Altıncısı Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali bu sene Filistin onuruna

Altıncısı Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali bu sene Filistin onuruna

6’ncısı gerçekleşecek Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali Michel Khleifi, Ameen Nayfeh, Darin J. Sallam, Ahmad Saleh ve Mohammad Almughanni’nin de aralarında bulunduğu 13 Filistinli yönetmen 3-6 Ekim’de İstanbul’da ağırlayacak. Festival Başkanı Faysal Soysal: “Ölen sadece Gazze halkı değil bütün bir insanlık. Buraya süreceğimiz merhem Gazzelilerden çok kendi insanlık yaramıza bir şifa olmak namına. Bu sebeple, bu yıl festivalimizi şair Mahmud Derviş anısına ve Filistin onuruna yapıyoruz.”

SALİHA SULTAN

Bu sene 3-6 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da 6’ncısı gerçekleşecek Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin onur ödülleri ve filmleri açıklandı. Festivalin Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşen basın toplantısında aktarılan bilgilere göre geleneksel onur ödülleri bu sene usta çizer Hasan Aycın ve Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi’ye verilecek. Festival hafatsında Filistin halkının acılarını yıllardır perdeye aktaran Michel Khleifi, Darin J.H Salam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh gibi usta sinemacıların yanı sıra, Ala’ Yousef Hasan, Hayat Labban, Ward Kayyal, Rami Abbas, Luay Awwad, Thekra Zohır Makalde, Saeed Moltaji ve Tariq Rimawi gibi genç yönetmenler Türk sinemacılar ve İstanbullularla bir araya gelecek. Festivalde toplam 56 film AKM Yeşilçam Sineması, Grand Pera Emek Sahnesi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyici ile buluşacak.

‘ÖLEN SADECE GAZZELİLER DEĞİL BÜTÜN İNSANLIK’


Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında 3-6 Ekim tarihlerinde Filistinli şair Mahmud Derviş anısına düzenlenecek 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin basın toplantısı gerçekleşti. Festivalin bu yılki detaylarını toplantıda Festival Başkanı Faysal Soysal, Ana Yarışma Jüri Başkanı Tarık Tufan, Festival Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lütfi Şen aktardı. Toplantıda konuşan Festival Başkanı yönetmen Soysal, öncelikle İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’ye saldırılarında 351 günün geride kaldığını hatırlatarak, “Ve hala katliam, şiddet ve soykırım devam ediyor… Politikacılardan, büyük önderlerden ve liderlerden maalesef umut yok” dedi. Soysal, sanatçıların bu dönemde yaptıklarının Filistin halkının sesi olabileceğini vurgulayarak, “Bütün bu olanlara tanık olan bizler ve büyük vicdan sahibi olduğuna inandığımız sanatçılar asla sessiz kalamaz, susamazlar” diye konuştu. Son birkaç yılda dünyanın pandemi ve savaşlarla sınandığını, Türkiye’nin ise 6 Şubat depremi gibi acılı bir süreç yaşadığını hatırlatan Faysal, “Son bir yıldır Gazze’yi yaşıyoruz ve hakikaten zor bir süreçten geçiyoruz. Ölen sadece Gazze halkı değil, ölen bütün bir insanlık. Aslına bakarsanız, hepimizin bir parçası ölüyor ve buraya süreceğimiz merhem sadece Gazzelilerden çok; kendi insanlık yaramıza bir şifa olmak namına. Bu sebep ile, bu yıl festivalimizi şair Mahmud Derviş anısına ve Filistin onuruna yapıyoruz. Derviş’in şiiri kayıp Filistin coğrafyasının ve topraklarının yeniden inşa edildiği, yeniden kimlik bulduğu ve ölümsüz bir anıt şeklinde kendini ortaya çıkardığı bir sanat alanı” ifadelerini kullandı. Soysal son olarak şunları kaydetti: “Elbette süremiz kısa, Aralık ayındaki festivalimizi Ekim ayına aldık. Festivalimizi Gazze’nin son bir maruz kaldığı saldırıların yıldönümüne denk getirmek bizim için de anlamlı fakat hiçbir şekilde bu trajedinin bir yıl süreceğini tahmin etmiyorduk. Umarım daha fazla sürmez ve bir an önce akıllı insanlar devreye girer, gerekli yaptırımlar yapılır, Filistin halkı barış ortamına kavuşur.”

1kapakresim-003.jpg

MASTER CLASS KONUĞU MICHEL KHLEIFI

İstanbul Sanat Paylaşım Derneği ve Balkon Sanat’ın organizasyonuna imza attığı 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin 6’ncısı, ‘İstanbul Kültür Yolu Festivali’ kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün önemli destekleri, TİKA, YTB, Zeytinburnu Belediyesi, Fono Film gibi kuruluşların ciddi katkıları ve Kitapyurdu, Medipol Üniversitesi, İnterpress, Haberler.com, Sondakika.com, Cinemascot gibi kurumların basın destekleri ile gerçekleşecek. Festivalin açılış etkinliği Filistin sinemasının kurucusu olarak kabul edilen Cannes ödüllü ilk yönetmen ve festivalin aynı zamanda bu yılki Master Class konuğu Michel Khleifi’nin ‘Üç Mücevherin Hikayesi’ filmi olacak. Film, 3 Ekim akşamı saat 19.00’da AKM Yeşilçam Sineması’nda izleyici ile buluşacak. Filistinli yönetmenlerin paneli 4 Ekim akşamı, Khleifi’nin Master Class’ı ise 5 Ekim’de Grand Pera Emek Sahnesi’nde yapılacak. 30 ülkeden 380 yapımın başvurduğu festival boyunca 15’i özel gösterim 56 film izleyici AKM Yeşilçam, Grand Pera, Rami Kütüphanesi ve Zetinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki gösterimlerde izleyici ile buluşacak. Festivalin kazananları 6 Ekim akşamı AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek galada açıklanacak. Festivalin detayları ‘dostlukfilmfest.com’ adresinden görülebilir.

‘FESTİVALLER BÜTÜN COĞRAFYALARIN GERÇEK RENGİNİ GÖSTERİR’

Bu yılki Ana Yarışma Jüri Başkanı Tarık Tufan da, KARAR’a yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Büyük küçük demeden bu festivallerde film göstermenin, gösterilen filmleri izlemenin çok önemli bir tarafı var. O da şu; egemen güçlerin bir takım coğrafyalara bakarken kullandıkları filtreler olur. Haber bültenlerinde, sinemalarda, belgesellerde örneğin; Ortadoğu sarı filtre ile verilir, Görüntü birden değişir. Oranın kendi rengi, gerçekliği ne olursa olsun o bölgeye bakarken biz o filtreden görürüz. Hollywood’un, büyük haber ajanslarının verdiği görüntülerde bizim yaşadığımız coğrafyalar böyle sisli, puslu, kirli sarı bir filtredir. Bu festivaller ve sinemacılar ise bize bütün coğrafyaların gerçek rengini gösterir. Hayatın, insanın, doğanın, mekanın gerçek rengini göstererek bizi ve zihnimizi o bakışımızı bulanıklaştıran, zihnimizi yönlendiren, kalbimizi, yüreğimizi yoran, bizi sömürgeleştiren o filtrelerden kurtarabilir. Bu festivalde izlediğimiz her film hakikatin bir başka yönüne, başka bir rengine karşılık gelmesi açısından çok değerli. Hemen hemen dünyadaki bütün film festivalleri bize hiç olmazsa bu hakim görüşün dışında gerçek renkleri hissettirebilir. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin bütün iyi niyetinin sonuçlarını hayatımızın her alanında görmeyi dilerim inşallah. Tabii önce Filistin’de Gazze’de akan kanın bir an önce durmasına bir çaba ve dua olsun yapılan işler. Sonrasında her birimizin teker teker hayatında daha anlamlı ve güzel yaşamamızda bu hikayeler küçük kapılar açması temennisi ile festivalin hayırlı olmasını diliyorum.”

1kapakresim-004.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN