Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu, günün en çok konuşulan konularını KARAR TV'de yayınlanan Ortak Akıl programında ele aldı. Akyol ve Karaalioğlu, Suriyeli göçmenlerden sonra artan Afgan göçmenlere karşı iktidarın bir göçmen politikası belirlememiş olmasına tepki gösterdi. Akyol, iktidarın Batı'ya karşı 'göçmen kartı'nı kullandığından endişeli olduğunu dile getirdi. Karaalioğlu ise "Hükümet kafasını çevirerek bu problemle mücadele ediyor ve kafasını çevirdikçe sayıları artıyor" dedi.
DEMET İLCE | KARAR
KARAR TV, gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu, Ortak Akıl'da gündemin öne çıkan başlıklarını masaya yatırdı. Mülteci sorunu, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ün 'biat' çağrısı ve Türkiye ekonomisi ele alınan başlıca konu başlıkları oldu.
SURİYELİ GÖÇMEN SORUNU BİTMEDEN AFGAN GÖÇMEN SORUNU BAŞLADI
ABD'nin Afganistan'dan askerlerini çekmeye başlaması, Kabil Havaalanı'nın güvenlik meselesi ve ülkenin yüzde 85'ini kontrol eden Taliban'ın Afganistan üzerindeki hakimiyeti Afganistan'ı karıştırdı. Savaş ortamından kaçan binlerce vatandaş yasal olmayan yollarla Türkiye'ye girmeye başladı. Bu sayının günden güne artması ve Afganistanlı göçmen sayısının Suriyeli göçmen sayısını aşacağı söylentisi gündemde yerini aldı. Mültecilere karşı Türkiye'de ise herhangi bir politika uygulanmamakta. Ülkemizde ne kadar göçmen olduğu bile net bir şekilde açıklanmıyor. İktidarın bu konuda herhangi bir politikası olmamasını ve Türkiye'yi birçok alanda etkileyen göçmen krizinin gittikçe büyümesini eleştiren Akyol ve Karaalioğlu, konuyu değerlendirdi. Karaalioğlu, şu yorumda bulundu:
"Ülkemizde 8 milyon göçmen olduğu söyleniyor. Hükümet problemin ne kadar büyük olduğunu hepimizden çok görüyor. Kafasını çevirerek bu problemle mücadele ediyor ve kafasını çevirdikçe sayıları artıyor. Suriyelilerin gelişi azaldı ama Suriyeli göçmen sayısının artmasında Rusya'nın da çok büyük katkısı oldu. Halep'ten başlayarak katliamlar yaptılar. İnsanları Türkiye'ye kaçırdılar. Bir numaralı sorunlardan biri de Rusya. Fakat biz Rusya'ya tek bir laf edemiyoruz. Rusya'yı cezalandırmak için kapıları AB'ye açtık. Politikamız da bu. Çok dahiyane. Hükümet olarak ne yaparsın? Bununla yüzleşirsin. Ama neden yüzleşemiyorsun? Seçime faydası yok. Mülteciler ne olursa olsunlar gitsinler diyemeyiz. Güvenlik içinde gidebilmeleri için alt yapı ve siyasi güvence kurmamız şart."
İktidarın göçmen sorunu karşısında takındığı tavrı değerlendiren Akyol, 'Batı' üzerinden şöyle konuştu:
"Batı dünyası Türkiye'yi demokrasi ve özgürlükler konusunda çok eleştiriyor. Bu eleştirileri göğüslemek için 'daha çok göçmen besleyerek göçmen kartını oynayabilir miyiz' diye fırsatçı bir politika izlendiğinden endişe ediyorum."
Akyol ayrıca, Afganistan'da hakimiyet kuran Taliban'a karşı Türk askerlerinin Kabil Havaalanı'nı korumak amacıyla gönderilmesine hayret ettiğini dile getirdi. Akyol, göçmen sorunu karşısında devlet adamlarının teşvik edici konuşmamaları gerektiğini de belirtti.
ASİLTÜRK'ÜN 'BİAT' ÇIKIŞI ERKEN SEÇİME Mİ İŞARET?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeleri kamuoyu ve parti içinde tartışmalara neden olan Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ün Milli Gazete'de yazdığı yazı dikkat çeken gelişmelerden oldu. Asiltürk en son, Erdoğan'ın davetlisi olarak Kıbrıs'a gitmişti. "Milli görüş hizmetini yüklenme görevini bana verilen itaat sözünün karşılığında aldım" diye yazan Asiltürk, tartışmaların odağı haline geldi. Asiltürk'ün Saadet Partisi'ni AK Parti ile entegre etmeye çalıştığını söyleyen Karaalioğlu, Asiltürk'ün söylediklerine karşı "Bu devirde itaat söz konusu olamaz!" diyerek tepki gösterdi.
Asiltürk'ün yaptığı bu çıkışın zamanlamasının erken seçimin bir alameti olduğu ya da Erdoğan'ın seçimden başka bir şey düşünmediği ihtimalini değerlendiren Karaalioğlu ve Akyol, bunun mümkün olabileceğini dile getirdi. Akyol, "Oğuzhan beyin bu açıklaması toplumdan ne kadar kopuk olduğunu gösteriyor" dedi.
Ele alınan diğer başlıklar şöyle:
Mustafa Karaalioğlu: (Türkiye'de artan orman yangınları) Bu ülkede bir kez de sorun gelmeden önlem neden alınmıyor?
(Türkiye'de eğitim) 1 buçuk yıldır okul yok, bir nesli kaybetmek üzereyiz.
Taha Akyol: Bu hükümet iktidara geldiğinden beri seçimlere odaklı çalıştı. 5-10 sene sora problem yaratacak konulara odaklanmadı!
Türkiye bir 'su fakiri' ülke.
(Türkiye'de enflasyon) Erdoğan vatandaşlara doları Türk lirasına çevirin demişti. Şimdi neden aynı çağrıyı yapmıyor?
Adı üstünde kurallı piyasa ekonomisi. Türkiye'de ne kurallısı var ne de kendi başına işleyen bir piyasa ekonomisi var.
Dünyada eğitime en uzun süre ara veren ülke Türkiye.