Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, haber bültenlerinde sıklıkla karşılaşılan 'insani koridor' kavramının ne anlama geldiği araştırılıyor. İnsani yardım koridoru nedir, hangi durumlarda açılır? İşte, insani koridor ne demek kısaca tanımı...
Savaş ve çatışma olaylarında kullanılan bir tabir olan 'insani koridor' son günlerde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşında da sıkça duyulan ifadeler arasında yer aldı. İnsani yardım koridoru, sivillerin can güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulur. Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyon devam ederken, Harkov'da da bir insani yardım koridorunun açılabileceği duyuruldu.
İNSANİ KORİDOR KISACA NEDİR?
İnsani koridor, çatışmaların gerçekleştiği bölgede sivillerin can güvenliğinin sağlandığı yollar ya da bölgeler olarak tanımlanabilir. Örnek olarak iki ülkenin çatışması arasında kalan sivillerin can kaybı yaşamaması için oluşturulan insani koridorlar üzerinden siviller bu bölgeden güvenli bir biçimde tahliye edilebiliyor.
Özetle, insani koridor; çatışmalardan arındırılmış, ateş altında olmayan bölge olarak ifade edilebilir.
Bölgeye ulaştırılacak olan yardımlar da bu insani koridorlar üzerinden hareket edebilir, sivillerin alandan ayrılması bu bölgeden sağlanabilir. Yani, ateş altında olmaması gereken durumlar insani koridor üzerinden sağlanabilir.
RUSYA UKRAYNA GÖRÜŞMESİNDE İNSANİ KORİDOR KARARI
Ukrayna-Rusya görüşmesinde, sivillerin tahliyesi için tarafların ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata vardığı bildirildi. Tahliyelerin yapılacağı bölgelerde, geçici ateşkesin sağlanması konusunda anlaşmaya varıldı.
Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak: "Taraflar, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor sağlanması konusunda mutabakata varmışlardır. Ayrıca çatışmaların en sert yaşandığı yerlere ilaç ve gıda ulaştırılması için tahliyenin yapılacağı bölgelerde geçici ateşkes kararında anlaşmışlardır" diye konuştu.