Koronavirüs aşıları onaylanmadan gelişmiş ülkeler yarısından fazlasını satın aldı

Koronavirüs aşıları onaylanmadan gelişmiş ülkeler yarısından fazlasını satın aldı

Dünya genelinde koronavirüs salgını nedeniyle ölü sayısı 1 milyon sınırındayken, insanlık tarihin gördüğü en büyük salgınlardan biriyle mücadele etmek için aşının geliştirilmesini dört gözle bekliyor. Ancak, klinik çalışmalarda umut vaat eden aşıların ABD, İngiltere, Avrupa gibi zengin ülkeler tarafından şimdiden yüzde 51'i için sipariş verildi. Bu durum, dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan geri kalmış ülkelerin aşıya erişememesi anlamına geliyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi dünya çapında 30 milyondan fazla kişiyi hasta ederken, insanlık dört gözle salgına karşı geliştirilecek aşıyı bekliyor. Rusya, Çin, Almanya ve ABD gibi ülkeler adeta yarışa girerken, aşılarla ilgili birbiri ardına muhtemel tarihler açıklanıyor. Ancak pek çok insan aşının geliştirilmesine odaklansa da, asıl soru: Aşının dünya üzerinde nasıl dağıtılacağı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşının makul bir ücretle tüm ülkelere dağıtılması çağrısı yapıyor.

Yoksullukla mücadele eden, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Oxfam muhtemel koronavirüs aşısının dünyaya dağılımıyla ilgili çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Oxfam, dünya nüfusunun yüzde 13'üne sahip olan gelişmiş ülkelerin, koronavirüs aşılarının muhtemel stoklarının yüzde 51'ini şimdiden satın aldığını ortaya koydu.

"5 FİRMA 5.9 MİLYAR DOZ AŞI ÜRETEBİLİR"

AstraZeneca, Gamaleya, Moderna, Pfizer ve Sinovac'ın çalışmalarını temel alan Oxfam, söz konusu firmaların toplam 5.9 milyar doz kapasiteye sahip olduğunu ifade etti. Oxfam, bir kişinin iki doz aşıya ihtiyacı olması nedeniyle bu kapasitenin dünyada ancak 3 milyar kişiye yetebileceğini vurguladı.

5.9 milyar dozluk aşının yüzde 51'lik kısmını ABD, İngiltere, Avustralya, Hong Kong, Macau, Japonya, İsviçre ve İsrail gibi ülkelerin aldığını belirten Oxfam, geriye kalan 2.6 milyar doz aşının ise Hindistan, Bangladeş, Çin, Brezilya, Endonezya ve Meksika gibi ülkeler arasında bölüşüldüğünü ifade etti.

"HERKES AŞIYA ULAŞABİLMELİ"

Koronavirüsün dünyadaki tüm ülkeleri etkilediğini belirten Oxfam'da Robert Silverman, bu durumun kabul edilebilir olmadığını savunan Oxfam'dan Robert Silverman, "Hayat kurtaran bir aşıya ulaşmak, nerede yaşadığınız ya da ne kadar paranız olduğuna bağlı olmamalı" dedi.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN