Saadetten Kürt raporu: Sivil çözüm paketi

Saadetten Kürt raporu: Sivil çözüm paketi

Saadet Partisi’nin Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, partisinin uzun süredir üzerinde çalıştığı Kürt Meselesinde Çözüm Raporu’nu Diyarbakır’da açıkladı. Üç ana başlıktan oluşan raporda en çok dikkat eden maddeler ‘anadil eğitimine anayasal güvence’ ‘medreselere yasal statütü’ ve ‘yerel yönetimleri güçlendirme’ oldu.

Saadet Partisi, uzun süredir üzerinde çalıştığı ancak çatışmalı ortam ve Afrin harekatı nedeni ile açıklamayı ertelediği ‘Kürt Meselesi’ne çözüm raporunu dün Diyarbakır’da açıkladı. SP lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu’nun açıkladığı rapor üç ana başlıktan oluşuyor. Raporda çözüm politikalarında çerçeve ‘hak, adalet ve kardeşlik’ olarak belirlendi ve ‘farklılıkları koruyarak saygı ve hoşgörü kapsamında bir arada yaşama’nın önemine sıklıkla vurgu yapıldı.

18-06/07/screenshot_2.jpg

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin çağrısıyla gerçekleştirilen ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı Diyarbakır toplantısında konuşan Karamollaoğlu Türkiye’deki insanların saadetinin ‘temel insan haklarının kâmil manada sağlanmasıyla mümkün olduğunu’ söyledi. ‘Kürt Meselesi’nin Türkiye’nin en önemli ve hayati meselelerinden biri olduğunun altını çizen SP lideri “Kürtlerin temel haklarının inkâr edilmesi ve adeta asimilasyona maruz kalması, etnik problemleri; Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sosyo-ekonomik olarak geri bırakılması da kalkınma sorununu ortaya çıkarmıştır. Hem kimlik hem de ekonomik geri bırakılmışlık terör örgütünün istismar edebileceği bir zemin oluşturmuş ve meseleyi daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir” diye konuştu.

AK Parti’nin 2013’te başlatıp, 2015’te ‘buzdolabına kaldırdığı’ Çözüm Süreci’ne yönelik eleştirilerde de bulunan Karamollaoğlu, “Toplumda umut oluşturan bu sürecin başarısızlıkla sonuçlanması, meseleyi iyice derinleştirmiş ve içinden çıkılması zor bir hale getirmiştir” ifadelerini kullandı. Çözüm sürecinin sona ermesinde ‘AK Parti’nin oy hırsı, örgütün alan kazanma hırsı’nın en önemli neden olduğunu kaydeden SP lideri şöyle konuştu: Bu meselesinin çözüme kavuşturulması, ülkemiz ve bölgemiz açısından, büyük önem taşımaktadır. Zira sınırlarımızda yaşanan gelişmeler meselelerimizi kendi içimizde çözemediğimiz takdirde her türlü dış manipülasyona açık bir hedef konumuna gelmemize neden olacaktır. Bunun için öncelikle Kürtleri ötekileştiren yaklaşımlardan kaçınılarak, onları kucaklayacak bir söylem ve eylem geliştirilmelidir. Sonrasında ise bölge ülkeleri ve diğer aktörler ile bir araya gelinerek meseleye hak, adalet ve kardeşlik çerçevesinde bir çözüm üretilmelidir. Bu çerçevede, Türkiye’ye önemli görevler düşmektedir. Türkiye, Batılı güçlerin müdahalesine izin ve fırsat vermemeli, inisiyatif almalı, geçmiş birikim ve deneyimlerinden istifade ile birleştirici rolünü iyi kullanarak İran, Irak, Suriye gibi aktörleri de dâhil edeceği bölgesel birlikteliklere öncülük etmelidir.”

SP lideri Karamollaoğlu’nun açıkladığı Kürt Meselesi’nde çözüm raporu şu üç başlıktan oluşuyor:

1-TEMEL İNSAN HAKLARI VE ADALET

I. İnancı, ırkı, mezhebi ne olursa olsun bütün vatandaşlarımıza temel insan hakları herhangi bir pazarlık konusu yapılmadan tanınacaktır.

II. Anadil eğitiminin ve anadil kullanımının önündeki engeller kaldırılacak ve bu haklar anayasal güvence altına alınacaktır.

III. İfade özgürlüğü, şiddet barındırmadığı sürece, her türlü farklı görüşün özgürce ifade edilebileceği şekilde genişletilecektir.

