81 ilde yaklaşık 1200 kütüphane, Türk Telekom'un girişimiyle dijital altyapıyla buluşturdu. Deprem bölgesindeki öğrenciler sınavlara dijital çözümlerle hazırlanırken görme engellilere yönelik Telefon Kütüphanesi uygulaması da erişilebilir içerikler sunuyor.
Türk Telekom, 81 ilde yaklaşık 1200 kütüphaneyi dijital altyapıyla buluşturdu. Deprem bölgesindeki gençler için kurulan “100. Yıl Kütüphaneleri”nde ise on binlerce öğrenci dijital çözümlerle sınavlara hazırlanıyor. Şirket, görme engellilere yönelik Telefon Kütüphanesi uygulamasıyla da erişilebilir içerikler sunmaya devam ediyor.
Türk Telekom, dijital dönüşüm alanındaki bilgi birikimini kültürel yapılara taşımaya devam ediyor. Kurum, Türkiye genelinde yürüttüğü projeler kapsamında 81 ilde yaklaşık 1200 kütüphanenin dijital altyapısını tamamladığını duyurdu. Wi-Fi hizmetiyle desteklenen bu yapılar, ziyaretçilere yüksek hızlı internet erişimi sunuyor.
DEPREM BÖLGESİNDE DİJİTAL KÜTÜPHANE ATAĞI
Şirket, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki öğrenciler için “100. Yıl Kütüphaneleri” projesi kapsamında dijital eğitim ortamları da oluşturdu. Türk Telekom’un iştiraki Sebit ile birlikte yürütülen çalışmalarda, Hatay’dan Gaziantep’e uzanan altı ilde kurulan dijital donanımlı kütüphanelerde bugüne kadar yaklaşık 70 bin öğrenci yararlandı.
Fiber altyapı ile desteklenen kütüphanelerde, LGS ve YKS’ye hazırlanan gençler Sebit’in sunduğu dijital içerikler sayesinde konu tekrarları yapabiliyor, deneme sınavlarıyla kendilerini test edebiliyor. Projeyle bölgede eğitimini sürdüren pek çok öğrenci, tıp, hukuk ve mühendislik gibi başarı puanı yüksek bölümlere yerleşme fırsatı buldu.
GÖRME ENGELLİLER İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK TEKNOLOJİLERİ
Türk Telekom’un erişilebilirlik alanındaki bir diğer dikkat çeken projesi ise Telefon Kütüphanesi. Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) iş birliğiyle geliştirilen uygulama, 50’den fazla kategoride 4000’in üzerinde sesli içeriğe erişim sunuyor. Görme engelli bireyler, güncel haberlere, betimlemeli tablolara, sesli kitaplara bu platformdan ulaşabiliyor.
Uygulamanın içerisinde yer alan “Para Tanıma” ve “İlaç Barkodu Tanıma” gibi fonksiyonlar da kullanıcıların günlük yaşamda bağımsız hareket etmesine katkı sağlıyor. Öte yandan, görme engelliler için kitapların seslendirilmesini kolaylaştıran Kitaplara Ses uygulaması ile gönüllülerin katkısıyla içerikler zenginleştiriliyor.
KÜLTÜR VE TEKNOLOJİNİN KESİŞİM NOKTASINDA
Türk Telekom, sadece kütüphaneler değil, Atatürk Kültür Merkezi gibi kültür-sanat alanlarını da kapsayan projelerle, dijital çözümlerini kamusal alanlara entegre etmeye devam ediyor. Ören yerleri, kültür merkezleri ve kütüphanelerde sunduğu Wi-Fi hizmetiyle ziyaretçilere hızlı internet erişimi sağlayan şirket, kültürel mirasın dijitalleşmesinde aktif rol oynuyor.