltabildiğinden, en iyi ağız yarası tedavilerinden biri olarak da işlev görür. Kabartma tozu, sonunda durumu tedavi eden ülser tarafından oluşturulan asidi nötralize eder.
3. HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağı, çok çeşitli faaliyetlerde kullanılmaktadır. Bununla birlikte, çok az insan ağız yarası söz konusu olduğunda iyileştirici özelliklerinin farkındadır. Yaranın yüzeyine biraz hindistancevizi yağı sürün ve üzerinde kalmasına izin verin. Gece yatarken de uygulayabilirsiniz. Bal gibi, hindistancevizi yağı da yaraların doğal olarak azaltmaya yardımcı olan antimikrobiyal özellikler içerir. Aynı bileşik ayrıca ağız yaralarınız için anti-inflamatuar ve analjezik bir tedavi işlevi görür. Yağı uygulamak, ağız yaralarından kaynaklanan ağrıyı azaltabilir.
4. TUZLU SU
Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı tuzu karıştırın. Şimdi bu sıvıyı kullanarak iyice gargara yapın. İşiniz bittiğinde ağzınızdaki tuzlu tadı gidermek için sade su ile gargara yapabilirsiniz. Bu prosedürü kullanarak, ağız yarası sırasında yaşadığınız ağrı ve rahatsızlığın bir kısmını yatıştırabilirsiniz. Tuzun antiseptik özellikleri iyi bilinmektedir.