Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu Göç Uzmanı Prof. Dr Murat Erdoğan oldu. Erdoğan, Afgan göçüyle birlikte tekrar gündeme gelen Suriyeliler meselesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, AK Parti ve CHP seçmenlerinin göçmen karşıtlığı noktasında benzeştiğini söyleyerek, "Son günlerde mültecilere karşı olanların oranı çok fazla yükseldi. Bunu da Afgan göçmenlerin akın akın sınırları aşması tetikledi" dedi.
Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un KARAR TV'de sunduğu Bi'Karar Ver'in bugünkü konuğu Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Göç Uzmanı Prof. Dr. Murat Erdoğan oldu. Prof. Dr. Erdoğan, Türkiye'de son günlerde yaşanan Afgan göçmen akınıyla tekrar gündeme gelen 'mülteci sorunu'na ilişkin KARAR TV'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Gelişmiş ülkelerin her zaman göçmene ihtiyacı olduğunu vurgulayan Göçmen Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği ülkeleri 2 milyon göçmen alırken sadece 20 bin mülteci aldı. Kanada her yıl 350 bin göçmen alır ama sadece 10-15 bin mülteci alır. Hatta o mültecilerin kim olduğunu bilir, bizim gibi sınırdan 100 binlerce insanı almaz" hatırlatmasında bulundu.
"2011 yılında Türkiye'de 58 bin mülteci vardı" diyen Prof. Dr. Erdoğan, bu tarihten 4 yıl sonra Türkiye'nin dünyada 3 milyondan fazla rakamla en fazla mülteci barındıran ülke konumuna geldiğini ifade etti. Şuan Türkiye'de düzensiz göçmenlerle birlikte 6 milyondan fazla mülteci olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bu hiçbir ülkenin üstesinden gelebileceği bir durum" dedi.
Türkiye'nin Afganlı göçmenler için İran'la anlaşma yapması gerektiğine değinen Erdoğan, muhalefetinde söylemlerine dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.
AK PARTİ'DE MÜLTECİ KARŞITLIĞI YÜZDE 80
AK Partililer içinde mülteci karşıtlığının yüksek olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Ben bir çalışma yaptım siyasi parti seçmenlerinin Suriyelilere bakış açısına yönelik. Şu anda CHP'liler içinde Suriyelileri istemeyenler yüzde 85 ise AK Parti içinde bu oran yüzde 75. Bu oranlar inanılmaz yüksek rakamlar. 'Suriyeliler nerede yaşısın?' diye sorduğumuzda yüzde 85 izolasyon öneriyor. Nedir izolasyon, mültecilerin kamplarında yaşaması demek. Bir arada yaşayalım diyenlerin oranı yüzde 15'i bulmuyor. AK Parti'de Erdoğan'ın liderliği belirli bir sakinlik sağlıyordu. Son dönemde bu sessizlik bozulmaya başladı'' dedi.
Anketlerde 'Türkiye'nin en büyük sorunu nedir' diye sorduklarında ilk üçe 'Suriyeliler meselesi'nin girdiğini söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, "Son dönemde bu daha da yukarılara çıktı" diye konuştu. Prof. Dr. Erdoğan, bu oranın son dönemde yükselmesinin en son sebebi de yaşanan Afgan akını oldu hatırlatmasında bulundu. Mülteciler sorunun çok önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Erdoğan, muhalefetin bunu oya dönüştürebileceğini ileri sürdü.
"SURİYELİLERİN ASIL MALİYETİ ÜLKENİN IRKÇILIĞA SAVRULMASIDIR"
Suriyelilerin Türkiye'ye maliyetinin '40 milyar dolar' gibi telaffuz edildiğini hatırlatan Erdoğan, "Bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Suriyelilerin Türkiye'ye asıl maliyeti ülkenin uçsuz bucaksız bir ırkçılığa savrulmasıdır" dedi.
Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi mümkün mü sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Erdoğan, "Bu konuda iktidar ve muhalefet bir hayal içinde. İktidarın resim söylemi de bu, 'Esat gidecek mülteciler geri dönecek' muhalefet de, "Esat'la barışacağız mülteciler geri gidecek' diyor. İki yaklaşımında hayata geçmesi mümkün değil. Ama bunun toplumda bir karşılığı var. Geri göndereceğiz deyince millet seviniyor. Bilimsel verilere aradan 10 yıl geçtikten sonra geri dönenlerin sayısı yüzde 3'ü geçmiyor. Bu saatten sonra yapılacak tek şey yeni göçleri engellemek. Daha yakaladığınız Afgan'ı gönderemiyorsunuz" diye konuştu.
İRAN'LA GERİ KABUL ANLAŞMASI YAPILMALI
Türkiye-AB Vize Muafiyeti Süreci ve Geri Kabul Anlaşmasını üye ülkelerle yaptığını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin o dönemde hiç sakin kalmadığını belirtti. Erdoğan,''Türkiye AB ile değil, AB üye ülkeleriyle anlaşma yaptı. Bu süreçte İran'la Geri Kabul Anlaşması yapmalı. İran'ı da koruyacak bir anlaşma olmalı'' dedi.
Erdoğan, ''Türkiye'nin Suriye politikası aslında ülkemizi çekim merkezi haline getirdi. Pakistanlılar, Afganlar da Türkiye'yi Avrupa'ya gidecek bir yol olarak gördüler. Gitmezsek Türkiye'de kalırız düşüncesine girdiler. 2019'da Türkiye'ye 200 binin üzerinde Afgan girdi'' dedi.