‘Kim Milyoner Olmak İster’ yarışmasındaki sunuculuğu ile milyonların gönlünde taht kuran, geçirdiği beyin kanamasının ardından son 10 yıldır komada olan usta oyuncu Kenan Işık, 76 yaşında vefat etti. Sevenlerinin yıllardır sosyal medyada gündemdeki olayların ardından yaptığı “Kenan ışık uyansa ne derdi acaba?” esprisi ile de ikonikleştirdiği usta sanatçının vefatı umutla komadan çıkmasını bekleyen hayranlarında büyük üzüntü yarattı. Işık için bugün İstanbul’da, AKM’de tören düzenlenecek.
SALİHA SULTAN
2014’te geçirdiği beyin kanaması sonucu 10 yıldır komada olan Kenan Işık’a dair umutlar tükendi, 76 yaşındaki yaşındaki usta sanatçı İstanbul’da vefat etti. Onbinlerce hayranının yıllardır sosyal medyada gündemdeki olayların ardından yönelttiği “Kenan ışık uyansa ne derdi acaba?” esprisi ile de ikonikleştirdiği usta sanatçı, 21 Mart 2014’te spor sonrasında girdiği saunada fenalaşarak, kafasını çarpmıştı. Bilinci kapalı halde hastaneye kaldırılan, beyin kanaması geçirdiği için hemen ameliyata alınan Işık tüm çabalara rağmen 10 yıl sürecek koma uykusuna dalmıştı. Uzun süre Almanya’da tedavi gören sanatçının bir gün uyanacağına dair son 10 yıldır beslenen umutlar 29 Temmuz’da İstanbul Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde tükendi.
100’E YAKIN OYUNA İMZA ATTI
Profesyonel tiyatro yaşamı boyunca 100 yakın oyunda yazar, yönetmen ya da oyuncu olarak yer alan usta sanatçı, tiyatro dünyasındaki başarılarının yanı sıra, televizyon dünyasına da adını yazdırmıştı. Türk televizyon programları arasında fenomenler arasına giren ‘Kim 500 Bin İster’ yarışmasındaki sunuculuğu ile geniş kitlelerce tanınan Işık, ardından değişen yeni adı ile ‘Kim Milyoner Olmak İster’ yarışmasının sunuculuğunu yapmaya devam ettiği sırada komaya girmişti.
1996’DA DARÜLBEDAYİ’Yİ YÖNETTİ
1972 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü sanatçısı olan Işık, yaşamı boyunca oyunculuğun ve sunuculuğun yanı sıra birçok çalışma yaptı. 1996’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevini yürüten Işık, 2007’de Kültür ve Turizm Bakanlığında Müşavir oldu, 2008’de bu görevinden kendi isteği ile ayrıldı.
GAZETELERDE KÜLTÜR SANAT ÜZERİNE YAZDI
Işık, bir dönem gazetecilik de yaptı, kültür sanat incelemeleri ve köşe yazıları yazdı. 1973-1995 ve 1998-2000 yılları arasında Resmi Gazete, 1995-1998 yılları arası Yeni Yüzyıl, 2000 senesinde Yeni Binyıl ve 2000-2002 yılları arasında Akşam gazetelerinde çalıştı. Işık 2005 yılında Star Haber’in sunuculuğunu yürüttü.
TİYATRO AŞKINI DAİMA CANLI TUTTU
Tiyatro aşkını daima canlı tutan Işık, ABD, Almanya, Polonya gibi ülkelerde tiyatro araştırmaları da yaptı. Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) ve Türk Oyun Yazarları Derneği’nde yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Çeşitli ulusal ve uluslararası konferans ve toplantılarda moderatör ve konuşmacı olarak görev aldı. 1981 yılından beri Beril Işık ile evli olan sanatçı, Mehmet ve Ahmet adında iki erkek evladı babasıydı. Işık için bugün İstanbul’da, AKM’de tören düzenlenecek. Cenazesi 31 Temmuz Çarşamba (yarın) öğle namazını müteakip Ankara’daki Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
‘ARKASINDA DOLDURULMAZ BİR BOŞLUK BIRAKTI’
Kenan Işık’ın vefatının ardından tiyatro ve televizyon dünyasından birçok ismin başsağlığı mesajları sosyal medyada art arda geldi:
HALDUN DORMEN: Kenan Işık’ın aramızdan ayrılması bizi çok üzdü. Birlikte çalışmaktan çok büyük keyif aldığım değerli sanatçımızın yokluğu, arkasında çok büyük ve doldurulamaz bir boşluk bıraktı. Işıklar içinde uyusun.
GÜLBEN ERGEN: Dev çınarım Kenan Işık… İki yılımızın her günü sevgiyle, saygıyla, anılarla geçti ‘Dadı’da. 10 yıllık hasret sürecine sonsuzluk eklendi şimdi. Değerli ailesine, sevenlerine sabırlar dilerim. Allah rahmet eylesin. Başımız sağ olsun.
ZAFER ALGÖZ: Allah rahmet eylesin. Oyunculuk mesleğini seçmemde çok büyük emeğin var Kenan Işık. 10 yıldır hayata tutunmaya çalıştı ve acıları son buldu kıymetli ağabeyim, mekanın cennet olsun.
ALİ SUNAL: Sana doyamadık Kenan abicim iyi ki tanımışım, dertleşmişim, şakalaşmışım, sahne paylaşmışım nur içinde yat.
AYŞENİL ŞAMLIOĞLU: Canım, bir tanem… Seninle Ankara DT’den bu yana süren dostluğumun her günü benim yüreğimde özel yerini hep koruyor, hep koruyacak. Menziline tez var biriciğim, çok uzundu bekleyişin. Seni seviyorum.
TAMER KARADAĞLI: Türk tiyatrosu bir ustasını daha kaybetti. Kenan Işık’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum.
OSMANTAN ERKIR: Ah Kenan abiciğim, ruhun özgürlüğüne kavuştu diye avunuyorum. Allah rahmet eylesin.
SAHNEDEN EKRANA ÖDÜLLERLE DOLU BİR HAYAT
1947 yılı Malatya doğumlu olan Kenan Işık, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü mezunuydu.1972 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü sanatçısı oldu.1996’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Genel Sanat Yönetmenliğini üstlendi. 2002- 2005 arasında İstanbul Kültür Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 2006’da Devlet Tiyatroları’ndan emekli olan Işık, 2007’de Kültür ve Turizm Bakanlığında Müşavir oldu.
Işık, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Huzur’, Karen Blixen’in ‘Ölümsüz Öykü’ adlı yapıtlarını ve Turhan Selçuk’un ‘Abdülcanbaz’ adlı çizgi romanını oyunlaştırıp sahneye koydu.
‘Bebek Uykusu’ ve ‘Olmayan Kadın’ oyunları ile Kültür Bakanlığı En İyi Oyun Yazarı Ödülü, ‘Behçet Bey’in Fötr Şapkası’ ile İş Bankası oyun yarışmasını, ‘Keloğlan ve Zülfüsarı’ ile TBMM çocuk oyunları yarışmasından mansiyon, ‘Olmayan Kadın’ ile Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Avrupa Ödülü’nü kazandı. ‘Huzur’ ise “Türk Yazarlar Birliği’nin en iyi uyarlama ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu en iyi oyun ödülülerini aldı. Yönetmenlik alanında ‘Ulvi Araz’, ‘İsmet Kuntay’, ‘Avni Dilligil’ ödüllerine de layık görülen Işık, Makedonya Festivali’nde jüri özel , Nazım Hikmet’ten ‘İvan İvanoviç Var Mıydı Yok Muydu’ oyunu ile Türkiye Eleştrimenler Birliği ödüllerine layık görüldü. Ayrıca TV çalışmaları ile de otuzdan fazla ödül alan Işık, ardında ‘Araf Yazıları’, ‘Geçti Gitti Kirpiklerimin Arasından’, ‘Uyarlama Oyunları’ ve ‘Tiyatro Oyunları’ gibi kitaplar ve şiir kasetleri bıraktı. Işık, son olarak üç yıldır bitkisel hayatta olduğu 2017’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülüne layık görüldü.