İngiltere’de yapılan araştırma koronavirüs ve grip, influenza gibi virüslere aynı anda yakalanmanın kişilerde ölüm riskini iki katına çıkardığını ortaya koydu. Virüslerinin bu kombinasyonunu tehlikeli bulduklarını söyleyen Kenneth Baillie “Kovid-19 hastaları için test stratejimizi değiştirmeli ve çok daha yaygın olarak grip testini hayata geçirmeliyiz” dedi.
EDA SANĞU
Son dönemde havalarda da meydana gelen ani değişimler nedeniyle grip vakalarında artış yaşanırken, İngiltere’de korkutan bir araştırma yayınlandı. İngiltere’nin köklü eğitim kurumlarından Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, hastaneye kaldırılan Kovid-19 hastalarının da rutin olarak grip testi yaptırması gerektiğini ortaya çıkardı. Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim insanları koronavirüsü ve gribe aynı anda yakalanan kişilerin ölüm riskinin iki kat arttığını belirledi. Bilim insanları araştırmada ayrıca hem Kovid-19’a hem de influenza virüslerine yakalanan bireylerin, sadece koronavirüse yakalanlara göre ventilasyon (solunum) desteğine ihtiyaç duyma olasılığının dört kat ve ölme olasılığının da 2,4 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.
‘TEST STRATEJİLERİ KOMPLE DEĞİŞMELİ’
Araştırmayı değerlendiren Edinburgh Üniversitesi’nden Profesör Kenneth Baillie, “Kovid-19 ve grip virüslerinin kombinasyonunun tehlikeli olduğunu bulduk” dedi. Baillie, “Kovid-19’un griple birlikte etkileşime girmesinin oldukça tehlikeli olabileceğini gördük. Bu nedenle hastanedeki Kovid-19 hastaları için test stratejimizi değiştirmeli ve çok daha yaygın olarak grip testini hayata geçirmeliyiz” ifadelerini kullandı. Liverpool Üniversitesi’nden Profesör Calum Semple de “İnsanlara hem grip hem de Kovid-19 virüsleri bulaştığında ölüm riskinin iki katından fazla artmasına şaşırdık” yorumunu yaptı. Semple, “İnsanların her iki virüse karşı tam olarak aşılanmaları ve güçlenmeleri ve çok geç olana kadar bırakmamaları artık çok önemli” diye ekledi. Imperial College London’dan Profesör Peter Openshaw da, “Kovid-19 ve gripten koruyan aşılar farklıdır ve insanların her ikisine de ihtiyacı vardır. Bu iki enfeksiyonun tedavi edilme şekli de farklıdır” diye konuştu.
YENİ VARYANT KESKİN ARTIŞA NEDEN OLABİLİR
Araştırmalar boyunca, Edinburgh Üniversitesi, Liverpool Üniversitesi, Imperial College London ve Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nden araştırmacılar 305 binden fazla koronavirüs vakasını inceledi. Bu vakaların 227’sinde influenza virüsüne de rastlandı. Araştırmacılar, bu bireylerin önemli ölçüde daha ciddi sonuçlarla karşılaştığını belirledi. Öte yandan, araştırmacılar, son dönemde bazı ülkelerde rastlanan enfeksiyonlardaki keskin artışın, Omicron’un daha bulaşıcı bir formu olan Omicron BA.2 varyantı nedeniyle olabileceğini açıkladı. Rakamlar, yeni varyantın İngiltere’de hızla daha yaygın hale geldiğinin ve hastaneye yatış oranlarının arttığını ortaya çıkardı.
ÖNLEMLER AZALINCA YENİDEN ORTAYA ÇIKMIŞTI
Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de grip, her yıl toplumun neredeyse yüzde 40’ını etkiliyor. Özellikle 65 yaş üstü kişiler, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar gribe yakalanma konusunda oldukça riskli durumda. Kovid’den korunmak için aşıların henüz yaygın olmadığı 2020’de; kapanma, karantina, sosyal mesafe ve maske kullanımı gibi kuralların sıkı şekilde uygulanması, grip virüsünü geçici olarak ortadan kaldırdı. Ancak 2021’de durum tersine döndü, Kasım 2021 ile Aralık 2021’e kadar grip virüsü dolaşımı arttı. Ocak 2022 sonuna doğru Omicron varyantı hızlı bir şekilde yayılırken grip virüsü dolaşımı biraz azalsa da, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Avrupa’daki yoğun bakım ünitelerindeki grip vakaları, 2022 Şubat’tan itibaren artışını sürdürüyor. Bilim insanları mart ayında gribal enfeksiyon şikayetinden dolayı hastanedeki yoğunlukların arttığını kaydetti.