IV. Milletvekilleri ve belediye başkanları hakkında herhangi bir iddia varsa gereği hukuk devleti çerçevesinde yapılacaktır.

V. Temsilde adaletin sağlaması” milletvekili seçimlerinde barajı kaldırılacak.

VI. Tahkikatlar sebebiyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanların yerine, mevcut partileri kapatılmamışsa, meclis üyelerince seçim yapılacak, aksi takdirde en kısa sürede seçimler yenilenecektir.

VII. Şeffaf yönetim ve denetlenebilirlik unsurları artırılarak yerel yönetimler güçlendirilecektir.

2-EKONOMİ VE KALKINMA

I. Özel kalkınma programları hazırlanacak, kamu kurumlarının koordinasyonu titizlikle uygulanacaktır.

II. İşsizliği önleyecek, istihdamı artıracak proöelere öncelik verilecek.

III. Tutarlı sanayi hamleleri planlanacaktır.

IV. Meslek ve teknik liselerin sayısı artırılacaktır.

V. Tarım ve hayvancılığı canlandıracak politikalar acilen geliştirilecektir.

VI. Türkiye, İran, Irak ve Suriye arasında, başta sınır ticareti olmak üzere, siyasi, sosyal, ticari münasebetler ileri düzeyde geliştirilecektir.

VII. Köylerinden göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın geri dönüşünü sağlamaya yönelik politikalara hız verilecektir.

VIII. Çatışmalardan zarar gören esnaf ve vatandaşlarımızın zararları ivedilikle karşılanacaktır.

3- İÇ BARIŞ VE GÜVENLİK

I. Öncelikle; akan kanın durması, şiddetin son bulması için tüm alanları kapsayan, bütüncül ve kapsamlı, bir anlayış ve strateji belirlenecektir.

II. Toplumun her kesiminden insanları kapsayan etkin istişare mekanizmaları oluşturularak, çözüme yönelik teklif ve önerilerin açık yüreklilikle konuşulması sağlanacaktır.

III. Bütün siyasi partilerin, STK’ların, medya kuruluşlarının, kanaat önderlerinin ve etkili fertlerin katkı yapacağı bir platform oluşturulacaktır.

IV. Etkin bir medya ve iletişim stratejisi hayata geçirilecektir. Medyada çözüm odaklı, umut ve ufuk veren haberlere daha çok yer verilmesi özendirilecektir.

V. Birlik ve beraberliğin sağlamlaşması için projeler geliştirilecek.

VI. Her türlü ırkçılık ve tekebbürden uzak, milletimizin temel değerleri ve medeniyet perspektifi üzerinden bir eğitim modeli uygulanacaktır. 

VII. Medreselerin resmi statü kazanmaları ve mezunlarının ilahiyat denkliği almaları için mevzuatları gözden geçirilecektir.

VIII. Kamu düzeni ve güvenliğinden taviz yok.

IX. Devlet tarafından alan hâkimiyeti tam olarak sağlanacak ve farklı yapılanmaların bölge halkı üzerinde tahakküm kurması engellenecektir.

X. Devlet, kamu düzenini tesis ederken, hukuktan ayrılmayacaktır. Yaşanması muhtemel insan hakları ihlallerinin, ilgili kamu kurumları ve yargı tarafından etkin olarak denetlenmesi sağlanacaktır.

XI. Operasyonlar da duvarlara, yazı yazılması gibi rencide edici davranışlara asla izin verilmeyecektir.

XII.Güvenlik güçlerinin olumsuz dil, üslup, tavır ve davranışları sebebi ile bölge halkının devlete olan bakışını menfi yönde etkilememesi için gerekli tedbirler alınacaktır.

XIII. Güvenlik birimlerine ve tüm kamu görevlilerine psikoloji, sosyoloji, halkla ilişkiler, bölgenin değer/inanç/kültür yapısı, insan hakları ve hak ihlalleri gibi konularda eğitimler verilecektir.

XIV. Nitelikli kamu personelinin istihdamını ve bölgede kalma süresini artırmaya dönük teşvikler hayata geçirilecektir. XV. Provokasyon yapmak için fırsat kollayan ve farklı kimliklerle bölgede bulunan yabancı ajanlara müsamaha gösterilmeyecektir.

XVI. Bölge üzerinde emelleri olan, bu çerçevede bölgenin istikrarsızlaşması için teröre her türlü yardımı yapmaktan geri durmayan her ülke ve yapı ile ilişkilerimiz gözden geçirilecektir. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN