MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, 2015 TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklamasının ardından boş kontenjan sayısını 248 bin 908 olduğunu fakat boş kontenjan sayısının 300 bini bulacağını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, liselere yerleştirme sonucunda 71 bin 373 öğrencinin yerleşemediğini, ancak okullarda 248 bin 908 kontenjan boşluğunun olduğunu belirterek, "Yani yaklaşık 3-4 katı kontenjan boşluğu var. Bir de bu yerleştirmelerin bir kısmının özel öğretim okullarına geçeceğini düşündüğünüzde 30-40 bin civarında, bu kontenjan artarak 300 binleri bulacak" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında liselere yerleştirme sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"Öğrencilerin yüzde 94'ü 25 tercihten birine yerleşti"
Kurt, "1 milyon 288 bin 315 öğrencimizin, Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) hesaplanmıştı. Bunlardan 1 milyon 108 bin 182'si tercihte bulundu. Öğrencilerimizden yüzde 94'ünü yaptıkları tercihlere yerleştirdik. Öğrencilerimize biz 25 tercih hakkı vermiştik, 25 tercihinden birine yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 94" diye konuştu.
960 bin 136 öğrencinin ilk 10 tercihinden birine yerleştiğini, bu öğrencilerin de toplam tercih yapan öğrencilerin yüzde 87'sini oluşturduğunu belirten Kurt, "Başarılı bir tercih ve başarılı bir yerleştirmeden söz edebiliriz" dedi.
Daha iyi okullara yerleşmek için neler gerekiyor?
Yerleştirmelerin devam ettiğini ve boş kontenjanlar için sürecin işlediğini belirten Kurt, şöyle devam etti:
"Öğrencilerin tercihleri dışında bir yere yerleştirme yapmıyoruz. Ancak, tercih yapıp da bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrencilerimiz var. Bunların sayısı da 71 bin 373, yaklaşık yüzde 6 gibi, bu öğrencilerimizi açık lise kurumlarına yerleştiriyoruz. 17 Ağustos itibarıyla yerleştirmeye esas nakillerimiz başlıyor, 3 hafta boyunca 7 Eylül'e kadar devam eden yerleştirme nakillerimiz var.
Öğrencilerimiz daha iyi yerlere yerleşmek, boşalan kontenjanları değerlendirmek için 17 Ağustos'tan itibaren yerleştirme nakillerine başvurabilecekler. Bu arada her hafta 3 tercih yapacaklar, bir ortaokuldan bu tercihlerini onaylatacaklar, dolayısıyla 3 hafta boyunca devam eden süreç 7 Eylül'de bitmiş olacak. Yerleştirmeler okullar açılmadan bir hafta önce tamamen gerçekleşmiş olacak."
Boş kontenjan sayısı 300 bini bulacak!
Kurt, "71 bin 373 öğrencimiz yerleşememiş ancak bizim okullarımızda 248 bin 908 kontenjan boşluğu var. Yani yaklaşık olarak 3-4 katı kontenjan boşluğu var. Bir de bu yerleştirmelerin bir kısmının özel öğretim okullarına geçeceğini düşündüğünüz de 30-40 bin civarında bu kontenjan artarak 300 binleri bulacak. Dolayısıyla biz her öğrencimize bir örgün eğitim kurumunda yer açmış bulunuyoruz. Öğrencilerimiz dilerlerse, nakiller boyunca tercihlerini yaparak bir orta öğretim kurumuna yerleşmeleri sağlanacak" dedi.
ANKARA/AA