Salgın nedeniyle mart ayında kapılarını kapatan tiyatro, sinema ve gösteri merkezleri 1 Temmuz itibarıyla yeniden faaliyete başladı. Alınan önlemlerin tiyatroların içinde bulduğu ekonomik krizi daha da derinleştireceğini öne süren Tiyatro Kooperatifi ‘’Vergiler düşürülsün, Devlet Tiyatroları’nın oyun bütçeleri, özel tiyatrolara aktarılsın’’ dedi.
Korona virüsü salgını nedeniyle mart ayında kapılarını kapatan tiyatro, sinema ve gösteri merkezleri 1 Temmuz itibarıyla yeniden faaliyete başladı. Aylardır yetkililere çağrı yapan özel tiyatro temsilcileri, yaralarının sarılması için atılan adımların yetersiz olduğunu anlatmayı sürdürüyor. Tiyatro Kooperatifi, bir açıklama yaparak, özel tiyatroların çoğunun bu süreçte kapılarını açmasının ekonomik kazanç getirmeyeceğini ve hatta giderlerin büyümesi anlamına geleceğini belirtti. Kooperatif, oyunlar oynansa bile maksimum yüzde 50 kapasiteyle açılacak oyunlara seyircinin ne oranda rağbet edeceğinin ve bunun ev sahibi kurum ve tiyatrolar için ekonomik olarak ne kazandıracağının bilinmediğini dile getirdi. Pandemi döneminde vergi ve SGK borcu olan tiyatroların da destekten yararlanması gerektiğini vurgulayan Kooperatif, bakanlık tarafından açıklanan mali destek girişimlerinin, karşılaşılan kriz karşısında tiyatroların ayakta kalabilmesi için tek başına yeterli olmadığını belirtti ve gerekli desteklerin sağlanamaması durumunda tiyatroların kapanma noktasına gelmesinden endişe ettiklerini söyledi.
Kooperatif, tiyatrolar için atılması gereken adımları ise şöyle listeledi:
-2020 Mart-Kasım aylarında stopaj vergisinin alınmaması ve 9 aylık SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması,
-2020 Şubat-Kasım ayları aralığında çıkacak olan KDV, muhtasar, geçici vergi, gelir vergisi/kurumlar vergisi ve SGK ödemelerinin Aralık 2020 sonuna ertelenmesi,
- Sahnelerin sabit giderlerinin karşılanması,
- Özel tiyatroların yaşayabilmesi için Devlet Destekli Kredi (KGF) desteği verilmesi,
- Özel tiyatro biletleri üzerindeki KDV oranının %1 olarak belirlenmesi,
- Devlet Tiyatroları’nın sahnelerinin kullanılmadığı günlerin özel tiyatrolara ücretsiz tahsis edilmesi ve yine aynı sahnelerin yaz aylarındaki boş günlerinin ücretsiz tahsisinin sağlanması; yanı sıra ses ve ışık gibi teknik imkanların karşılanması ve tanıtım konusunda bakanlığın destek sağlaması,
- Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın pandemi sebebiyle kullanılamayan oyun bütçelerinin, özel tiyatroların yaşaması için kullanılması.
BELEDİYELERE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Kooperatif aynı zamanda Türkiye’deki tüm belediyelerin de kendi bölgelerindeki özel tiyatroların ayakta kalabilmesi için aktif olarak çalışması gerektiğini vurgulayarak belediyeleri dayanışmaya çağırarak, belediyelerin önümüzdeki yaz ve sonbahar sürecinde açık hava tiyatrolarını ve etkinlik alanlarını özel tiyatroların kullanımına açmasını, mekanların temizliği ve hijyeni üzerine çalışmalar yürütülmesini; sahneler açıldıktan sonra bu mekanların periyodik olarak dezenfekte edilmesini; oyunların tanıtımı için billboard ve şehirde özel alanların açılmasını önerdi.