Türkçe 'de bir sözcük olan olgu bilimsel olarak kanıtlanabilen durumlar için kullanılmaktadır. Bunun üzerine olgu ne demek, özellikleri nelerdir? sorularına yanıt aranmaktadır. Felsefe de farklı olarak yorumlana olgunun kullanım durumu merak konusu oldu. İşte, felsefedeki olgu ve genel anlamı haberimizde yer almaktadır
Olmak kelimesinden üretilerek ortaya çıkan olgu sözcüğü bazı felsefe konuları ve psikolojik bilimlerde sıklıkla rastlanılmaktadır. Olgu nedir? Felsefe de olgu ne demek? Olgu özellikleri nelerdir? Olgu örnekleri ve detaylar haberimizde
OLGU NE DEMEK?
Olgular kanıtlanmış ve herkes kabul edilmiş olan durumlar için kullanılmaktadır. Nesnel ve somut kavramları içerisinde barındıran olgu, dünyaya dair gözlemlerinden doğan tüm sonuçlar örnek olarak verilebilir.
İnsanın iradesi dışında gerçekleşen durumlar, doğal olaylar sonucunda meydana olgular gelmektedir. Bunların yanı sıra ise insanlık tarihinde yaşanmış olaylar gibi, varlığı kesin verilerdir.
FELSEFEDE OLGU NE ANLAMA GELİR?
Felsefe de olgu filozoflara göre biraz farklı yorumlanmaktadır. Felsefe de olgunun ne anlama geldiğini en iyi öğrenme şekli Pozitvist bir düşünür olan Ağustose Comte’un görüşlerini incelemek olacaktır. Bazı filozoflar ise olguyu algı olarak adlandırmaktadır. Felsefe olguyu gerçekleşmiş olan her durum, “olam ve olaylar” ın hepsini olgu olarak kabul edilmektedir. Kısaca felsefe de olgu, insan düşüncelerine dayanan temeller olarak bilinir.
OLGU ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
-Bir süreci belirtir.
-Nesnel ve tarafsızdır.
-Yoruma kapalıdır.
-Somut olaylardır.
-Bilimsel bilgilerle desteklenmiştir.
-Gözleme dayalıdır.
-Herkes tarafından kabul edilmiştir.
-Objektiftir.
OLGU'YA ÖRNEK
Fetih hareketleri, nüfusun artışı ve insanın gelişimi birer olgudur. Bunu açacak olursak; 1453 yılında İstanbul Fethi gerçekleşmiştir. Bu cümle olgu değil olay cümlesidir. Olgu diyebilmemiz için cümleyi şöyle kurmamız gerekir. İstanbul fethi için hummalı bir çalışma yapıyorlar.
OLGU CÜMLELERİ
-Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölü’dür.
-Üçgenin iç açılarının toplamı 180 derecedir.
-Türkiye iç tarafı denizlerle çevrili bir yarım adadır,