Yönetmen Okay Albayrak’ın ilk öykü kitabı ‘Cinliören’e Giderken Yolda Tuhaf Bir Şey Oldu’ okurla buluştu. Albayrak Almanya, İngiltere ve Ankara’da geçen 33 öyküsünü bir araya getiren kitapta bazen yaşadığı ya da kendisine anlatıldığı gibi kaleme alırken bazen de satır aralarına gizlediği felsefi bakışı ile okura ayna tutuyor. Yazar Albayrak, bugün Ankara Kitap Fuarı’nda kitabını imzalayacak.
SALİHA SULTAN
Yönetmen Okay Albayrak’ın ilk öykü kitabı ‘Cinliören’e Giderken Yolda Tuhaf Bir Şey Oldu’ okurla buluştu. Albayrak’ın İngiltere, Almanya ve Ankara’da geçen 33 öyküsünü bir araya getiren 216 sayfalık kitap, Hangar Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı. Kitabın tasarımına Selçuk Azmanoğlu’nun imza attığı kapağı da dikkat çekiyor.
Albayrak, 67 yaşında edebiyat dünyasına sunduğu kitabının ilk öyküsü ‘Sancı’da, Orhan Pamuk’un Yeni Hayat romanının ilk cümlesi olan ‘Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti’ ifadesine de selam vererek, bir yazarın yazma sancısını şu ifadelerle dile getiriyor: “İşte o meşhur meseleyle karşı karşıyaydı: Kitabın giriş paragrafını oluşturma aşamasında doğum sancılarına gark olma vaziyeti, okuyucuyu daha baştan fetheden, hikayeye tesirli ve sarsıcı bir giriş mahiyetinde, ‘Aha, okudum ve hayatım değişti!’ dedirtmeye yönelik fiyakalı cümleyi arayış sancılanışı.”
Albayrak’ın farklı dünyaları aralayan öykülerinde ‘Bir Yol Hikayesi’ de var, ‘Londra Hatırası’ da. Öykü isimlerinde özellikle 90’lı yıllara tanık olan kuşakların dillerine aşina olan ‘racon’ gibi kelimeleri serpiştiren yazarın, ‘Bedbaht Bir Adamın Evrak-ı Metrukesi’, ‘Çiçekler Sereyim Önüne’, ‘Soğuktu Sevdaya Giden Patika’, ‘Aşkın Buruşmuş Vesikası’ gibi öykü başlıkları ise şiirsel bir dünyanın kapısını aralıyor. Albayrak’ın öykülerinde günümüzde ‘modası geçmiş’ kadınlık halleri de var, sevdiği için hiçbir fedakarlıktan kaçmayan adamlar da. Yorgunluğun halleri de var, masa başı işlerinden bunalanların iç sıkıntısı da, farklı ülkelerden hep evine dönenlerin hikayesi de…
Kitaba adını veren hikayesinde doğum hanesinde Cinliören yazan bir Alamancının Anadolu’daki üç harfliler efsanesiyle yüzleşmesini anlatan yazar, memleketin insan manzaralarına ışık tutuyor. Albayrak kimi otobiyografik görünen öykülerini bazen yaşadığı ya da kendisine anlatıldığı gibi kaleme alırken bazen de satır aralarına gizlediği felsefi bakışı ile okura ayna tutuyor. Yazar Albayrak, bugün Ankara Kitap Fuarı’nda Kadim Yayınları standında saat 12.00’da kitabını imzalayacak.
DÜNYAYA KAMERANIN ARDINDAN BAKTI
Okay Albayrak 1967 yılında Hanau Almanya’da doğdu. 1980 yılında Türkiye’ye gelen Albayrak, 1983 yılında İFSAK’ın sekiz haftalık sinema kursuna katıldı. Anadolu Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümünde okurken özel televizyon kanallarında set görevlisi, kamera asistanı, yapım yardımcısı, yönetmen yardımcısı ve figüran olarak yer aldı. 1993-2021 yılları arasında TRT Aktüel kamera servisinde görev yaptı. Halen TRT’de yönetmen olarak çalışıyor. Daha önce bir roman yazma girişimi olan ancak 41 sayfalık metni bir ev taşınması sırasında kaybolan Albayrak’ın okurla buluşan ilk kitabı ‘Cinliören’e Giderken Yolda Tuhaf Bir Şey Oldu’ Kasım 2024’te okura sunuldu.