Yapay zeka geliştiricileri, modellerini eğitmek için başkalarının eserlerinden faydalandığı gerekçesiyle bir süredir ciddi eleştirilerle karşı karşıya.
Dünyanın en büyük yayın evi olan Penguin Random House (PRH) ise, yazarlarının eserlerinin bu süreçte izinsiz kullanılmaması için harekete geçti. İngiliz-Amerikan çok uluslu yayınevi PRH, kitaplarının yapay zekâ sistemleri tarafından kullanılmasını engellemek için yeni bir telif hakkı politikası uygulamaya başladı. The Bookseller’ın özel haberine göre PRH yazarların fikri mülkiyetlerinin büyük dil modellerini (LLM’ler) ve diğer yapay zekâ araçlarını eğitmek için kullanılmalarını önlemeye yardımcı olmak için telif hakkı sayfalarındaki ifadeleri güncelleme kararı aldı. Yayınevi dünya çapındaki tüm baskılarında telif korumasını tanımlayan ifadesini değiştirdi ve bu düzenlemenin tüm baskılarda uygulanacağını doğruladı. Yapılan güncellemenin ardından telif hakkı korunmasına dair bilgi veren yeni ifade şu şekilde oldu:
“Bu kitabın hiçbir bölümü yapay zekâ teknolojilerini veya sistemlerini eğitmek amacıyla kullanılamaz veya herhangi bir şekilde çoğaltılamaz.” PRH bu hamlesiyle yapay zekâya karşı adım atan ilk yayın devi oldu. Yazarlar Derneği ise PRH’in telif hakkı sayfalarındaki değişikliğin ‘memnuniyet verici’ olduğunu ancak yazar sözleşmelerinin de değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Yazarlar Derneği Temmuz 2023’te aralarında Dan Brown, Margaret Atwood ve George Saunders gibi isimlerin de bulunduğu 9 bin yazarla birlikte yapay zekâ kullanımına dair bir açık mektup da yayınlamıştı.