Türkiye'de polisin vur yetkisi var mı? Merak edilen soru yanıt buldu

Türkiye'de polisin vur yetkisi var mı? Merak edilen soru yanıt buldu

Türkiye’de polise yönelik şiddet olayları artış gösterirken kamuoyunda “Türkiye’de polisin vur yetkisi var mı?” sorusu gündeme geldi. Peki, Türk polisinin vur yetkisi var mı? Herkes tarafından merak edilen soru yanıt buldu…

Son bir ayda Türkiye'de polise yönelik şiddet olaylarının artması, "Polisin vur yetkisi var mı?" sorusunu yeniden gündeme getirdi. İstanbul, Konya, Gaziantep gibi birçok şehirde yaşanan saldırılar, polislerin kendilerini koruma konusunda ne kadar yetkili oldukları tartışmalarını alevlendirdi.

İstanbul Ümraniye'de motosiklet hırsızlığı nedeniyle gözaltında olan Y.E.G. adlı şüphelinin, bir polis memurunun tabancasını alarak diğer polis memuru Ş.Y.'yi öldürmesi, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu olay, "Polis neden silah kullanmadı?" sorularını gündeme getirdi.

turkiyede-polisin-vur-yetkisi-var-mi.jpg

Euronews'te yer alan habere göre, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’na göre, polis memurları belirli şartlar altında silah kullanma yetkisine sahip. Bu kanuna göre, polis, kendisine veya başkalarına yönelik silahlı saldırı tehdidi altında kaldığında, saldırıyı etkisiz hale getirmek amacıyla silah kullanabilir.

SİLAH KULLANMA KOŞULLARI

Polisin silah kullanmadan önce "dur" ihtarında bulunması gerektiği belirtilirken, kaçan kişinin bu uyarıya uymaması durumunda uyarı ateşi açılabiliyor. Ancak, bu süreçte polislerin orantılı güç kullanması gerektiği ve olayın şartlarına göre hareket edilmesinin zorunlu olduğu vurgulanıyor. Silah kullanma yetkisi, özellikle saldırı anında kendini ve başkalarını koruma amacı taşıyor.

turkiyede-polisin-vur-yetkisi-var-mi-001.jpg

UZMAN GÖRÜŞLERİ VE POLİS EĞİTİMİ

Eski polis memuru Tuncay Akbaba, polisin kendini savunma hakkına sahip olduğunu ve saldırı anında tereddüt etmemesi gerektiğini belirtirken, uzmanlar ise polislere yönelik eğitimin daha kapsamlı ve sürekli olmasını öneriyor. Özellikle son yıllarda artan polis alımlarıyla birlikte eğitim süreçlerinin yetersiz kalabileceği endişeleri dile getiriliyor.

Türkiye’de polisin silah kullanma yetkisi, meşru müdafaa ve saldırıyı engelleme amacıyla sınırlı olsa da, bu yetkinin ne ölçüde kullanıldığı ve polislerin nasıl eğitildiği konusu kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN