Geçtiğimiz yılın ekim ayında 2018 için yüzde 7, 2019’da ise yüzde 6 enflasyon öngörüsünde bulunan Merkez Bankası, bu tahminlerini yılın daha ilk ayında yükseltti. TCMB Başkanı Çetinkaya, “Bu yıl yüzde 7.9, gelecek yıl için ise yüzde 6.5 enflasyon bekliyoruz” diye konuştu.
EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Enflasyon Raporu 2018-I’in tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, bir önceki rapora göre güncellemeleri anlattı. 2018 sonuna dair açıklanan enflasyon beklentisi ise bir önceki rapora göre 0,9 puan yukarı yönlü revize edildi. Enflasyonun, düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında 2018 sonunda yüzde 7,9 olarak gerçekleşeceğini öngördüklerini, 2019 sonu için tahminlerinin yüzde 6,5 düzeyinde olduğunu belirten Çetinkaya, şu noktalara değindi:
* Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2018 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,9 olmak üzere yüzde 6,5 ile yüzde 9,3 aralığında, 2019 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 6,5 olmak üzere yüzde 4,7 ile yüzde 8,3 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
* Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz.
* 2018 ve 2019 yıllarına dair gıda enflasyonu varsayımlarını çalışma ve tedbirleri de dikkate alarak yüzde 7 olarak koruduk.
* Türk Lirası cinsinden ithalat fiyatları varsayımına dair yaptığımız güncellemenin 2018 sonu enflasyon tahmini üzerindeki yükseltici etkisi 0,7 puan oldu.
* Türk Lirası cinsi ithalat fiyatları varsayımındaki artışa bağlı olarak 2019 sonu tüketici enflasyon tahminini Ekim Enflasyon Raporu’na göre 0,5 puan yukarı yönlü güncelledik. Böylece Ekim Enflasyon Raporu’nda yüzde 6 olarak açıklanan 2019 yıl sonu tüketici enflasyon tahmini yüzde 6,5’e yükselttik.
* Rapor döneminde, Türkiye’ye yönelen portföy akımları bir miktar dalgalansa da yılın ikinci ve üçüncü çeyreğindeki güçlü girişlerin katkısıyla 2017 yılını geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde tamamladık.
* İktisadi faaliyetteki olumlu görünümün etkisiyle bankaların kredi verme iştahı yılın son çeyreğinde de devam etti.
* Tüketici enflasyonu, Türk Lirası’nın döviz kuru sepeti karşısındaki değer kaybı ve başta petrol olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar nedeniyle bir önceki çeyrek sonuna kıyasla 0,7 puan artarak 2017 yılını yüzde 11,9 seviyesinde tamamladı.
* Dayanıklı tüketim mallarına verilen teşviklerin sona ermesini takiben, dördüncü çeyrekte özel tüketimin bir miktar zayıfladı, diğer taraftan makine teçhizat yatırımları dönemlik bazda toparlanmayı sürdürdü.
* Bu dönemde ihracattaki güçlü seyir devam ederken ithalatın ikinci ve üçüncü çeyreklerdeki hızlı artışların ardından bir miktar ivme kaybettiğini gördük.
SIKI DURUŞA KARARLILIKLA DEVAM
Murat Çetinkaya, enflasyon baskılarına karşı güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Aldığımız önlemler sonrasında yakın dönemde beklentilerdeki ve enflasyon görünümündeki bozulmanın durduğunu görüyoruz. Atılan adımların etkilerini yıl içinde giderek daha belirgin şekilde görmeye başlayacağız. Birikimli maliyet etkilerinin azalması ile enflasyondaki düşüşün sürmesini bekliyoruz. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.
REESKONT ÖNLEMİNDE UZATMA YOK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, ‘Döviz Kazandırıcı Reeskont Kredileri’ için tanınan imkanın uzatılmayacağını açıkladı. Merkez Bankası, 2017 yılı Kasım ayında 1 Şubat 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7000, Euro için 4,3000, İngiliz Sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar vermişti.
MALİYET BASKISI ARTIYOR
Çetinkaya, enerji fiyatlarının da uluslararası petrol ve diğer girdi maliyetlerindeki gelişmelere bağlı olarak yükselmeye devam ettiğini dile getirerek, üretici fiyatları kaynaklı baskıların, bu çeyrekte, döviz kuru gelişmeleri ile petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak güçlendiğine dikkati çekti. Çetinkaya, enflasyonun ulaştığı yüksek seviyenin geriye dönük endeksleme mekanizmasının güçlü olduğu alt kalemleri olumsuz etkilediğini bildirdi. Orta vadeli enflasyon beklentilerindeki yükselişin yakın döneme kadar sürdüğünü belirten Çetinkaya, “Bu görünüm altında çekirdek enflasyon yüzde 12,3 seviyesine ulaştı. Çekirdek göstergelerin ana eğilimi de yüksek seviyelerini korudu” ifadelerini kullandı.