ÖSYM LYS tercih ek yerleştirme başvuruları başladı (Üniversite taban puanları ve kontenjanlar)

ÖSYM LYS tercih ek yerleştirme başvuruları başladı (Üniversite taban puanları ve kontenjanlar)

LYS'de herhangi bir Yükseköğretim Programına yerleşemeyen adaylar için ek yerleştirmeler dün başladı. ÖSYM LYS ek yerleştirme kılavuzuna göre tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? LYS ek yerleştirme ücreti ne kadar? Üniversitelerde LYS ile giriş yapılan önlisans, lisans bölümlerine kaç boş kontenjan kaldı? Bütün detaylar haberimizde.

ÖSYM LYS tercih ek yerleştirme başvuruları başladı! İşte üniversite taban puanları ve kontenjan bilgileri ve tercih yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair haberimiz. 

Herhangi bir Yükseköğretim Programına yerleşememiş adaylar için ek yerleştirmeler dün başladı. ÖSYM LYS ek yerleştirme tercih klavuzunun ayrıntılarına bakarak tercih yapabilirsiniz. Peki ek yerleştirme tercihlerimizi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İşte üniversite taban puanları ve kontenjan bilgileri...

Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerde açıkta kalanlar ve ek tercihleri bekleyen adaylar, 2015-2016 öğretim yılı için merkezi yerleştirmede boş kalan veya yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına, ÖSYM tarafından yapılacak ek yerleştirmeler için tercihlerini 21 Ağustos'a kadar internet üzerinden bireysel olarak yapacaklar.

Ek Yerleştirme Sonrası Üniversiteye Kayıt Tarihleri: 31 Ağustos 2015 ile 04 Eylül 2015.

23 Temmuz 2015 Perşembe günü açıklanan LYS tercih sonuçlarına göre açıklanan taban puanlara aşağıdaki 2 linkten ulaşabilirsiniz:

En Küçük ve En Büyük Puanlar (TABLO-3) İçin Tıklayınız (23 Temmuz 2015)

En Küçük ve En Büyük Puanlar (TABLO-4) İçin Tıkla (23 Temmuz 2015)

2015 ek yerleştirme nasıl yapılacak

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2015-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. Sınavsız geçiş dahil merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

Kesin kayıttan sonra boş kontenjana öğrenci alınmayacak

Ek Yerleştirmede; Tablo 4’teki lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır. Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır

LYS Ek yerleştirme kılavuzu Ağustos ayı içinde yayınlanacak

Ek yerleştirme başvuruları 1. kayıtlardan sonra başlayacak. Yani 17 Ağustos'tan itibaren ek tercihler alınacak, yerleşenler diğer kazananlar gibi aynı tarihlerde kayıt yapacaklardır.

Boş kontenanlar nerede, hangi alanlarda?

ÖSYM LYS tercih klavuzu ve LYS Ek yerleştirme işlemleri, ÖSYS Sonuçlarına göre 733 bin 623 aday yerleşti. Sınavsız geçiş dahil tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 733 bin 623 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. Lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

ÖSYM 2014-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri açıkladı. Buna göre, üniversitelerdeki lisans programlarına 397 bin 216, ön lisans programlarına 336 bin 407 aday yerleşti. Lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.
Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 9 bin 607, ön lisans programlarında 17 bin 833, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 12 bin 413, ön lisans programlarında 8 bin 617, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 7 bin 545, ön lisans programlarında bin 878, yurt dışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 119 boş kontenjan kaldı.

Bu yıl yurt dışındaki üniversitelerin ön lisans programlarında tüm kontenjanlar ise doldu. Üniversitelerin programlarına yerleşen adaylardan 422 bin 119'u son sınıf düzeyinde, 337 bin 425'i önceki yıllarda yerleşmemiş, 101 bin 520'si daha önce yerleşmiş, 36 bin 733'ü bir yükseköğretim programını bitirmiş, 24 bin 478'si de yükseköğretimden kaydı silinmişlerden oluştu.

Ek yerleştirme için kimler başvurabilecek?

ÖSYM LYS tercih klavuzu ve LYS Ek yerleştirme işlemleri, Öte yandan sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. (Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.)

Ek yerleştirme taban puanları nasıl hesaplanır

ÖSYM LYS tercih klavuzu ve LYS Ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM'nin yayınladığı 2015 ÖSYS yükseköğretim kontenjanları ve yerleştirme başvuru kılavuzunda yer alan ifadede, ek yerleştirmede Tablo 4'teki lisans programları ile Tablo 3B'deki ön lisans programlarına, merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmiyor.

Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak. ÖSYM ayrıca, Tablo 3A'daki sınavsız geçiş programlarının genel yerleştirme sırasında dolmama veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına da ek yerleştirme yapılacak.

ÖSYM 2015 üniversite yerleştirme tercih sonuçları ve boş kontenjanlar açıklandı! ÖSYM tercih, LYS ek yerleştirme kılavuzunu haberimizde sizlerle paylaştık. En güncel eğitim haberlerini yenisafak.com adresi üzerinden takip edebilirsiniz.

Ek tercih yaparken nelere dikkat edilmeli

-Ek yerleştirmelerde tercih yapabilmek için 1. Yerleştirmede de tercih yapmış fakat yerleştirilememiş olmak gerekir.

-ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu çok iyi incelenmelidir.

-En çok istediğin bölüme 1. sırada yer vermelidir; diğerlerini de aynı mantığa göre sıralanabilir.

-Tablo 3A’daki iki yıllık bölümleri seçerken alan içi-alan dışı durumlarına mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü öncelik sırası alandan gelenlerin olacaktır; boşluk kalırsa alan dışından da öğrencileri yerleşebilecektir.

-Tercihler belirtilen tarihlerde yapılmalıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN