Üniversite öğrencilerinin ‘ucuz yemek’ isyanı Türkiye’nin dikkatini ‘içimizdeki trajediye’ çekti. Tek öğünün hesabını yapmak zorunda kalan gençlerin, ailesini geçindiremeyen insanların acı hikayeleri 82 milyonun yüzüne çarptı. Yardıma muhtaç vatandaşların varlığıyla ilgili ortaya çıkan farkındalık birçok yardım kampanyasının başlatılmasına ilham verdi.
SERHAT SOYKAN
Hayat pahalılığının her geçen yıl biraz daha arttığı Türkiye’de, üniversite öğrencilerinin ‘ucuz yemek’ isyanı acı tabloyu gözler önüne serdi. İstanbul Üniversitesi’nde üç öğün verilen ucuz yemeğin tek öğüne düşürülmesi ve ikinci öğün yemek ücretini 18.5 TL’ye çıkarması öğrencileri isyan ettirdi. Rektörlük öğrencilerin ‘açız’ isyanlarını görmezden gelirken, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli’nin “Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var” paylaşımı yapıp intihar etmesinin ardından zam geri alındı. 20 yaşındaki Ünli’nin ölümünü ardından gelen bu karara tepki yağdı.
Pek çok ünlü isim sosyal medya hesaplarından bu intiharın ardından duygularını ifade ederken AHBAP Derneği kurucusu ve başkanı Haluk Levent örnek bir harekette bulunarak öğrencilere burs vereceğini söyledi. Levent sonrasında 50 kişilik aylık 300 TL tutarındaki bursu 100 kişiye çıkarma kararı aldıklarını söyledi. Haluk Levent yaptığı çağrı sonrasında pek çok insanın kendisine ulaştığını ve başlattıkları burs hareketine destek vermek istediklerini söyledi. Levent şeffaf bir dernek olduklarının altını çizerek derneğin burs hesabını paylaşacağını da ekledi… Yaşanan bu acı olay sonrası toplumdaki yoksulluğun görülmesiyle yardım kampanyaları başladı. Sosyal medyada binlerce kişi öğrencilere destek olmak için yardım kampanyalar başlatırken, birçok belediye ve vakıf öğrencilere yemek hizmeti verdiğini duyurmaya başladı.
İstanbul Valiliği de, sokakta yaşayanların kötü hava şartlarından korunması ve bakım altına alınmaları için ilave önlemler aldı. Valilik, “Sokakta yaşayanların kötü hava şartlarından korunması ve bakım altına alınmaları için bütün vatandaşlarımızdan polis, zabıta veya sosyal hizmet ekiplerimize yardımcı olmalarını, ALO 153, 155, 156, 183 ihbar hatlarını arayarak, bu durumdaki kimsesizlerin ve bulundukları yerlerin bildirilmesi konusunda duyarlı olmalarını bekliyoruz” çağrısı yaptı.
EKONOMİK SEBEPLER ÖLÜME GÖTÜRDÜ
2019’da geçim sıkıntısından en az 45 kişi intihar etti. 06 Kasım 2019’da İstanbul Fatih’te Cüneyt Yetişkin (45), Oya Yetişkin (54), Kamuran Yetişkin (60) ve Yaşar Yetişkin (56) ekonomik sorunlar yaşadıkları için siyanürle intihar etmişti. Daha bu haberin şokunu atılmamışken bir acı haberde Bakırköy’den geldi. 16 Kasım 2019 günü İş adamı Bahattin Delen; Bakırköy’deki evinde, eşi Zübeyde ve yedi yaşındaki çocukları Ali Delen’i siyanürle zehirledikten sonra intihar etmişti. Savcılık olayın nedeni olarak “Bahattin Delen’in aşırı derecede borçlanıp bunalıma girmesi”ni göstermişti. 06 Ocak günü ise Çorum’da ekonomik çıkmaza giren 48 yaşındaki bir esnaf yaşamını sonlandırdı. Kocaeli Derince’de de Binnet Simit isimli vatandaş, borçlarını bir kağıda yazdıktan sonra kendini asarak yaşamına son verdi.