Ülkücülerin 1977'de Mustafa Erol'un şehit edilmesinden sorumlu tuttuğu, Türkiye'yi soykırım yapmakla suçlayan Ozan Ceyhun'un Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Avusturya Büyükelçiliği'ne atanmasına tepki yağdı. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, "Erdoğan Türk milliyetçiliğini ayaklar altına almayı AKP'nin geleneği haline getirmiştir" dedi.
Almanya'da Yeşiller ve SPD üyesi olarak Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Ozan Ceyhun, Avusturya Büyükelçiliği'ne atandı.
1 Mart 1977'de Adana Erkek Öğrenci Yurdu'nu bombayarak ülkücü Mustafa Erol'un şehit olmasından sorumlu tutulan, Almanya'da Yeşiller Partisi milletvekili olduğu dönemde 1915 olaylarını 'soykırım' kabul eden 'Ermeni tasarısı'nı hazırlayan Ozan Ceyhun'un, Avusturya büyükelçisi olmasına ülkücülerden, milliyetçilerden ve milli görüşçülerden peş peşe tepkiler geldi.
"MİLLİYETÇİLİĞİ AYAKLAR ALTINA ALAN..."
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik Twitter hesabından sert tepki gösterdi. Mustafa Erol'un karlar altında kaldırılan cenazesinden bir fotoğraf paylaşarak tepki gösteren Çelik "Türk Milliyetçiliğini ayaklar altına alan Akp Genel Başkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ülkücü şehidimiz Mustafa Erol'un katili Ozan Ceyhun'u Viyana Büyükelçiliğine atayarak Türk Milliyetçiliğini ayaklar altına almayı Akp'nin geleneği haline getirmiştir" dedi.
"ÖYLE MERVE'YLE, EGEMEN'LE FALAN..."
MHP İstanbul eski Milletvekili Atila Kaya da Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ceyhun'u büyükelçiliğe atamasına isyan etti. Kaya sosyal medya hesabından, "Öyle Merve'yle, Egemen'le falan Ülkücülerin sinir uçlarına yeterince dokunamadığını düşünmüş olmalı!..." diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göndermede bulundu.
İYİ Parti Milletvekili İsmail Koncuk da Mustafa Erol'un cenaze töreninden bir fotoğraf paylaşarak atama kararına "Ülkücü şehit Mustafa Erol'u öldüren Ozan Ceyhun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile büyükelçiliğe atandı" sözleriyle tepki gösterdi.
"SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMININ SAVUNUCUSU..."
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erozan atama kararı için şunları söyledi: "Avusturya Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne Ozan Ceyhun atanmış... 80’li yılların Dev-Sol’cu militanı, fiillerinden ötürü idam cezasıyla yargılanmadan kaçarak Almanya’ya sığınan, sözde Ermeni soykırımının savunucusu, nikâh şahidi Egemen Bağış olan...
Almanya'da Yeşiller ve ardından Sosyal Demokrat Parti mensubu, Avrupa Parlamentosu üyeliği de yapan, dolayısıyla Alman vatandaşına da olan birine Türkiye’nin çıkarlarını ve Avusturya’daki vatandaşlarımızın hak ve hukukunu koruma görevini mi vereceğiz..?
Vatan ve milleti temsil etmek görevini bu kişiye verenleri, Devlet’in bayrağını emanet edenleri şiddetle kınıyor, bu atamanın Avusturya’daki vatandaşlarımıza da bir hiyanet olacağını düşünüyorum... Dışişleri Bakanlığı kadrolarının beddualarına da "Amin" diyorum..."
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'da da atama kararına bu sözlerle tepki gösterdi: "Ülkücü Mustafa Erol'u öldüren Ozan Ceyhun Erdoğan tarafından Viyana büyükelçiliğe atandı ve Atatürk Havalimanının isminden Atatürk çıkarıldı."
"ÜLKÜCÜLERİN YÜREĞİNDE DERİN İZLER BIRAKAN..."
Eski MHP milletvekili Sinan Oğan da Ozan Ceyhun'un atama kararına tepki gösterdi: "Bu fotoğraf Ülkücülerin yüreğinde derin izler ve yaralar bırakan en önemli tarihi anlardan birisidir. Yandaki fotoğraf ise öğrenci yurdunu bombalayarak Mustafa Erol'u şehit ederek bu yarayı açan Ozan Ceyhun'un CB kararnamesiyle Viyana Büyükelçiliği'ne atanmasının resmidir..."
Ülkücü camianın tanıdık isimlerinden Hasan Basri Pehlivan da Ozan Ceyhun'un büyükelçi olarak atanmasına tepki göstererek "Katil, kaçak, Alman vatandaşı Ozan Ceyhun büyükelçi olmuş. Şehidimiz Mustafa Erol’un kar altındaki cenaze merasiminden kalan o anıt resim ile büyüdük. Şimdi bu utançla mı yaşayacağız?" ifadelerini kullandı.
YAZAR DEMİŞTAŞ CEYHUN'UN OĞLU
Türkiye İşçi Partili, Türkiye Yazarlar Sendikası yöneticiliği yapan yazar Demirtaş Ceyhun'un oğlu olan Ozan Ceyhun, 1960 yılında Adana doğdu. 1979 yılında Boğaziçi Lisesi'nden mezun olan Ceyhun, Hacettepe Üniversitesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı okudu. 12 Eylül 1980 darbesinde Avusturya'ya, 1982 yılında da Almanya'ya giden Ceyhun, Almanya'da sosyal pedagog eğitimi gördü.
1992 ve 1998 yılları arasında Hessen Sosyal Bakanlığı'nda çalışan, 1998 ile 2000 yılları arasında Yeşilller Partisi, ardında SPD milletvekili olarak Avrupa Parlamentosu'nda görev alan Ceyhun, daha sonra AK Parti'de danışmanlık yaptı.
İDAMLA YARGILANDI
1980 darbesinin ardından Viyana'ya gittikten sonra yasa dışı örgüte üye olmaktan dolayı hakkında soruşturma açılan Ceyhun, 2. Dev-Yol davasında, Dev-Yol üyesi olmak ve adam öldürmek suçundan idam ile yargılandı. 1987 yılında pasaportuna el konuldu.
TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN AYRILDI
Ozan Ceyhun 1992 yılında kendi isteği ile Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığına geçti.
1998 yılında Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili görev yaptığı sırada Türkiye'nin başvurusu üzerine 'kırmızı bülten' ile aranmaya başlandı. Ceyhun, 2000 yılında idamla yargılandığı davadan beraat etti.