Oruç tutarken ağız kokusunu önlemenin yolu nedir?

Oruç tutarken ağız kokusunu önlemenin yolu nedir?

Oruç tutarken ağız kokusunu önlemenin yolu haberimizde. Aç kalmak beraberinde ağız kokusuna neden olur. Ağız kokusu özellikle çalışan insanların kabusu oluyor. Özellikle Ramazan'da çevresini rahatsız etmeden oruç ibadetlerini yerine getirmek isteyenler için kokuyu önlemenin pratik yollarını derledik...

Oruç tutarken ağız kokusunu önlemenin yolu nedir? Yazımızda oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler için ağız kokusunu önlemenin pratik yollarını bulabilirsiniz. Ağız kokusu uzun süre aç kalmaktan oluşabileceği gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili hastalıklardan da olabilir. Ramazanda vatandaşların ağız bakımına daha fazla dikkat etmesi gerekir. 


Diş çürükleri ve ağızda oluşan iltihap ağız kokusunu tetikler. Özellikle oruç tutanların en büyük sıkıntılarından biri haline gelmiştir çünkü oruç boyunca ağızdaki asit oranında artma olur. Ağız kokusunu önlemek için bunları yapabilirsiniz:

1 - Sahurda soğuk sütün içine toz tarçın ekleyin.

2 - İftarda bol su tüketin ve bunun yanı sıra yeşil çay içmeye özen gösterin.

3 - Sahur menüsüne bol miktarda maydanoz, nane, dereotu ekleyin.

4 - İftarda yemeklerin yanında limonlu su tüketin.

5 - Oruçluyken su yutmamak şartıyla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

6 - Sahurda pastırma, sucuk gibi bol baharatlı ve sarımsaklı gıdaların tüketiminden kaçının.

7 - İftardan sonra ada çayı tüketmeye özen gösterin.

19-05/07/ramazan-diyet.jpg

ŞEKER HASTALARININ RAHAT RAMAZAN GEÇİRMESİ İÇİN

Şeker hastalarının Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmeleri için önerilerde bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, "Gün içindeki tuz kaybı mutlaka telafi edilmelidir. Sıvı kaybının diyabet hastalarında böbrek sorunlarını ortaya çıkarabildiği unutulmamalıdır. Diyabetli kişiler gün içinde birkaç defa, iftara kadar, ölçüm cihazlarıyla kan şekeri düzeylerini kontrol etmelidir" dedi.

Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, diyabet hastalarına Ramazan ayı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Diyabet hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktora danışmaları gerektiğini ifade eden Yazıcıoğlu, hastaların kontrollerinin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

AÇ KALMAK BİLİNÇ KAYBINA NEDEN OLUR

Oruç nedeniyle uzun süre aç kalmanın, kan şekeri seviyesinin tehlikeli sınırlara düşmesine neden olan "Hipoglisemi" ataklarına yol açabildiğini söyleyen Yazıcıoğlu, "Ayrıca oruç süresince susuz kalınmasından kaynaklanan dehidrasyon yani sıvı kaybı da diyabet hastalarında sorunlara neden olabilmektedir. ’Hipoglisemi’, bulanık görme, baş ağrısı, baş dönmesi, terleme ve baygınlık hissi gibi belirtilerle kendini gösteren önemli bir sağlık sorunudur. Hipoglisemi, uygun müdahale yapılmadığı durumlarda bilinç kaybına neden olabilir. Şeker hastalarında sıklıkla karşılaşılan hipoglisemiyi; uzun süreli açlık, insülin ve bazı şeker ilaçlarının dozunun gereğinden fazla olması ve aşırı egzersiz yapılması tetiklemektedir" dedi.

İFTARA ÇORBA İLE BAŞLAYIN 

Çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmaması için önerilerde de bulunan Uzm. Dr. Yazıcıoğlu "İftarda çok hızlı yemek yemek kan şekerini birden yükselteceği için besinler yavaş yavaş tüketilmelidir. İftara çorba ile başlanmalı, çorbadan sonra yemeğe 10-15 dakikalık ara verilip daha sonra devam edilmelidir. Sulu sebze yemekleri tercih edilmeli ve aşırı ekmek tüketilmemelidir. Sahurda ağır, vücudu zorlayacak yiyecekler tüketilmemeli, kahvaltılıklar tercih edilmelidir. Oruç nedeniyle oluşan sıvı kaybı, şeker hastalarında sıklıkla görülen yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar ile birlikte vücutta sıvı ve bazı önemli minerallerin eksikliğine yol açabilmektedir. İftardan sahura kadar geçen süre içinde sıvı tüketimi iyi ayarlanmalıdır. Gün içindeki tuz kaybı mutlaka telafi edilmelidir. Sıvı kaybının diyabet hastalarında böbrek sorunlarını ortaya çıkarabildiği unutulmamalıdır. Diyabetli kişiler gün içinde birkaç defa, iftara kadar ölçüm cihazlarıyla kan şekeri düzeylerini kontrol etmelidir" ifadelerini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN