Orhan Gencebay, sazla ne zaman tanıştığından ‘Batsın Bu Dünya’ şarkısını nasıl yazdığına, siyasete neden girmediğinden siyasilerle ilişkilerine bilinmeyenlerini anlattı. Gencebay, hayranlarına bir de müjde verdi: “Yeni albümümü bahara hazırlayacağım.”
Orhan Gencebay, Kral TV ve Kral FM’de Mehmet Akbay’ın sunduğu ‘Mehmet’in Gezegen’i programına konuk oldu, birçok konuda açıklamalarda bulundu. “Samsun’dan Çarşamba’ya giderken ‘Yine yeşillendi fındık dalları’ türküsünü uzun saplı bir sazla birisi çalıyordu ve çok hoşuma gitmişti” diyen Orhan Gencebay, sazla 6 yaşında tanıştığını söyledi. Gencebay şöyle devam etti: “İsmini öyle öğrendiğim için anneme ‘Bana mandolin alın’ dedim. Öyle başladım. Klasik batı müziği hocası Emin Tarakçı’dan 2 seneye yakın ders aldım. Notayı öğrendim. Sonra halk müziğine yöneldim. 12-13 yaşında babamın ısrarıyla tamburla tanışıp Türk Sanat Müziği’ne başladım. O yaşlarda 30-40 makamı tanımıştım. 10 yaşında beste yapmaya başlamıştım. Bağlamada Bayram Aracı benim ustamdır.”
Günümüzde yaşananlarla ilgili de açıklama yapan Gencebay “Biz ne zaman birbirimizi çok sever, sayar, birbirimize inanır, birbirimize sahip çıkarsak hiç kimse hiçbir şey yapamaz. Biz çok büyük güçlü bir ülkeyiz üstesinden geliriz. Dünyanın şu anki gidişinde ve ülkemize olan art niyetli bakışlara dikkat etmeliyiz. Ona göre tedbirimizi almalıyız. 70 yılları yoğun olarak yaşadım. 70’lerde büyük oyunlardan vardı. Bizi hep bölmeye parçalamaya yönelik oyunlardır” değerlendirmesini yaptı. Gencebay, programda dillerden düşmeyen şarkısı ‘Batsın Bu Dünya’yı nasıl yazdığını da anlattı. Gencebay “1970’ler ülkemizin en zor yıllarıdır. Birçok gencimiz hayatını kaybetmişti. O şarkıyı 1976 yılına doğru yaptım. Böyle bir dünya olacağına batsın dedim. Dayanamadım ve yazdım. Şarkısı ve filmi rekorlar kırdı” dedi. Gencebay ‘Bir Teselli Ver’ şarkısının hikayesini ise anlatmak istemediğini söyledi, “Büyük kitlelere ulaşmam bu şarkıyla oldu” demekle yetindi.
Siyasete girmesi için pek çok kez teklif gelmesine karşın hep reddeden Gencebay, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “Hiçbir zaman siyasi figür olmadım. Siyaseti gereği gibi yapana saygı duyarım. Ben herkesle dostum. Sanat siyaset yapmaz. Sanat sevgi, saygı, iyilik, doğruluk, güzellik, estetik, adalet ne varsa bunları anlatır.” Gencebay, “Sanatçı ülkeye yönetenle hep mesafeli mi olmalı?” sorusuna ise “Bu ülke hepimizin. Bu devlet bizim devletimiz. İnsan varsa devlet vardır. Devleti biz kurduk. Bu devleti yine bizim seçeceğimiz kişiler yönetecektir. Ben devletime ve devletimi yönetene de saygı duyarım. Bu halkımızın iradesidir” yanıtını verdi.
Gencebay, hayranlarına yeni albüm müjdesi verdi: “20 tane şarkı hazırladım. 10’unu albüme koyacağım. Notaları bitirdim. Stüdyoya girmedim. Bahara hazırlamaya çalışacağım.”
DEMİREL’İ ARADIM ‘’N’ABER ORHAN BABA” DEDİ
Gencebay, geçmişte siyasilerle olan diyaloğunu ise şöyle anlattı: “Süleyman Demirel’le dostluğumuz başkadır. Babamın sevgisiyle tanıdım Süleyman Demirel’i. Çok da şakacıydı. Bir gün babalar gününde Süleyman Demirel’i aradım. Babamla görüşeceğim dedim. Korumalar bağladı, şöyle bir ses açtı: ‘N’aber Orhan Baba’ diyerek cevap verdi. Turgut Özal’la çok görüşmelerim oldu. Meslek birliklerin kurulmasında emekleri büyüktür. Rahmetli Turgut Özal’ın 1989 yılında mülkiyelilerin başkanlık sistemiyle yaptığı bir toplantı vardı. Bütün liderler başkanlık sistemi ile konuşacaklardı. Bende konuyu hiç bilmiyorum. Rahmetli Turgut Özal ‘Sen de gel’ dedi, gittim. Dört gün bütün liderleri dinledim. Turgut Özal başkanlık sistemine geçmek istiyordu. Erbakan’la tanışırdık, Alparslan Türkeş’le, Ecevit’le bütün devlet büyüklerimle aram iyiydi.”