Rus yapımı katliam filmini dünya izliyor

Rus yapımı katliam filmini dünya izliyor

Rusya ve korumaya aldığı Esad rejimi 3 aydır bombaladığı Halep’i mezarlığa çevirdi. Bin 500 sivili katleden kirli ittifak, ne sivillerin çıkışına izin veriyor ne de yardım ulaştırılmasına. Dünya başkentleri ise katliamı seyrediyor.

KENAN BUTAKIN

Suriye rejiminin katliamlarına bölgesel çıkarlar uğruna sesiz kalan ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya’nın öncülük ettiği Halep’teki insanlık dramına da duyarsız. Suriye iç savaşının en kanlı sahnelerinin yaşandığı Halep’i Esad güçleriyle harebeye çeviren Rusya, sadece son 3 ayda bin 500’den fazla sivili katletti. Şehri ablukası altına alan eli kanlı ittifak ne çocuk ve kadınların bile dışarı çıkmasına izin veriyor ne de yardım malzemelerinin gönderilmesine... 93 gündür bölgeye hiçbir yardım ulaştırılamıyor.

45 KM’DE 300 BİN KİŞİ

Esad rejimi ile Rus güçlerinin üç aydan bu yana aralıksız bombaladığı kentte, 300 bin kişi 45 kilometrekalik alanda abluka altında yaşam savaşı veriyor. Sadece 3 ayda en az bin 500 kişinin hava saldırıları nedeniyle hayatını kaybetti. Yaralılara imkansızlıklar için hizmet veren hastaneler de geçen aydan bu yana hedef alınmaya başlandı. Geçtiğimiz hafta Al-Şaar semtindeki Al-Bayar hastanesi ile bir çocuk hastanesi vuruldu. Saldırılarda aralarında bebek ve çocukların da olduğu olduğu en az 59 sivil hayatını kaybetti. Özellikle sağlık kuruluşlarının hedef alındığı Halep'te muhaliflerin elindeki tek ilaç fabrikası da yerle bir edildi. Rus ordusuna ait bir savaş uçağı, Mansura beldesinde bulunan Şifa İlaç Fabrikasını bombaladı. İki kişinin öldüğü saldırıda fabrika kullanılamaz hale geldi. Çarşamba günü Halep’in doğusundaki Şaar, Zukkeri, Sakur ve Kerem el Beyk mahallelerine füzeler ve varil bombalarıyla saldırılar düzenlendi, 5’i çocuk 21 kişi katledildi. Son 10 günde çoğu çocuk ve kadın 508 kişi öldürüldü, bin 871 kişi ise yaralandı.

16-11/27/kr8halep1.jpg

Beyaz Baretliler adlı sivil savunma örgütünün büyük güçlüklerle yaralıları enkazlardan kurtarmaya çalıştığı kentte yürekleri burkan dramlar yaşanıyor. Doktorlar yaralılar arasından ‘kurtarılabilecek’lere müdahale ediyor. Tıbbi malzeme yetersiz olduğu için eldeki imkanlar sonuç alınabilecek yaralılar için kullanılıyor. Her 5 yaralıdan 1’i ölüme terk ediliyor.

SADECE 3 FIRIN KALDI

İnsani yardım için koridor açılması veya havadan yardım yapılması yönünde tüm dünyaya çağrıda bulunan Halepliler, varil bombaları, füzelerin yanısıra açlıkla da mücadele ediyor. Son tespitlere göre, Halep’in doğusunda 45 kilometrekarede yaşayan 300 bin sivil için sadece 3 fırın hizmet verebiliyor. O da bombardımanlar kesilirse...

Hava saldırıların aralıksız devam ettiği kentte muhalifler de büyük yara almaya başladı. Muhaliflerin 2012 yılından beri elinde tuttuğu sembolik öneme sahip Halep’in doğusundaki Hanano bölgesi dün Suriye rejiminin eline geçti. Diğer yandan düzenlenen hava saldırılarında parça tesirli ve klor gazı içerikli bombaların kullanıldığı da kaydedildi. Halep merkezinin tümüyle ele geçirmesi halinde rejim güçleri, muhaliflerin son kalesi İdlib’e yönelecek.

TEK CAN DAMARINI İRAN KESTİ

Halep, başkent Şam’dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Savaştan önce yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı kentte nüfusun çoğunluğu Arap. Yaklaşık 400 bin Türkmen ve 200 bin Kürt bulunuyor. 2013 yılı başından itibaren kent merkezi, rejimin sivilleri ayırd etmeksizin en şiddetli bombardımanlar düzenlediği bölge haline geldi. Rus hava kuvvetlerinin geçen yıl şiddetli taarruzlara başlamasıyla doğu Halep’teki insani kriz en kötü noktasına ulaştı. Muhalifler ve doğu Halepliler için, rejimin şubat ayında Türkiye sınırıyla bağlantılarını kesmesi dönüm noktası oldu. Doğu Halep’in Türkiye sınırıyla tek insani koridoru olarak geriye, Kastillo yolundan İdlib iline oradan Hatay’a çıkışı kaldı. Ancak Esad rejimi ve İran destekli Şii milisler, Rus hava saldırılarından faydalanarak bu yolu da kapattı. Muhalifler geçen ağustos ayında İdlib’e farklı bir yol açabildi. Ancak burayı da tutamadı.

ERDOĞAN PUTİN İLE HALEP'İ KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iki günde ikinci kez telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan ile Putin arasında Suriye'deki son gelişmeler ve Halep'teki insani drama çözüm bulmaya yönelik çabalar hakkında dün akşam da bir telefon görüşmesi yapıldığını bildirdi. İki lider cuma günü yaptıkları görüşmede de Halep'teki durumu ve 3 Türk askerinin şehit olduğu hava saldırısını ele almışlardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN