Taşgetiren: Uysal'ın adaylık çıkışı Davutoğlu ve Babacan'da burukluk oluşturdu

Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan KARAR TV'de yeni seçim yasasıyla gündeme gelen üçüncü ittifak tartışmalarını ve muhalefetin cumhurbaşkanı kriterlerini değerlendirdi.

KARAR Yazarları Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan KARAR TV'de gündemi değerlendirdi. Adaylık kriterleri tartışması üzerine Ocaktan, ''İktidarın geçmiş günahlarına ortak olmak dediğiniz zaman ülkenin yüzde yetmişi ortak olmuş demektir. Bu tarz söylemlerde dikkatli olmak gerek sayın Kılıçdaroğlu bu konuda hassas davranıyor'' ifadelerini kullanırken Taşgetiren de, Uysalın adaylık çıkışının çok keskin bir tepki ortaya konmasalar da gerek Davutoğlu'nda gerek Babacan'da bir burukluk oluşturdu dedi.

Muhalefette altılı masayı oluşturan yapıda zaaflar oluşması Cumhur İttifakı için önemli olduğunun altını çizen Ocaktan, ''En küçük şey bile mercek altında alınıp gündem olabiliyor. Bugüne kadar bu yapının dağılması konusunda bir başarı sağlayamadı. Cumhur İttifakı son seçim yasası ile bir tereddütler oluşturdu, başka ittifaklar mı olacak, ittifak içinde bir ittifak mı olacak gibi tartışmaları beraberinde getirdi. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın sözlerinin bu kadar gündem olması önemli sonra açıklık getirdi ama söylenilenler söylenmiş oldu. O cümlelerin adresi de bir anlamda belliydi. Bu lafların bazı sol kesimlerde de karşılığı var. Bu partilerin zaten oy oranı yüzde 1-4'lerde gibi ama yüzde bir bile şu anda çok önemli. Özellikle iktidar kesimi destekleyen muhafazakârlar açısından bir adres arayışı var. O tabanı rahatsız edebilecek, onların duygularını rencide edebilecek bir yaklaşım esas itibariyle o ittifakın ruhuna aykırı bir şey. Genelde baktığımızda bir dönem iktidar bu ülkenin yüzde yetmişinden oy almıştı, bunu unutmamak gerek. İktidarın geçmiş günahlarına ortak olmak dediğiniz zaman ülkenin yüzde yetmişi ortak olmuş demektir. Bu tarz söylemlerde dikkatli olmak gerek sayın Kılıçdaroğlu bu konuda hassas davranıyor'' şeklinde konuştu.

Taşgetiren de konuya ilişkin ''6'lı yapının üzerine oturduğu psikoloji için de önemli mevcut iktidar Türkiye'yi kamplaştırıyor deniliyor. Kamplaşmaya karşı bir hamle yapıyorsunuz siyasi çıkış noktanızı ona göre biçimlendiriyorsunuz biz de solda var milliyetçiler de var muhafazakârlar da var liberaller de var gibi bir kapsayıcı dil üretmek için bu hassasiyeti korumak önemli'' dedi.

Taşgetiren sözlerine şöyle devam etti:

''Gültekin Uysal'ın bu son çıkışı doğrusu beni şaşırttı böyle bir problemin ortaya çıkacağını düşünmesi sanki mümkün değilmiş gibi. Zaten ondan insanlarda Gültekin Uysal neyi amaçlıyor diye soruyor. Eğer düşünülerek söylenmişse bu kendi başına bir düşünce mi yoksa bir yerler ile bağlantılı bir çıkış mı soruları da ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla 24 Nisan'da yeniden onun ev sahipliğinde bir araya gelecekler. Bu konuda herhalde konuşulacaktır. Gerek Davutoğlu'nda gerek Babacan'da bir burukluk oluştuğunu ortaya konan tepkilerden anlıyoruz. Çok keskin bir tepki ortaya konmasa da bir burukluk oluştu. Benim gördüğüm hem Babacan hem Davutoğlu bu 6'lı masaya, bu yapıya çok önem veriyor. Bunun bir şekilde zedelenmesine yol açacak girişimlerinde sağlıklı olmayacağını ifade ediyorlar. 24 Nisan'da bu problem açılacak belki yeniden bir iman tazelemesi gibi bir durum olacak. Adaylık konusu bir problem olarak duruyor bir yandan toplum adayınız kim diye beklenti içerisinde bir yandan iktidar cenahı da sıkıştırıyor. Bunlar adayı belirlemekte zorlanıyorlar dolayısı ile üstüne gidelim deniliyor. Birtakım isimler ortaya atılıyor ve o isimler diskalifiye ediliyor, burada bir profil eskitmesi söz konusu. Bu da sıkıntılı bir durum dolayısıyla toplumun önüne seçilebilir, Tayyip Erdoğan'ı dengeleyebilir bir ortak aday olması önemli''

Temel Karamollaoğlu'nun yeni seçim kanunu ile şartlar değişti üçüncü ittifak olabilir sözlerini değerlendiren Taşgetiren ''Cumhurbaşkanlığı seçimi için ittifak bir formül olarak önemini koruyor Ama milletvekilliği seçimi için artık ittifaklar anlam taşımıyor. Başka formüller bulmak gerekiyor. Temel Bey bu anlamda aslında başka bir formülü seslendirmiş oldu'' ifadelerini kullandı.

Ocaktan da ''Temel Bey'in yaklaşımı benim anladığım ettik, Millet İttifakı'nın dışında değil içinde başka bir formül bulunabilir demek istedi. Yeni seçim kanunuyla bazı şeyler değişti. Temel Bey bugün yaptığı açıklamada burada bir ayrılık söz konusu değil yanlış anlaşıldı dedi. İçeride bir formül arayışından söz ettiğini ifade etmiş oldu. Çünkü Temel Bey de bu konuda oldukça hassas'' dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN