15 Temmuz ihanetinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen, gazeteci Mustafa Cambaz, reklamcı Erol Olçak’ın da aralarında bulunduğu 241 şehidin katilleri hala tespit edilemedi. Cumhuriyet tarihin en büyük soruşturmalarında şüpheli sayısı ve dosyaların kapsamı işlemleri yavaşlatırken, kamuoyunda ‘şehitlerin katilleri için ayrı çalışma yapılsın’ beklentisi oluştu.
HABER MERKEZİ / İSTANBUL
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden yaklaşık 3 ay geçti. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere ihanete karışan asker ve siviller tek tek tespit edilerek cezaevine gönderiliyor. Soruşturmalarda mağduriyetler oluşmaması için titiz bir çalışma yürütülürken, şüpheli sayısının 34 bini geçmesi ve dosyaların kapsamı adli işlemleri yavaşlatıyor. İhanet gecesinde şehit edilen 241 kişinin katilleri ise hala netleşmedi. Kamuoyunda reklamcı Erol Olçak ve oğlu, gazeteci Mustafa Cambaz, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mustafa Varank’ın ağabeyi Prof. İlhan Vrank, Avukat Halil Kantarcı’nın da aralarında bulunduğu şehitlerin katillerinin biranönce ortaya çıkarılması yönünde beklenti oluştu.
174 SİVİL, 62 POLİS...
Darbe girişiminde 62’si polis, 5’i asker ve 174’ü de sivil olmak üzere 241 kişi katledildi. En fazla şehit ise İstanbul’da verildi. 95 sivil ve 5 polisin şehit edildiği İstanbul’da darbecilerin vatandaşları yaylım ateşine tuttuğu bölgeler sırasıyla Çengelköy, Boğaziçi Köprüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önü ve İstinye’deki Borsa İstanbul oldu.
ALBAY ÇIKRIKÇI’NIN EMRİ
Çengelköy’de şehit olan 17 kişi arasında 28 Şubat sürecinde Milli Gençlik Vakfı’na üye olduğu bahenesiyle hapis cezası verilen Avukat Halil Kantarcı ile Yenişafak gazetesi fotomuhabiri Mustafa Cambaz da vardı. Bölgede vatandaşlara ateş edilmesi emrini Kuleli Askeri Lisesi eski Komutanı Kurmay Albay Mürsel Çıkrıkçı verdi.
Çıkrıkçı’nın katliam emrini verdiği ve bir vatandaş tarafından kaydedilen ses kaydı da ortaya çıktı. Mustafa Cambaz’ın katilinin ise Kuleli Askeri Lisesi’nde öğretmenlik yapan 44 yaşındaki Albay Birkan Çörez olduğu iddia edildi. Çıkrıkçı dışında şehitlerin katilleri ise henüz net olarak tespit edilmedi.
KÖPRÜDEKİLER BELLİ
İstanbul’da darbecilere karşı mücadelenin sabaha kadar sürdüğü ikinci nokta da Boğaziçi Köprüsü oldu. Köprüde mücadele eden vatandaşlar arasında Erol Olçak ve 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçak da vardı. Köprüde katliam emrini verenlerin, Piyade Yarbay Turgay Ödemiş ile Tankçı Binbaşı Ahmet Taştan’ın olduğu kayıtlara girdi. Kurmay Albay Muammer Aygar’ın da FSM Köprüsü’ne askerleri götürdüğü biliniyor. Vatandaşlara ateş açan askerler ve komutanları tutuklanırken, bunlardan hangilerinin şehitlerin katili olduğu konusunda kamuoyuna yansıyan bir tespit bulunmuyor. Savcılığın köprüdeki kamera kayıtları, tanık ve şüphelilerin ifadeleri ile silahlar üzerinde yapılacak incelemeyle sonuca ulaşması bekleniyor.
TALİMATI KİM VERDİ
İBB’’yi basan darbeci askerlere direnen vatandaşlardan 17’si şehit edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank’ın ağabeyi Prof. Dr İlhan Varank da hainlerin kurşununa hedef oldu. Darbeci askerlerin yaylım ateşiyle yaptığı katliamın kamera kayıtları da ortaya çıktı. Ancak ateş emrini verenlerin isimleri ile ateş edenlerin kim olduğu kamuoyuna yansımadı.
GÖLBAŞI KATLİAMI
İhanet gecesi Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’nı bombalayan darbeciler 42 polisi şehit etti. Darbecilerin havalandırdığı iki F16’dan biri lazerle işaretleme yaparken Pilot Yarbay Mustafa Azimetli ile Pilot Ekrem Aydoğdu’nun kullandığı uçak binayı bombaladı. Azimetli ifadesinde sadece helikopter pistini bombaladıklarını savundu. Cumhurbaşkanlığı Küliyesi, Ankara Emniyeti ve halkın toplandığı alanları tarayarak bombalayan pilotlar ise Mustafa Mete Kaygusuz, Mustafa Özkan ve İlhami Aygül.
HER DOSYA İÇİN AYRI ÇALIŞMA
Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmalarında 241 şehidin katillerinin tespit edilmesi için ayrı bir çalışma yürütülmüyor. Ancak Türkiye tarihinin en büyük soruşturmalarında, şüpheli sayısı ve dosya kapsamına giren suç unsurlarının fazla olması ile mağduriyet oluşmaması için çalışmaların titizlikle yürütülmesi adli işlemleri yavaşlatıyor. Önce darbe girişimindeki şüphelilerin tespiti ve ve arka planda kalanların deşifre edilmesine öncelik veren savcıların, şüpheli ve tanık ifadelerinin alınması, kamera kayıtları ile ihanet gecesinde kullanılan silahların incelenmesinden sonra bu açıdan çalışmaları derinleştirmesi bekleniyor. Kamouyanda ise şehitlerin katillerinin tespiti için ayrı çalışmanın başlatılması yönünde beklenti bulunuyor.