Minsk Grubu'na üye devletler, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1991 yılından beri yaşanan Dağlık Karabağ sorununun çözüme kavuşturulması amacıyla Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından 1992'de kurulmuştur.
AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesi için yaşanan çatışmaların çözüme kavuşturulmasını hedeflemektedir. Minsk Grubu'nda; Azerbaycan, Ermenistan, ABD, Fransa ve Rusya, Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Türkiye yer almaktadırlar.
MİNSK GRUBU'NUN KURULUŞ AMACI
Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Dağlık Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk şehrinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından 'Minsk Grubu' kurulmuştur.
Minsk Süreci, 24 Mart 1992 tarihinde Helsinki'de toplanan AGİT Konseyi'nde Dağlık Karabağ sorununun bir an önce sonuçlandırılabilmesi için çözüm yolu sunulmasıyla başladı.
AGİT MİNSK GRUBU HAKKINDA
6 Aralık 1994 tarihinde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan toplantıda ise, Minsk Süreci için eş başkanlık kurumlarının oluşturulmasına karar verilerek bu eş başkanların da ABD, Fransa ve Rusya'dan oluşmasına kanaat getirildi.
Bu eş başkanlar sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan başta olmak üzere, tüm ilgili ülkelerle ve kurumlarla görüşmeler yapmak ve bu görüşmelerin sonuçlarını Minsk Grubu'na bildirmekle yükümlüdür.
MİNSK GRUBU'NDA HANGİ ÜLKELER VAR?
ABD, Fransa ve Rusya'dan eş başkanlara ek olarak AGİT Minsk Grubu'nda; Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan yer almaktadırlar.
Minsk Grubu, aradan geçen 28 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.
HOCALI KATLİAMI NEDİR, NE ZAMAN YAŞANDI?