Restorasyonu tamamlanan Karaköy'deki Galata Rum Okulu ile İstanbul'a yeni bir kültür mekanı daha eklendi. Yeni yüzüyle sanatseverle buluşan Galata Rum Okulu, 'Aziz İstanbul' sergisiyle açıldı. Sergi, 24 Mayıs–12 Kasım 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
Türkiye'nin önemli kültür başkenti İstanbul'da çeşitli sanat faaliyetleri için değerli çalışmalar hayata geçirilmeye devam ediyor. Karaköy'deki Galata Rum Okulu 1909'da inşaatın son bulmasının ardından 1910'da eğitime başladı. Eğitime, artık tek öğrenci kaldığı için, 1988 yılında ara verildi. 2000-2007 yılları arası ise anaokulu olarak faaliyete devam etti. Bu dönemde ise 15-20 öğrenci vardı. 2012 yılında İstanbul Rum cemaatine iade edildi. Ardından Vakfın isteğiyle Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla 2015'te resmen kapandı.
Bu süreçte eski haliyle İstanbul Bienali, sergiler gibi farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Galata Rum Okulu, bugün restore edilmiş yeni yüzüyle "Aziz İstanbul" sergisiyle yeniden açıldı. Artık İstanbul'un yeni bir kültür-sanat mekanı var.
KİLİSE EŞYASINDAN BİR SEÇKİ
bianet.org'tan Ayşegül Özbek ve Duygu Yılmaz'ın haberine göre Dr. Fani-Maria Tsigakou ve Hülya Bilgi'nin küratörlüğünde düzenlenen sergide, Athanasios ve Marina Martinos Vakfı (AMMF) koleksiyonlarından İstanbul konulu resimler ile Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarındaki kilise eşyasından bir seçki sunuluyor.
Binanın restorasyonu ve sergi, AMMF'nin sponsorluğunda gerçekleşiyor.
Sergi 24 Mayıs–12 Kasım 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
OKULUN YENİ HALİ
2009'dan bu yana Galata Rum İlkokulu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı olan Meri Komorosano, okulu yeni haliyle görmekten çok heyecan duyduğunu belirtti. Babası, annesi ve kardeşlerinin de bu okuldan mezun olduğu belirten Komorosano şöyle devam etti:
"Bugün bir hayalimiz gerçekleşiyor. Okul binamız başta Rum kimliği ve kültürel mirası olmak üzere birçok farklı kültürel kimlik ve birikimi bünyesinde barındırarak tüm İstanbul'u kucaklayan bir kültür, sanat ve eğitim alanı olarak faaliyet göstermeyi amaçlıyor. Mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından restore edilen binamız kapılarını tekrar açıyor.
"Herkes buranın bir otel, üniversite falan olmasını istiyordu, ama ben buna karşıydım. Burayı hep bir kültür merkezi olarak düşünüyordum."
OSMANLI İSTANBUL'UNUN SANAT ZEVKİNİ YANSITIYOR
Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi ise şunları söyledi:
"'Aziz İstanbul' sergisinde yer alan, müzemizin koleksiyonuna ait, 18. ve 19. yüzyılda İstanbul'daki atölyelerde kiliseler için imal edilen gümüş ve sedef eserler, Osmanlı İstanbul'unun söz konusu dönemdeki ihtişamını, kozmopolit yapısını ve sanat zevkini yansıtıyor. Bu sergi sayesinde ziyaretçiler, Osmanlı İstanbul'unun söz konusu dönemdeki çok yönlülüğünü ve cazibesini birebir deneyimleyecekler."
*Dr. Fani-Maria Tsigakou, Hülya Bilgi ve Meri Komorosano
YABANCI GÖZÜYLE İSTANBUL
AMMF koleksiyonlarından sergide yer alan 34 eser arasında Amadeo Preziosi, Joseph Schranz, Michel-François Préault, Clara Barthold Mayer, Louis Lottier, Anton Ignaz Melling, Louis-François Cassas, Thomas Allom, Alfred-Marie-Joseph de Courville, Antoine-Laurent Castellan, Konstantin Kapıdağlı gibi ressamların çalışmaları var.
Kağıt üzerine suluboya, tuval üzerine yağlıboya, kağıt üzerine boyama gravürlerin yer aldığı sergide eserlerin çoğu, 19. yüzyılın başından son çeyreğine kadar İstanbul'da yaşamış sanatçılar tarafından üretildi. Ayrıca 17. yüzyıldan iki adet panorama, 18. yüzyıldan iki yağlıboya panorama ve 19. yüzyılın ortalarına doğru yapılmış çizimlere dayanan üç taşbaskı panoramaya yer veriliyor. Çoğu elçilerin maiyetinde İstanbul'a gelmiş sanatçıların yarattığı bu panoramalar, portreler, gerçek yaşamdan sahneler bir döneme ait hafızayı canlı tutuyor.
ATHANASİOS VE MARİNA MARTİNOS VAKFI HAKKINDA
Sağlık, din, eğitim ve kültür alanlarında topluma destek sağlamak amacıyla 2016'da kurulan Athanasios ve Marina Martinos Vakfı'nın (AMMF) tüm faaliyetlerine, vakfın sosyal amaçları konusunda derin bir farkındalık ve yaşam kalitesini iyileştirme çabası yön veriyor. Faaliyetleri kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan AEGEAS aracılığıyla da yürütülüyor. AMMF sağlık sektöründe, hastanelerin modernizasyonuna ve sağlık merkezlerindeki donanımın iyileştirilmesine mali kaynak sağlıyor. AMMF 2022'de Türkiye'de Gökçeada'daki Rum cemaat okulunu yeniledi, İstanbul'da Galata Rum Okulu'nun restorasyonunu ve Büyükada'daki Aya Dimitri Kilisesi'nin renovasyonunu gerçekleştirdi.
GALATA RUM İLKOKULU VAKFI HAKKINDA
1885'te neo-klasik mimari üslupla inşa edildi. İstanbul'un en eski semtlerinden Galata'da yer alan okul, öğrenci yetersizliği nedeniyle 1988 yılında eğitim faaliyetlerine ara verdi. 2012 yılında İstanbul Rum cemaatine iade edilen okul binası, bu tarihten itibaren Galata Rum İlkokulu Vakfı olarak birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından, Athanasios ve Marina Martinos Vakfı'nın desteğiyle restore edilen vakıf binası; 2023 yılında kapılarını okulun ve kentin tarihini, belleğini ve geleceğini araştırmayı amaçlayan nitelikli, deneysel ve özgür her yaratıcı zihin ve projeye açıyor.
*Sergi, Salı-Pazar günleri 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.
Adres: Kemeraltı Caddesi No: 49 Beyoğlu 34433 İstanbul, Türkiye