Kıdem tazminatında işçiye 3 seçenek

Kıdem tazminatında işçiye 3 seçenek

Kıdem tazminatı fonuna ilişkin teknik çalışmaların önceki gün tamamlandığını belirten Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu işçilere mevcut çalıştıkları iş yeri için 3 seçenek planlandığını açıkladı. Müezzinoğlu, kıdemde çalışanın aleyhinde bir sonuç algısının kendisini üzdüğünü söyledi. Avusturya modelinin örnek alındığı düzenlemeyi sendika temsilcileri değerlendirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatında çalışılan modelle ilgili ipuçları verdi. Bir grup gazeteciyi SGK il yönetimleriyle yapılan toplantıda misafir eden Müezzinoğlu, kıdem tazminatında yeni sisteme geçilmesinden sonra, mevcut çalışanlara alternatifler sunulabileceğini söyledi. Müezzinoğlu, “Çalışan ‘Eski sistemde kalmak istiyorum’ diyebilir. İkincisi işvereniyle uzlaşır, sistemle ilgili hesaplaşmasını yaparlar ve sıfır olarak yeni sisteme girer. Bir diğer alternatif olarak da, işverenle anlaşır ve haklarını yeni sisteme de devredebilir” diye konuştu.

EKK’DA GÖRÜŞÜLECEK

Kıdem tazminatında işçiler aleyhine bir sonuç çıkacakmış gibi bir algı olduğunu ve bundan üzüntü duyduğunu söyleyen Müezzinoğlu, “Son 50 yıla baktığımızda kıdem tazminatından istifade eden çalışan oranı yüzde 25’i geçmiyor. Sistemin ana hatası, çalışanın alın terinin biriktiği yeri işverenin kasası olması” dedi. Kıdem tazminatında teknik çalışmaların önceki gün itibariyle tamamlandığını ifade eden Müezzinoğlu, “Güvenceli, hakkaniyetli, şeffaf ve sürdürülebilir bir sistem kurmak istiyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda da görüşüp daha sonra paydaşlarımızla paylaşacağız” dedi.

PRİM TAKİBİ BİZDE

Yeni modelde devletin desteği olup olmayacağıyla ilgili de konuşan Müezzinoğlu, “Sistemin dönüşümünü başarabilmek adına, devletin burada işin bir yerinden tutmak gerekiyor. Farklı şeyler de olabilir. Sıkıntısız bir geçiş için devletin desteğinin içinde olması gerekiyor” dedi. Müezzinoğlu, kıdem tazminatı primlerin ödenmesinin nasıl takip edileceği sorusuna da “Biz aylık takibini yapacağız. İşsizlik fonunu nasıl takip ediyorsak, onu da öyle yapacağız” yanıtını verdi. Esas olanın işçiyi korumak olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “Ama sık boğaz edip, yarın çalışmaları bitireceğiz noktasında da değiliz. 41 yıllık bir sorundan bahsediyoruz” diye konuştu.

Çalışma hayatında seferberlik kapsamında da yeni bir aşamaya geçildiğini açıklayan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Milli seferberliğin yeni başlığı iş sağlığı ve güvenliği olacak. Cumartesi günü işçi ve işveren sendikalarının katılacağı, tüm tarafların katılacağı geniş bir katılımlı bir toplantı yapacağız. ‘Hedef sıfır’ diyoruz.” İstihdam seferberliğindeki son rakamları da açıklayan Müezzinoğlu, 1 Ocak-3 Mayıs tarihi itibariyle toplam 1 milyon 3 bini aştığını belirtti.

3 SEÇENEK

Müezzinoğlu, yüzde 70’leri yakalamış bir ortak paydada buluşulursa Meclis’e getireceklerini söyledi. 1- Çalışan isterse çalıştığı şirkette mevcut sistemde devam edebilir. 2- İşverenle uzlaşır, eski sistemle ilgili hesaplaşır. Sıfırlamış olarak yeni sisteme geçebilir. 3-İşverenle anlaşıp haklarını yeni sisteme devredebilir.

Bakan'ın açıklamasını sendika temsilicileri Karar gazetesine değerlendirdi. 

‘İŞÇİNİN İŞ GÜVENCESİDİR’

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, “Kıdem tazminatı, işten çıkarılan işçinin evine götürdüğü ekmektir. Kıdem tazminatı, işçinin iş güvencesidir” dedi. Beko, işçilerin kendilerine verilen sözleri unutmadığını, 1 Kasım 2015 seçimlerinden önce taşeronlara kadro sözü verildiğine işaret ederek, “Görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun, taşeron işçi kardeşlerimiz kadro alıncaya kadar bedeli ne olursa olsun mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı. “Kiralık işçi” konusuna ilişkin görüşlerini de dile getiren Beko, Türkiye’de her 5 işçiden 3’ünün işsiz olduğunu belirterek, “Gelin hep beraber aydınlık bir ülke için birer meşale yakalım” yorumunda bulundu.

‘30 GÜNÜMÜZE DOKUNMAYIN’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, mevcut kıdem tazminatından nokta kadar geriye gitmeyeceklerini söyledi. Bu yılki 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında Anadolu Meydanı’nda konuşan Atalay, kıdem tazminatı konusunda şunları söylemişti: “Türk-İş topluluğu bu ülkede birlikten yana oldu, beraberlikten yana oldu, ülkenin çıkarlarından yana oldu. Biz bunları yaparken pişirip pişirip önümüze kıdem tazminatını getiriyorlar. Asgari ücretle çalışan bir kardeşimiz 100 sene çalışsa 1 lira biriktiremez. 30 günümüze dokunmayın, mevcut kıdem tazminatından nokta kadar geriye gitmeyiz. Geriye giderseniz, kıdem tazminatının yapısını bozarsanız... Bizi 1,5 milyon görmeyin, tüm işçiler olarak 15 milyon, çocuğumuzla 60 milyonuz. ”

SORUNLARA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili çalışmaların tamamlandığı ifadeleri üzerine yazılı bir açıklama yaptı. “Sendikaların hayır dediğine biz evet demeyiz” diyen Ağbaba, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle toplu işten çıkarmaların olabileceği uyarısında bulunarak, “Emekçilerin üç kuruşundan elinizi çekin” ifadelerini kullandı. Ayrıca emekçilerin kıdem tazminatları konusunda yaşadıkları sorunların ve çözüm önerilerinin araştırılması amacıyla Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş imzasıyla TBMM’ye bir araştırma önergesi sunuldu.

AVUSTURYA’DA PARA AZALIYOR

Kıdem tazminitanda örnek alınan Avusturya modeline göre, tazminat almaya hak kazanan çalışan 5 yıl sonunda 2 aylık brüt ücret, 15 yıl sonunda ise 4 aylık brüt ücretini tazminat olarak almaya hak kazanacak. Çalışanlar 3 yıldan önce kıdem tazminatı alamayacaklar. 5 yıl çalışan bir işçi doğum, evlat edinme veya çocuk bakma gibi sebeplerle işinden ayrılırsa tazminatını almaya hak kazanacak. Bu modele göre 3-5 yıl arası çalışanlar 2 aylık, 5-10 yıl arasında çalışanlar 3 aylık. 10-15 yıl arası çalışanlar ise 4 aylık tazminat alıyorlar. Yani Türkiye Avusturya modelini uygulama kararı alırsa çalışanların alacağı devlet güvencesine girerken alacakları kıdem tazminatı ciddi anlamda azalacak. Yeni sistemin öngördüğü belirtilen bir diğer düzenleme ise bir kez kıdem tazminatı alan işçinin bir sonraki tazminatı için 5 yıl bekleyecek olması. Mevcut sistemde aynı iş yerinde 1 yıl çalışmak kıdem tazminatını hak etmek için yeterli. İstifa eden çalışan kıdem tazminatı alamaz, işverenin işten çıkarması gerekiyor. Ancak askerlik görevi, kadınların evlendikten sonra 1 yıl içinde istifa etmesi durumlarında da tazminat alınıyor. Sağlık sorununun işin yapılmasına engel oluşturması halinde de tazminata hak kazanılıyor. Çalışılan her bir yıl için 30 günlük brüt ücret tutarı kıdem tazminatı için ödeniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN