Mars’ta yaşamın izlerini bulmak amacıyla gönderilen uzay gezgini (rover) Azim, bir zamanlar göl olduğu düşünülen Jezero kraterine iniş yapacak. Krateri ve iniş yapacağı bölgeye yakın bir nehir yatağı olduğu düşünülen yeri inceleyerek, (varsa) eski medeniyetlerin kalıntılarını ve canlı fosillerini arayacak.
NASA’nın, MARS 2020 misyonu kapsamında üretilen uzay gezgini Azim’i (Perseverance) ve ilk defa Dünya dışı uçuş deneyimini test edecek olan Marifet (Ingenuity) helikopterini, bugün Türkiye saatiyle 14.50’de Atlas V 541 roketiyle Florida’dan fırlatması bekleniyor. Mars’ta yaşamın izlerini bulmak amacıyla gönderilen uzay gezgini (rover) Azim, bir zamanlar göl olduğu düşünülen Jezero kraterine iniş yapacak. Krateri ve iniş yapacağı bölgeye yakın bir nehir yatağı olduğu düşünülen yeri inceleyerek, (varsa) eski medeniyetlerin kalıntılarını ve canlı fosillerini arayacak.
Azim (Perseverance) aracının üzerindeki bilim enstrümanlarından biri olan MOXIE adlı bir çeşit arıtıcı, Mars’ta bulunan karbondioksiti oksijene çevirecek. Arıtma işlemi başarılı olursa, sonraki Mars görevlerinde insanlık bu oksijen üreticiler sayesinde dönüş yakıtını Mars’tan sağlayabilecek.
Mars şartlarında uçabilecek şekilde tasarlanmış Marifet (Ingenuity) helikopteri, 90 saniye boyunca havada kalarak çevrenin fotoğraflarını, Mars’a gönderilen yörünge uydularına göre, daha yakından ve kaliteli çekilebilecek. Toplam beş kere havalanması durumunda Marifet helikopteri görevi başarılı sayılacak.
TÜRKİYE BİRİNCİ OLMUŞTU
Geçen sene, NASA’nın "Mars'a ismini gönder" etkinliğine dünya genelinden toplam 10 milyonu aşkın insan katılırken, Türkiye Mars’a 2,5 milyon isim göndererek diğer ülkeler arasında birinci olmuştu. Mars 2020 göreviyle beraber bu isimler gönderilecek.