Nerede oy kullanacağım sorusu yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte sıkça soruluyor. Öğrencilere nerede oy kullanacak? Başka yerde oy kullanmanın cezası var mı? Seçmen listelerine nereden bakılır? Seçmenler yerel seçimlerde oy kullanmanın hazırlığını yaparken diğer yandan da seçimle ilgili merak ettikleri soruların cevaplarını arıyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun 31 Mart 2019 yerel seçimleri ile ilgili belirlediği kriterler ve merak edilenler haberimizde.
Seçimde oyunu nerede kullancağını merak eden seçmenler sorularının yanıtını arıyor. YSK seçim kuralları neler? Oyumu nerede nasıl kullanacağım? Memlekette oy kullanmanın cezası var mı? Seçmenler için önemli olan ve sıkça sorulan bu soruların yanıtlarını haberimizde derledik.
OYUMU NEREDE KULLANACAĞIM? YSK SEÇMEN SORGULAMA
Yukarıdaki bağlantıya tıklayarak seçimde oyunuzu nerede kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), mahalli idareler seçimi için bugün askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listeleri 17 Ocak Perşembe günü saat 17.00'ye kadar askıda kalacak.
YSK'nin 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için hazırladığı seçim takvimi işliyor.
Buna göre, adres değişikliğinde bulunmak isteyen seçmenlerin ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurarak nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri gerekiyor.
ÖĞRENCİLER NEREDE OY KULLANACAK?
Öğrenim gördükleri yerlerde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve kaldıkları yurt Müdürlüğünden de yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgelerle bağlı bulundukları okul ve yurtların ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmaları ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ile eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri halinde bulundukları yerden oy kullanabilecek.
GÖRME ENGELLİLERE KOLAYLIK
Görme ve ortopedik engelli seçmenler oylarını, 75 yaş ve üzeri seçmenler gibi aile bireyleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında kurulacak sandıklarda kullanabilmek için engelli olarak kayıtlı olup olmadığını www.ysk.gov.tr adresinden, “Seçmen Sorgulama” uygulamasından ve e-Devlet kapısından öğrenebilecek.
İkamet alanı dışında oy kullanma hareketliliğine dikkat çeken YSK, konuya ilişkin açıklama ve uyarıda bulundu;
“4-17 Ocak 2019 tarihleri arasında muhtarlık bölgesi askı listeleri güncelleştirilmek üzere askıya çıkarılmıştır. Yapılan tahkikat sonucunda beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtları dondurulacak olup, bu durumda olan seçmenler askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamayacaklardır. Bu nedenle seçmenlerimizin gerçek yerleşim yerlerinde kayıtlı olmaları, oy kullanma yetkileri bakımından yasal zorunluluktur.”
SANDIK BAŞLARINA YASAK LEVHASI ASILACAK
Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesinin yasak olduğunu ve cezasının bulunduğunu, bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerektiğini belirten levhalar sandık çevresine herkesin göreceği şekilde asılacak.
Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve görevli müşahitler, bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamayacak.
Siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişilerle temsilciler, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belgeyle sandık çevresinde bulunabilecekler.
YEREL SEÇİM TAKVİMİ
Karara göre; 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimler için hazırlanan takvim 1 Ocak 2019 Salı günü işlemeye başlayacak. 2 Ocak’ta seçime katılacak siyasi partiler YSK tarafından ilan edilecek. 3 Ocak’ta seçime katılacak siyasi partilerden hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını bildirmeleri istenecek. 4 Ocak’ta muhtarlık bölgesi askı listelerinin, tutuklular ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin, güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak ve itirazların başlayacak. Seçmen kayıtlarının www.ysk.gov.tr adresinden sorgulanmasına da 4 Ocak’ta başlanacak. Muhtarlık bölgesi askı listelerinin indirilmesi ve itirazların son günü 17 Ocak olacak. 27 Ocak’ta siyasi partilerin oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekilecek.
3 Şubat 2019 Pazar günü hangi siyasi partilerin hangi seçim bölgelerinde önseçime ya da aday yoklamasına katılacakları ilan edilecek. Siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlanmasının son günü 21 Şubat olacak. 27 Şubat’ta ilçe seçim kurullarınca seyyar sandık oluşturma ve hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin seyyar sandıkları işlenmesi çalışmaları son bulacak. 28 Şubat’ta seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.
3 Mart Pazar günü kesin aday listeleri ilan edilecek. 10 Mart’ta geçici ilçe seçim kurulları oluşumları tamamlanacak. Birden fazla siyasi parti veya bağımsız adayın aynı miting alanı için aynı tarih ve saatte tahsis talebinde bulunmaları halinde 12 Mart’ta ilçe seçim kurulu başkanınca ad çekme işlemi yapılacak. 21 Mart’ta seçim propagandası ve yasakları başlayacak. Seçim propagandası seçimden bir gün önce 30 Mart’ta saat 18.00’de sona erecek. 31 Mart 2019 Pazar günü Türkiye sandık başına gidecek.