Türkiye de en çok beğenilen sistemlerden olan UAVT kodu evin, iş yerlerinin kodu olarak bilinir. Hemen hemen her adresin bir kodu olduğundan bina içerisinde yer alan ofislerde bu koddan yararlanmaktadır. UVAT kodu nedir, nasıl alınır? İşte, UAVT koduna dair detaylar haberimizde yer almaktadır
10 haneli olan UAVT kodu, telefon numarası, posta kodundan çokça farklıdır. 10 haneli olan bu kod 2013 yalından bari Türkiye de yer alırken vatandaşlar bu kodun ne işe yaradığını ve nasıl sorgulanacağını araştırmaktadır. Peki, UAVT kodu hakkında detaylı bilgi haberimizde…
UAVT NEDİR?
Ulusal Adres Veri Tabanı’nın kısaltılması olan UAVT, Türkiye de bulunan bütün bina ve dairelerin bir sistem üzerinden kodu olduğunu göstermektedir. Adres kayıt sisteminin kullanımımdan sonra mahalle, sokak, Bulgar, cadde, bina ve iç kapı numaraları ile kullanıma sunuldu.
Vatandaşlara doğru ve hızlı işlem sağlanmasında etkili olan UAVT kodu, kamu kurum ve kuruluşlarda da bütün adres kayıtlarında yer almaktadır. Bu nedenle herhangi bir adres değişikliğinin sisteme hemen kayıt edilmesi gerekir.
UAVT ADRES KODU NASIL SORGULANIR?
10 haneli olan bu kod her bina, daire ve iş yeri için farklıdır. Birçok kamu işlemlerinde kullanılan UAVT kodu, binaların ve konutların adres sorgulanmasın kullanılırken kod da kolaylık öğrenilebilmektedir.
E devlet üzerinden ya da www.adreskodu.dask.gov.tr sisteminden kod sorgulaması yapılabilmektedir. 5 adımda kolaylıkla gerçekleşen sorgulamada ilk adımda adres kodu öğren butonuna basmak olurken devamında sorgulama yapılacak olan yerin il, ilçe, köy ya da mahalle bilgileri seçilir. Ardından ise bulvar ya da bina site numaraları yazılarak isim seçilme işleminden sonra sorgulama gerçekleşir. Özellikle bu sorgulama alanının son bölümünde ben robot değilim simgesini işaretlemek gerekmektedir.
Bunun yanı sıra e devletten ise şifre ve TC kimlik ile giriş yapılmasının ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından NVİ adres bilgileri bölümüne girilecek en alt koşunda adres koduna ulaşabilirsiniz.