Anadolu'nun 10 kentini vurup geçen depremlerin şoku henüz atlatılabilmiş değil. İki büyük depremin ardından on binlerce bina yerle bir olurken, camı dahi çatlamayan sağlam binalar da vardı. İstanbul'da farklı binaların temellerinden alınan beton numunelerini inceleyen uzmanlar, gördükleri karşısında hayrete düştü. İşte, o ilginç anlar...
Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 278 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.
BİNANIN TEMELİNDEN ÖYLE ŞEYLER ÇIKTI Kİ...
Cumhuriyet tarihinin en yıkıcı depreminde enkaz çalışmaları devam ederken, 19.3 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da binaların ne kadar dayanıksız olduğuna ilişkin çarpıcı görüntüler ortaya çıktı.
NTV'de yer alan habere göre, Kadıköy ilçesindeki binalardan alınan örneklerde binaların temelinde nazar boncuğu, köpük, gazete kupürü gibi maddeler bulundu.
Bu durumun binaların temelini çok zayıflattığı aktarılırken alınan örneklerde bile çatlaklar olduğu görüldü.
İSTANBUL'DA 3 BİNADAN 1'İ DEPREME DAYANIKSIZ
İstanbul'un binalarının son durumunu 17 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı açıklamayla paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2018 yılında İBB tarafından yapılan ve binalar incelenmeden bilimsel tahmin yoluyla yapılan analizlerde 50 binanın ağır hasar alacağının tespit edildiğini hatırlattı.
Son 1.5 yılda binaları tek tek inceleyerek yaptıkları analiz çalışmasında bu rakamın arttığını gördüklerini belirten İmamoğlu, "22 ilçede çalışma tamamlandı. Sadece 22 ilçede yapılan incelemeye göre İstanbul'da her 3 binadan 1'i depreme dayanıksız. Çok ağır ve ağır hasar alacağı öngörülen bina sayısı 83 bine çıktı. Ne yazık ki kötü fotoğrafla karşı karşıyayız. Orta hasarlı bina sayısı da 130 bin bina civarında. Çok ağır bir fatura... Bu sayılar, 100 binlerce konut anlamına geliyor. Acil bir biçimde deprem meselesinin İstanbul'un ve Türkiye'nin birinci meselesi haline gelmesini istiyoruz" dedi.
"BU HIZLA 100 SENEYE İHTİYACIMIZ VAR"
Depreme hazırlık çalışmalarının tek başına bir tek kurumun üstlenemeyeceğini bir kez daha yineleyen İmamoğlu, vatandaşın, sivil toplumun, finans sektörünün de içinde olduğu siyaset üstü bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. İmamoğlu, süreç böyle devam ettiği sürece bu hızla İstanbul'un depreme ancak 100 senede hazırlanabileceğinin altını çizerek şunları söyledi:
* Bizim öyle bir vaktimiz yok. Deprem bilimi 10-15 yıl içinde deprem ihtimalini yüzde 65 olarak görüyor. Bu kadar kapıda. İBB, 37 ilçede 40 bin bağımsız bölümün üstünde bir yenileme başvurusu yönetiyor şu anda.
* 100 binlerce konuta bir anda girme şansımız yok. Ama bunu yürütebilecek İstanbul’un kabiliyetli sektörü var. Mevzuat, İBB Meclisi, farkı kurumlar, mekanizmalar bize yardımcı olmalı.
* Vatandaşımızın gerçekten bir bilince ihtiyacı var. Ve her geçen zamanı kayıp olarak görmeli. Maliyet açısından kayıp, finans açısından kayıp. 4-5 sene önce bir binayı yapıp bitirmekle bugün arasında çok büyük fark var.
* Enflasyon ve gelir artışı paralel gitmiyor. Parasal maliyeti konuşuyoruz. Allah korusun bir depremden sonra geri gelmeyecek can kayıplarını konuşmak istemeyiz.
KANAL İSTANBUL'A GÖNDERME: SİLİP ÇÖPE ATSINLAR
İstanbul'un kritik acil konuları olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, "Bizim acil meselelerimizin dışında milyarlarca liraları akıtmayı düşündüğünüz başka projeler varsa birilerinin aklında, bunları silip çöpe atsınlar. İstanbul'un deprem sorunu vardır. İstanbul'un kendi içinde tamir etmesi gereken 10 binlerce ve 100 binlerce konutun yenilenmesiyle ilgili sorunu vardır. 22 yılda yapılan çok güzel işler vardır ama o hızla gidersek bize 80 sene lazım" dedi.