Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden, KARAR yazarı Prof. Dr. İskender Öksüz’ün kıymetli eşi yazar Emine Işınsu vefat etti. Işınsu’nun cenazesi yarın Ankara’da Hacıbayram Veli Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.
SALİHA SULTAN | KARAR
Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden, KARAR yazarı Prof. Dr. İskender Öksüz’ün kıymetli eşi yazar Emine Işınsu 83 yaşında Ankara’da vefat etti. KARAR’ın eşi Öksüz’den edindiği bilgiye göre, 2008 yılından beri Alzheimer hastalığı ile mücadele eden yazarın sabah saatlerinde hayata gözlerini yumdu.
Prof. Dr. Öksüz, eşinin cenaze bilgileri hakkında şu bilgileri verdi: “Eşim Hacı Bayram’ın romanını yazmıştı. Vasiyeti üzerine yarın Hacı Bayram Veli Camii’nden uğurlayacağız.”
Merhume Emine Işınsu, eşi Prof. Dr. İskender Öksüz ile birlikte
ANKARA’DA UĞURLANACAK
Işınsu’nun cenazesi 6 Mayıs Perşembe günü (yarın) Hacı Bayram Veli Camii’nde salgın tedbirleri kapsamında öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Gölbaşı Kabristanı’na defnedilecek.
Türk edebiyatının öncü isimlerinden şair ve yazar Halide Nusret Zorlutuna’nın kızı olan Işınsu, bir dönem gençlik üzerinde büyük etkisi olan ‘Töre’ dergisini çıkarmış ve yönetmişti. Emine Işınsu'nun edebî kişiliğine dair yüksek lisans ve doktora tezleri de yazılmıştı. Işınsu'nun, ‘Bir Yürek Satıldı’ oyunu, Küçük Dünya romanı dizi olarak çekilmiş ve TRT'de yayınlanmıştı.
Karar Gazetesi olarak Emine Işınsu’ya Allah’tan rahmet, Sayın yazarımız Prof. Dr. İskender Öksüz ve ailesine başsağlığı diliyoruz.
Işınsu’nun vefatının ardından baş sağlığı mesajları art arda geldi:
Edebiyatımızın duru kalemi, hafızalarımıza vatan sevgisi tohumları eken, ardında ‘Çiçekler Büyür’, ‘Sancı’ ‘Azap Toprakları’ gibi nice kıymetli eserler bırakan Emine Işınsu’nun vefatından üzüntü duydum.
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) May 5, 2021
Yazarımıza Allah’tan rahmet,kederli eşi İskender Öksüz’e sabırlar diliyorum.
Sancılar çeken topraklarımızda; karanlıklara karşı aydınlık olmayı gösteren,
— Meral Akşener (@meral_aksener) May 5, 2021
Yüreğiyle ve kalemiyle Türk milliyetçiliği fikrini ve ruhumuzu besleyen değerli yazarımız Emine Işınsu’ya Yüce Allah’tan rahmet diliyorum.
O çiçekler büyüttü, biz de yaşatacağız...
Başımız sağ olsun.
Edebiyat dünyamızın değerli kalemlerinden Emine Işınsu’nun yaşamını yitirdiğini üzülerek öğrendim. Merhumeye Allah’tan rahmet, başta eşi İskender Öksüz olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.
— Ali Babacan (@alibabacan) May 5, 2021
Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Emine Işınsu hanımefendiye Allah’tan rahmet, ailesine be yakınlarına başsağlığı diliyorum.
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) May 5, 2021
Sancı, Azap Toprakları, Çiçekler Büyür gibi güzel eserler ve sadaka-yi cariyeler bıraktı geride. Mekanı cennet, makamı âli olsun.
EMİNE IŞINSU vefat etti. Canbaz, Sancı, Azap Toprakları ve bir çok eserin yazarı. Prof İskender Öksüz’ün eşi. Benim kardeşim. Allah rahmet eylesin. Bütün dost ve okurlarının acısını paylaşıyorum pic.twitter.com/XtynWejmgn
— Taha Akyol (@takyol96) May 5, 2021
Türk Milliyetçileri ve edebiyat dünyası önemli bir değerini daha kaybetti. Sancı, Küçük Dünya, Azap Toprakları gibi eserleri ile Milliyetçi nesillerin yetişmesinde büyük emeği olan yazar #emineışınsu’yu kaybettik. Emine Işınsu’ya Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyoruz. pic.twitter.com/B7P6VD5e7P
— Akademisyenler Birliği (@AkademisyenlerB) May 5, 2021
Başımız sağolsun.
— Ihlamur Dergisi (@IhlamurDergisi) May 5, 2021
Yazarımız, önderimiz, ablamız, hocamız Emine Işınsu göçünü toplamış. Mekânı cennet olsun#emineışınsu pic.twitter.com/48ZloxWCdZ
Vatana aşkı, millete sevdayı, ülküye bağlılığı, değerlerimize vefayı, geçmişle iftiharı, geleceğe ümidi eserlerinin satır aralarında kuyumcu titizliği ile veren Türk edebiyatının usta kalemi Emine Işınsu'yu kaybetmenin derin hüznünü yaşıyoruz.
— Ötüken Neşriyat (@otukennesriyat) May 5, 2021
Aziz ruhu şâd, mekanı cennet olsun. pic.twitter.com/0F5jOqQBC7
Eserlerinde insanımızın kültürüne sahip çıkma ve varolma mücadelesini anlatma çabasından hiç vazgeçmemiş bir büyük kadın yazarımız Emine Işınsu da göçtü. Işınsu’ya ve bu vesileyle ‘’kadın yazarların anası’’ sayılan öz annesi yazar Halide Nusret Zorlutuna’ya da rahmet diliyorum pic.twitter.com/NW8VILuIxz
— Muharrem Kaşıtoğlu (@mhrmkasitoglu) May 5, 2021
“Sancı” öksüz kaldı. Küçük Dünya, Azap Toprakları, Ak Topraklar, Tutsak, Sancı, Çiçekler Büyür, Canbaz, Kaf Dağı'nın Ardında ve daha nice eserler bırakan yazar Emine Işınsu Hakk’a yürüdü. Ruhu şad mekanı cennet olsun. pic.twitter.com/OYz4AADERm
— Metin Ergun (@MetinErgun48) May 5, 2021
Romanlarında güçlü kadın karakterleri yaratarak bir nesle örnek olmuş olan Emine Işınsu'yu kaybetmenin üzüntüsü ile ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.
— Türk Feminizm Hareketi (@Turkfeministler) May 5, 2021
Ektiği tohumlardan çiçekler büyüyecek. ????#emineışınsu pic.twitter.com/hOVy52bUpX
EMİNE IŞINSU
17 Mayıs 1938, Kars doğumlu. Okçu ve Zorlutuna soyadlarını, Mehlika ve Gönül Erdem müstearlarını da kullandı. Annesi şair ve yazar Halide Nusret Zorlutuna, babası Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna, eşi Prof. Dr. İskender Öksüz’dür. TED Ankara Koleji mezunu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve AÜ Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü.
İLK KİTABI 17 YAŞINDA BASILDI
İlk eseri on yedi yaşındayken basılan şiir kitabı İki Nokta’dır. Sonrasında daha çok romana yöneldi. Şiir ve hikâyeleri, kendi çıkardığı Töre (1971) dergisi ile Hisar, Türk Edebiyatı dergilerinde yayımladı. Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
Küçük Dünya (1966) adlı romanıyla Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Sanat Armağanını, Bir Yürek Satıldı (1967) oyunuyla 1969 TRT Radyo Oyunları Yarışması dram dalı birinciliğini, Ak Topraklar ile 1971 Türk Edebiyatı Cemiyeti Malazgirt Roman Armağanını, Cambaz adlı kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülünü (1982) kazandı. Bir Yürek Satıldı, ayrıca televizyonda gösterildi (1988). Türk edebiyatına katkıları nedeniyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, 20 Aralık 2003’te “Emine Işınsu’yla 65 Yıl – Roman ve Fikir” adlı bir sempozyum düzenlendi. Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ve Türk Edebiyatı Vakfı üyesidir.
“1970’lerin Türkiye’si, çalkantılı, huzursuz ve çok karmaşık görünümüyle romancılar için herhalde özellikle verimli bir konu kaynağıdır. O yılların siyasal panoramasını insanların özel hayatlarında odaklandırarak yansıtmayı deneyen bir dizi roman ve hikâye yayımlandı. Bir Edebiyat tarihçisi için bunların arasında bulunan Emine Işınsu’nun ‘Canbaz’ı, Füruzan’ın ‘47’liler’i ile bir arada anılacak bir roman. Ayni konuyu (öğrenci hareketleri, 1970’lerin siyasal bunalımı) karşıt açılardan işleyen bu iki romanı karşılaştırmalı bir incelemeden geçirmek, edebiyat bilimcileri için ilginç bir araştırma olabilir. (…)
“Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz, Emine Işınsu’nun romancılığını kanıtlayan bir eser. Türkiye’nin problemli bir dönemini, kendi siyasal görüşü açısından, ama sanatlı, biçim bilinci içinde yansıtan Emine Işınsu, romanda uyguladığı alıntı tekniğinde, değindiği efsane vs de Türk-İslâm kültüründen yararlanmakla çağdaş roman tekniğini özümlediğini göstermektedir.” (Gürsel Aytaç)
“Bugünkü edebiyatımızda bir Işınsu vâkıası vardır. Günümüzdeki Türk romanını, onun ismini anmadan derğerlendirmek mümkün değildir. Bugünden yarına kalacak bir kaç isimden bir de şüphesiz Emine Işınsu’dur. (…) Küçük Dünya’dan itibaren devamlı bir gelişme gösteren Işınsu, bilhassa roman tekniği ve tipleştirme açılarından günümüz romanında ilk isim sayılmak gerekir. Roman tekniği, belki bir başka ifade ile kompozisyon, Işınsu’da mükemmeldir. Olaylar kusursuz bir şekilde sıralanır ve sonuca ulaştırılır. Işınsu bir gerilim romancısıdır ve okuyucunun merak duygusunu elinde tutar. Kronolojinin dışına çıkış, bilhassa Cambaz’da tatbik edilen geriye dönüş tekniği gerilimi aksatmaz, bilâkis daha canlı hâle getirir.
“Işınsu’nun tipleri, roman yapraklarında sayfa sayfa canlanır. Roman ilerledikçe; ruh yapıları, davranışları ve konuşmalarıyla âdeta öteden beri tanıdığımız canlı insanlarla kendinizi yanyana bulursunuz.” (Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun)
ESERLERİ:
ROMAN: Küçük Dünya (1966), Azap Toprakları (1970), Ak Topraklar (1971), Tutsak (1973), Sancı (1974), Çiçekler Büyür (1978), Canbaz (1981), Kafdağı’nın Ardında (1988), Atlıkarınca (1990), Cumhuriyet Türküsü (1993), Nisan Yağmuru (1998), Havva (1999), Bir Ben Vardır Benden İçeri (2002), Niyazi Mısrî ve Bukağı (2004), Hacı Bayram (2005), Hacı Bektaş Veli (2008), Bir Aile (2013).
ŞİİR: İki Nokta (1965).
OYUN: Bir Yürek Satıldı (1967), Bir Milyon İğne (1967).
ÇOCUK OYUNU: Ne Mutlu Türküm Diyene (1969), Adsız Kahramanlar (radyofonik piyesler, 1973).
HİKÂYE: Bir Gece Yıldızlarla (1991).
DENEME: Dost Diye Diye (1997).
ÖDÜLLERİ:
• "Küçük Dünya" ile T. C. Turizm Bakanlığı Sanat Armağanı
• "Ak Topraklar" ile Türk Edebiyatı Vakfı Roman Ödülü
• "Bir Yürek Satıldı" oyunu ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Radyofonik Oyun Yarışması’nda dram dalı birinciliği.
• "Sancı" ile Türkiye Millî Kültür Vakfı Roman Ödülü
• "Canbaz" ile Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü
• Türk Ocakları Hamdullah Suphi Tanrıöver Armağanı
• Karaman Türk Dili Ödülleri, “Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanan Yazar Ödülü”
• İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), “Şeref Ödülü”
• Türkiye Yazarlar Birliği- İstanbul Şubesi, “Ömür Boyu Roman Ödülü”
HAKKINDA: Şerif Aktaş / Tutsak (Töre Dergisi, Eylül 1977), Mustafa Kutlu / Yerli Roman, Çağdaş Nasihatnameler ve Çiçekler Büyür (Fikir ve Sanatta Hareket, Mayıs 1979), Bilge Ercilasun / Geç Kalma! Nereye? (Türk Edebiyatı, Mayıs 1981) - Türk Romanı ve Işınsu (Töre Dergisi, 1982), “Edebiyatımızda Işınsu” (Töre dergisi, Emine Işınsu Özel Sayısı, Aralık 1982), Ahmet Kabaklı / Türk Edebiyatı (c. 3, s. 800-801, 1991), İnci Enginün / Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları (1991), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (1998), İhsan Işık / TEKAA (2006).