Kıdem tazminatında yeni dönem başladı. Artık kişiler fonlarının dolar mı yoksa TL mi olarak birikmesine karar verebilecek. İstifa edenlerde kıdem tazminatı alabilecek, işveren her ay işçinin hesabına kıdem tazminatı primi yatıracak. Kıdem tazminatı konusunda ki yenilikleri haberimizden inceleyebilirsiniz
Çalışma yaşamında köklü değişiklikler yapmak için kolları sıvayan hükümet, milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı modelini somutlaştırdı. Bireysel Kıdem Fonu sistemiyle milyonlarca işçiyi kapsayan, kazanılan hakların korunduğu, yeni işe girenin katılımının zorunlu olduğu kıdem hesabına geçiliyor.
Sabah İnternet Sitesi'nin haberine göre çalışanlar kıdem primini tahvil, döviz, hisse senedi, altın başta olmak üzere istediği yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene teşvik kapısı kapanacak. Model şöyle çalışacak:
Her ay prim yatacak
Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak.
Dokunma süresi var
Bireysel Emeklilik Hesabı gibi Kıdem Fonu'na da belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkânı olacak.
Fon'a çifte yönetim
Tazminat birikiminin bir kısmını fon, bir kısmını ise hesap sahibi yönetebilecek. BES şirketleri de kıdem tazminatı hesaplarını yönetmek için Hazine'den yetki alacak. Emeklilik şirketini işveren seçecek.
Seçimi yapacak
Çalışan birikimini tahvil, döviz, altın, hisse senedi, katılım bankası gibi istediği araçlarda değerlendirebilecek. Tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçlarına yatırılacak.
Takip edebilecek
Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.
Haklar korunuyor
Fon sistemiyle hem kazanılan hem de gelecek hakları korunacak. Yeni işe girenlerde fona katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışanla işveren uzlaşırsa yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek.
İstifa eden de alacak
İşten çıkarılan gibi istifa eden de kıdemini alabilecek. Yeni sistemle bir gün çalışanın bile kıdem hakkı olacak.
Devlet güvencesi
Sendikaların "devlet garantisi" talebine karşılık çözüm ortaya konulacak.
Danışma kurulu iş güvencesine odaklandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren kesimi ile "kıdem tazminatı, güvenceli esneklik, özel istihdam büroları" için yeniden masaya oturacak. Önceki hafta yapılan Üçlü Danışma Kurulu'nda kıdem tazminatı tartışması "iş güvencesine" odaklandı. Çalışan herkesin kıdem tazminatı alması hedeflenirken, işçi, işveren kesimiyle uzlaşma sağlanması durumunda bireysel hesaba dayanan sisteme geçilecek.
30 günlük süreyi taraflar belirleyecek
Mevcut sistemde bir yıllık çalışmaya karşılık 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı alınabiliyor. Bir yıl içinde 30 gün olan kıdem tazminatı hak kazanma oranının yeni sistemde nasıl olacağı taraflarla netleştirilecek. Çalışanın kıdem primini yatırmayan işveren devlet teşviklerinden yararlanamayacak. İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İflas etse bile çalışan kıdem tazminatını alabilecek.