10 sinema örgütünden Bakanlığa ve yerel yönetimlere çağrı: Festivaller tasarrufa kurban edilmesin

10 sinema örgütünden Bakanlığa ve yerel yönetimlere çağrı: Festivaller tasarrufa kurban edilmesin

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle ertelenen film festivalleri hakkında ortak açıklama yapan sinema örgütleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelere seslendi. On meslek örgütünün imzasıyla yayımlanan yazılı açıklamada “Tasarrufa sanattan başlanılması kabul edilemez” denildi.

SALİHA SULTAN

Sinemanın farklı disiplinlerini temsil eden 10 sinema meslek birliği, dernek ve vakıf, film festivallerine ilişkin ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ekonomik koşullar nedeniyle sanatsal etkinliklerin iptal edilmesinin ve tasarrufa sanattan başlanılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yönetimlere çağrıda bulunan meslek örgütleri, “Organizasyonunun ciddiyeti ve sanatsal yetkinliği ile tanınan festivallere hak ettikleri desteğin verilmesi, siyasi ve ticari kaygılardan uzak durulması ve festivallerin sanatsal özgürlüğünün güvence altına alınmasıdır” dedi.

‘KAMU KURUMLARINA SORUMLULUK DÜŞÜYOR’: Basına gönderilen ortak açıklamaya Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), Sinema Emekçileri Sendikası (DİSK SİNE-SEN), Film Yönetmenleri Derneği (FİLM YÖN), İzmir Film ve Televizyon Yapımcıları Derneği (İFTYD), Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SENARİST BİR), Sinema ve Televizyon Eser Sahipleri Meslek Birliği (SETEM), Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNEBİR), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ve Türk Sinema Vakfı (TÜRSAV), Oyuncular Sendikası ve imza attı. Ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı bir ortamda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yönetimler gibi kamu kurumlarına önemli bir sorumluluk düştüğünün belirtildiği açıklamada, “Bu sorumluk halkın yaşamsal ihtiyaçlarını karşılanmasının yanı sıra, toplumun kültürel değerlerinin korunması, sanat yoluyla toplumun eğitimine katkıda bulunulmasını da kapsar” denildi.

‘SANATSAL ÖZGÜRLÜK GÜVENCE ALTINA ALINMALI’: Sinema örgütleri, açıklamanın devamında festivallere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yönetimlere şu çağrıda bulundu: “Beklentimiz, organizasyonunun ciddiyeti ve sanatsal yetkinliği ile tanınan festivallere hak ettikleri desteğin verilmesi, siyasi ve ticari kaygılardan uzak durulması ve festivallerin sanatsal özgürlüğünün güvence altına alınmasıdır.”

GÖZLER İZMİR MALATYA VE ANTALYA’DA

Açıklamada, söz konusu çağrının, İzmir’de tasarruf nedeniyle yapılamayan 4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’ne, Malatya’da yerel yönetim tarafından durdurulan Malatya Film Festivali’ne ve Antalya’da geçen yıl ‘Kanun Hükmü’ belgeseli krizi nedeni ile iptal edilen Altın Portakal gibi gibi film festivallerine dikkat çekmek amacıyla yapıldığı belirtildi. Meslek örgütleri şunları dile getirdi: “Film festivalleri bir kentin kimliğini oluşturan önemli etkinlikler arasında olup, ekonomik koşullar altında bunalan insanımızın nefes aldığı ortamlardır. Film festivallerinin kamu kaynakları ile gerçekleştirilmesi ülkemiz koşullarının dayattığı bir zorunluluktur.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN