Kültür hazinesi şile bezi dünyaya tanıtılacak

Kültür hazinesi şile bezi dünyaya tanıtılacak

Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nin 35’incisi 29 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında ziyaretçilerle buluşmaya hazırlanıyor. Festivali bütün dünyaya tanıtacaklarını söyleyen Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı:Doğallığı, sağlığı ve özgünlüğü ile dünya çapında tanınmayı hak eden bir kültür hazinesi olan Şile bezini korumak, geleceğe taşımak için benzersiz bir çaba içeresindeyiz. Festival, Şile bezinin evrensel özelliğini daha geniş kitlelere ulaştırmak için benzersiz bir fırsat.

SALİHA SULTAN

Türkiye’nin köklü festivallerinden Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nin 35’incisi 29 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında ziyaretçilerle buluşmaya hazırlanıyor. Şile Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde Türkiye’nin kültür hazinelerinden Şile bezinin iplikten kumaşa dönüştüğü bütün aşamaları defileden sergiye, söyleşiden workshopa birçok etkinlikle ziyaretçilere aktarılacak. Festival boyunca Baba Zula’dan Erdal Erzincan’a, Volkan Konak’tan Gazapizm’e birçok sanatçı Şilelilerle buluşacak. Şileli merhum usta tiyatrocu İsmet Ay’a da vefa gösterilecek festival boyunca ayrıca dünyanın yedi ülkesinden, Bosna Hersek, Romanya, Polonya, Gürcistan, Estonya, Makedonya, Ukrayna ve Kuzey Osetya’dan dans grupları da geleneksel danslarını sahneleyecek.

‘DÜNYA ÇAPINDA TANINMAYI HAK EDEN BİR KÜLTÜR HAZİNESİ’

Festivalin basın toplantısı dün Şile’deki tarihi Tahlisiye Koğuşu’nda gerçekleşti. Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın ev sahipliği yaptığı toplantıya usta tiyatrocu Mustafa Alabora da katıldı. Henüz üç ay önce göreve gelen Başkan Kabadayı konuşmasında öncelikle Şile’nin Zeki Müren ve İsmet Ay gibi sanat devlerinin katkılarıyla, kültür, sanat ve sinema ile yoğrulmuş eşsiz bir şehir olduğunu vurguladı. Kabadayı, festivalin ilham kaynağı Şile bezinin kökleri asırlara dayanan bir gelenek olduğunu hatırlatarak, “1900’lerin yöntemleri ile atatohumu gibi geleneksel yollarla bugünlere gelen Şile bezini korumak, geleceğe taşımak için benzersiz bir çaba içeresindeyiz. Şile bezi doğallığı, sağlığı ve özgünlüğü ile dünya çapında tanınmayı hak eden bir kültür hazinesidir. Festival, Şile bezinin evrensel özelliğini daha geniş kitlelere ulaştırmak için benzersiz bir fırsattır” dedi. Festivalin yalnız bir kutlama olmadığını belirten Başkan Kabadayı, şehrin tarihi sokaklarında Şile bezi üreticilerinin emeklerine dikkat çekileceğini ifade etti. Kabadayı, “Çevreye duyarlı bir üretim modelini benimseyen bir değer olan Şile bezi her bir ilmeğinde Şile’nin hikayesini anlatır. Geçmişin izlerini taşıyan bu değerli mirası hep birlikte yaşatalım” diye konuştu. Başkan Kabadayı, festivale İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun büyük destek verdiğinin altını çizerek, festivale katkılarından dolayı Enstitü İsmek Genel Müdürü Oktay Özten’e, Şile bezi üreticilerine, festival ekibine ve Şile halkına teşekkürlerini sundu.

CEMİL İPEKÇİ DEFİLESİ GERİ DÖNECEK

Toplantıda festivalin detaylarını aktaran Şile Belediyesi Kültür Müdürü Mimar Esin Pamir de, festivalin ilerleyen yıllardaki perspektifine dair şu bilgiyi aktardı: “Bilindiği gibi modacı Cemil İpekçi’nin 90’lı yıllardaki festivallerde Şile bezi ile ilgili özel çalışmaları vardı. Şile bezi onun çıkardığı koleksiyonla hem yurt içinde hem yurt dışında çok fazla tanınmaya başlamış, ivme kazanmıştı ancak maalesef son yıllarda bu azaldı. Şu an festivale üç ayda hazırlanabildiğimiz, yeterli zaman olmadığı için yapılamadı ama önümüzdeki yıllarda Cemil Beyin önderliğinde Şile bezi markası altında yeni bir koleksiyon hazırlanacak ve festival takipçileriyle buluşacak.”

Tiyatrocu İsmet Ay ile yakın dostluğu ile de bilinen Mustafa Alabora da, toplantıda söz alarak, “Aynı sahnede yıllarca birlikte olduk, burada hastanede yatarken her gün geldim ziyaret ettim. Şile Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum, İsmet abi Şileli olmakla iftihar ederdi, başkanımız onu unutmadığı, yeniden hatırlattığı için teşekkür ederim” sözleriyle duygularını dile getirdi.

BÜTÜN ETKİNLİKLER ÜCRETSİZ

Basının büyük ilgi gösterdiği festivalin basın lansmanında Şile bezinin üretim aşamaları ile ilgili bir slayt gösterimi de yapıldı. 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri Belediye Meydanı, Üsküdar Caddesi, Kent Meydanı, Değirmen Festival Alanı, Kayıkhane, Şile Feneri, Amfi Tiyatro’da gerçekleşecek. Ağva’da festival kapsamında iki konsere ev sahipliği yapacak. Ziyaretçiler, bir hafta sürecek festivalin bütün etkinliklerine ücretsiz katılabilecek.

pro.jpg

SERGİ DE VAR KONSER DE

Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali 29 Temmuz’da Belediye Meydanı’ndan Şile Müzik Okulu’ndan Gencer Savaş’ın ekibinin davulları ile eşlik edeceği kortejle başlayacak. Gencer Savaş’ın dans ve müzik okulu davulları eşliğinde. Akşam festival alanında dans gösterileri ve Buray konseri gerçekleşecek. İkinci gün yerel koleksiyoner Burhan Reşit’in dünyada tek olan tescilli çekiç koleksiyonu sergisi Tahlisiye Binası’nda ziyaretçilerle buluşacak. Şile Bezi ve Tahlisiye Malzemeleri Sergisi de Kayıkhane’de açılacak. Kent Meydanı’nda da Şile Müzik Okulu kurucusu İsmet Demiral’a vefa olarak okul öğrencileri bir konser verecek. İkinci gün etkinlikleri festival alanındaki Pınar Ataer Dans Gösterisi dans gösterisi, Baba Zula ve Sena Şener konserleri ile sona erecek. Festival boyunca Can Bonomo, Erdal Erzincan, Gazapizm, Sıla, Atiye, Volkan Konak, Melek Mosso konserleri ziyaretçilerle buluşurken, Cemil İpekçi, Müjdat Gezen, Haldun Dormen gibi birçok isim de söyleşilere konuk olacak. Festivalin detaylı programı Şile Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından incelenebilir.

‘AHDE VEFA BORCU OLARAK FESTİVALİ ÖNE ÇIKARACAĞIZ’’

Şile’de doğup büyüyen Belediye Başkanı Kabadayı, yalnız 1999 depreminde ve pandemi sürecinde yapılamayan, 2004 itibari ile de 35’inci yılına ulaşan festivalin kendisi için anlamına dair şunları söylüyor:

foto.jpg

“Rahmetli ananem ve babaannemin ilmek ilmek dokuduğu Şile bezi ile büyüdüm, Akçakese’de hala vardır Şile bezi tohumları, yani anılarımız çok Şile bezi ile. Ananem ve babaannem bu bezleri işleyerek evi geçindirirdi, denizde yıkanan Şile bezinin ağırlığını da iyi bilirim… Yani bizim için ahde vefa borcudur.” Kabadayı, Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nin 90’lı yıllarda canlı olduğunu ancak son yıllarda öne çıkmadığı görüşünü aktararak, “Biz hem kendi memleketimize daha iyi hizmet etmek için hem de ürünümüzü tüm dünyaya yaymak için elimizden geleni yapacağız. Yönetime gelmemizin ardından ilk festivalimiz bu, ileriki yıllarda daha da genişleterek dünyaya yayacağız” dedi. Çocukluğunda festivalin İstanbul’dan, hatta dünyanın çeşitli ülkelerinden ziyaretçi ağırladığını aktaran Kabadayı, “Birçok turist gelirdi. Babam beni turistlerin yanına gönderirdi ki yabancı dilim gelişsin. Şile her festivalde dolar taşar, ama kaliteli dolar taşardı. Bizim de yaz festivallerimizde kaliteli bir şekilde turizm hizmeti vermemiz lazım, biz bunun peşindeyiz. Önümüzdeki yıllarda yurt dışından turistleri yine çekebilirsek hem kendi ürünümüzün hem şilemizin reklamını daha iyi yapabiliriz.” Son olarak usta tiyatrocu İsmet Ay’a vefa göstereceklerini vurgulayan Kabadayı, “İsmet Ay babamın arkadaşıydı, adını Şile’de yaşatamadık, bundan sonra yaşatacağız. Ahde vefayı iyi bir şekilde göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN